Πρόληψη σημαίνει περιοδικός έλεγχος ή έλεγχοι για να προλάβουμε την εμφάνιση κακοήθειας, δηλαδή καρκίνου σε μη θεραπεύσιμο στάδιο.
Άρα οι έλεγχοι αυτοί λειτουργούν ως ασπίδα της γυναίκας κατά του γυναικολογικού καρκίνου, ο οποίος την απειλεί.
Ο περιοδικός έλεγχος αρχίζει από νεαρές ηλικίες με κυτταρολογική εξέταση του τραχηλικού επιχρίσματος ανά έτος για πρόληψη του τραχήλου της μήτρας. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο καρκίνος της μήτρας θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αφού έχει ως κύριο ένοχο τον ιό H.P.V και όλα τα στελέχη του με την οποιαδήποτε διεισδυτικότητα και μολυσματικότητά του.
Εάν η ετήσια εξέταση συνοδεύεται από την εξειδικευμένη κυτταρολογική εξέταση thin-Prep και την κολποσκόπηση, τότε η πρόληψη αγγίζει το 100%.
O Καρκίνος του ενδομητρίου και των ωοθηκών προλαμβάνονται καλύτερα με έγχρωμο κολπικό υπερηχογράφημα παράλληλα των αγγείων των γεννητικών οργάνων.
Άρα ο ετήσιος έλεγχος κάθε σύγχρονης Ελληνίδας περιλαμβάνει κυτταρολογική επιχρισμάτων τραχήλου ( Pap- test, thin-Prep ή και κολποσκόπηση) καθώς και παράλληλα κολπικό έγχρωμο υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων.
Για τον τρίτο γυναικολογικό καρκίνο, τον καρκίνο του μαστού, που έχει ανέβει παγκοσμίως σε επίπτωση, ίση με τον καρκίνο των πνευμόνων και εδώ η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο, γι αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται από την πρώτη γυναικολογική τους εξέταση.
Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι καθότι στην Ελλάδα εξετάζονται με περιοδικό έλεγχο ( screening) γεννητικών οργάνων μόνον 700.000 γυναίκες.
Από τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Αθανάσιο Παπαδημητρίου