Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της χειρουργικής είναι οι επανεπεμβάσεις. Ο βαθμός της χειρουργικής δυσκολίας σε ξαναχειρουργημένες περιοχές αυξάνει κατακόρυφα λόγω των συμφύσεων και των τοπικών αλλαγών που δημιουργούνται μετά από κάθε επέμβαση. Οι αλλαγές, αλλοιώνουν την εικόνα και περιορίζουν την δυνατότητα χειρουργικών χειρισμών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα αιμορραγίας ή διεγχειρητικής κάκωσης σπλάχνου. Τα αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία και η τρισδιάστατη και απόλυτα σταθερή ρομποτική camera του συστήματος Da Vinci, δίνουν τεχνικό πλεονεκτήματα στις ξαναχειρουργημένες κοιλίες και αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχίας της επανεπέμβασης.
ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ (ΓΟΠ).
Η ΓΟΠ υποτροπιάζει, όταν χαλάσει η θολοπλαστική που έγινε στο προηγούμενο χειρουργείο, ή όταν μεγαλώσει η τρύπα στο διάφραγμα με αποτέλεσμα το στομάχι να μετακινηθεί και πάλι μέσα στον θώρακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανατομία της περιοχής είναι αλλαγμένη. Γειτονικά όργανα όπως το ήπαρ, ο σπλήνας και το στομάχι είναι κολλημένα μεταξύ τους με ισχυρές συμφύσεις, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου είναι μετατοπισμένο μέσα στον θώρακα. Για να λυθεί το πρόβλημα της παλινδρόμησης (ΓΟΠ) θα πρέπει το στομάχι να τραβηχτεί μέσα στην κοιλιά, να κλείσει η τρύπα στο διάφραγμα με ραφές και να ξαναφτιαχτεί η θολοπλαστική, δηλαδή να τυλιχτεί το πάνω μέρος του στομάχου γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο και να στερεωθεί με ραφές. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη και όλοι οι χειρισμοί απαιτείται να γίνουν σε πολύ μικρό χώρο, σε δυσπρόσιτη περιοχή και από πολύ έμπειρο χειρουργό. Το ρομποτικό σύστημα DaVinci βρίσκει σε αυτή την περίπτωση την τέλεια εφαρμογή του.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΚΗΛΗ
“Μετεγχειρητική” είναι η κήλη που εμφανίζεται πάνω σε μία χειρουργική τομή, μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Οφείλεται σε αποτυχία του οργανισμού να δημιουργήσει ισχυρό ουλώδη ιστό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδύναμες περιοχές που με την πάροδο του χρόνου χαλαρώνουν και ξαναδημιουργούνται κήλες. Μέσα στις κήλες αλλά και κατά μήκος της τομής είναι καθηλωμένα συνήθως τμήματα λεπτού εντέρου το οποίο κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες, στην διαδικασία της αποκόλλησης που απαιτείται για να διορθωθεί η κήλη. Δεύτερη δυσκολία είναι η ανάγκη συρραφής και ενίσχυσης του κοιλιακού τραύματος εκ των έσω και η τοποθέτηση πλέγματος, συχνά μεγάλων διαστάσεων. Σε παχύσαρκα άτομα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τα αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία, δίνουν την δυνατότητα συρραφής σε οποιαδήποτε θέση ακόμα και σε πολύ περιορισμένο χώρο.
Το ρομποτικό σύστημα DaVinci δίνει την δυνατότητα εκτέλεσης περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο και με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ακόμα και σε επιβαρυμένους ασθενείς.
Από την Δρ. Καραφώκα – Μαύρου Ελένη, Χειρουργό Πεπτικού