Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες έχει τελευταία προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, κυρίως λόγω της μεγάλης δημοσιότητας περιστατικών αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές.
Ο αιφνίδιος θάνατος κατά την αθλητική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα τραγικό γεγονός, καθώς συνήθως αφορά άτομα νεαρής ηλικίας και εξαιρετικής φυσικής κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση εκτός από τη βαθιά οδύνη για την οικογένεια, προκαλείται γενικότερη αίσθηση, συγκίνηση και ανησυχία λόγω της δημοσιότητας που δίνεται σε τέτοια γεγονότα.
Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν πρέπει να θεωρείται εξέταση «ρουτίνας». Απαιτείται:
- προσεκτική λήψη ιστορικού ( π.χ. συγκοπτικά επεισόδια, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου και αιφνίδιου θανάτου σε νεαρή ηλικία),
- πλήρης κλινική εξέταση,
- προσεκτική ερμηνεία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και
- διενέργεια υπερηχοκαρδιογραφήματος, δοκιμασίας κόπωσης και 24ωρης καταγραφής ρυθμού (Holter) όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου.
Το υπερηχοκαρδιογράφημα συμβάλλει σημαντικά στον προαθλητικό έλεγχο σε άτομα κάθε ηλικίας. Δίνοντας ακριβείς ανατομικές πληροφορίες καλύπτει διαγνωστικά τις περισσότερες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στα σπάνια αλλά τραγικά περιστατικά αιφνιδίου θανάτου στην άθληση (υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς ανωμαλίες στεφανιαίων αγγείων, παθήσεις αορτής, αρρυθμιογόνος δεξιά κοιλία, διατατική μυοκαρδιοπάθεια κ.α.), αλλά και τις παθήσεις που δεν αποτελούν αιτίες αιφνιδίου θανάτου, αλλά απαιτούν περιορισμό της αθλητικής δραστηριότητας ή απλώς παρακολούθηση.
Τα τραγικά αυτά γεγονότα, όμως, δεν πρέπει να τρομάζουν τους γονείς και τους νέους και να τους αποθαρρύνουν από αθλητικές δραστηριότητες. Με το προσεκτικό προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο ο αθλητισμός μπορεί με ασφάλεια να αποτελέσει αυτό που πραγματικά πρέπει να είναι: πηγή χαράς και ευχαρίστησης.