kentromastou.jpg

Η ηθική διάσταση της Χειρουργικής του μαστού

ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

25 Σεπτεμβρίου, 2017

Ως Ηθική στην ιατρική πρακτική ορίζεται η «τέχνη» της ανάλυσης και εκτίμησης των διαθέσιμων δεδομένων που οδηγεί στη βέλτιστη αντιμετώπιση. Βασική αρχή της είναι το ρητό του Ιπποκράτη «ωφελέειν ή μη βλάπτειν». Ειδικά στην περίπτωση της Χειρουργικής του μαστού, στην άσκηση της οποίας ενέχεται ο κίνδυνος μετεχγειρητικών επιπλοκών, πόνου και τροποποήσης της εμφάνισης, η πλήρης ενημέρωση των ασθενών γι’ αυτές εκ των προτέρων, θεωρείται απαραίτητη. Η αρχή της δικαοσύνης επιβάλλει όμοια πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου και θρησκευτικών επιλογών.

Ο Χειρουργός μαστού οφείλει να βοηθά την ασθενή του να αποφασίσει μόνη της, παρέχοντας με εύληπτο τρόπο τη γνώση του πάνω στην περίπτωση της νόσου της, όχι να επηρεάζει την όποια θεραπευτική επιλογή. Το παραπάνω έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή που η χειρουργική διατήρησης του μαστού έχει αποδειχτεί να έχει το ίδιο κλινικό αποτέλεσμα με τη μαστεκτομή. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει, σε οποιαδήποτε περίπτωση η νεο-επικουρική και ενδοκρινική θεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης του μαστού, να παρουσιάζει την προοπτική αυτή στην ασθενή του.

Υποχρέωση του Χειρουργού μαστού είναι και η υιοθέτηση των σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών, προϋπόθεση για την οποία αποτελεί η διάθεση από μέρους του για συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Μια τελευταία παράμετρος που αξίζει να τεθεί υπό συζήτηση είναι η ανάγκη διατήρησης της ιδιωτικότητας και του απορρήτου της ασθενούς, ειδικά σε μια εποχή που η χρήση των κοινωνικών δικτύων απολαμβάνει ανεξέλεγκτης επέκτασης στη ζωή μας και η αλληλεπίδραση με τις ασθενείς μας γίνεται μέσω και αυτών.

Προκειμένου να εξακολουθήσει ο Χειρουργός μαστού να υπηρετεί τον πρωταρχικό στόχο του, επιτακτική θα πρέπει να θεωρείται η επιτυχής συναρμογή των ηθικών αρχών με την ιατρική γνώση και την τεχνική αρτιότητα. Για να επιτευχθεί αυτό, σε μια εποχή με ραγδαία εξέλιξη σε όλους τους τομείς της άσκησης της Χειρουργικής του μαστού, απαιτείται διαρκής προσπάθεια τόσο από την πλευρά των Χειρουργών όσο και των Ιδρύματων στα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

ΑΠΌ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΌ ΜΑΣΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗ

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

mastos-1.jpg Πόνος στο μαστό: Είναι σύμπτωμα καρκίνου; - Ο πόνος στο μαστό είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Δυο στις τρεις γυναίκες παραπονιούνται για «επώδυνους» μαστούς κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο πόνος ΔΕΝ είναι σύμπτωμα καρκίνου και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν δυο ειδών πόνοι: ο κυκλικός, που σχετίζεται με την περίοδο, και ο μη κυκλικός. Κυκλικός πόνος Ο πόνος αυτός σχετίζεται με τις […]
kentromastou.jpg Η ηθική διάσταση της Χειρουργικής του μαστού - Ως Ηθική στην ιατρική πρακτική ορίζεται η «τέχνη» της ανάλυσης και εκτίμησης των διαθέσιμων δεδομένων που οδηγεί στη βέλτιστη αντιμετώπιση. Βασική αρχή της είναι το ρητό του Ιπποκράτη «ωφελέειν ή μη βλάπτειν». Ειδικά στην περίπτωση της Χειρουργικής του μαστού, στην άσκηση της οποίας ενέχεται ο κίνδυνος μετεχγειρητικών επιπλοκών, πόνου και τροποποήσης της εμφάνισης, η πλήρης […]