goudevenos-1.jpg

Μυοσκελετικές Παθήσεις: γιατί αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης

ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

23 Οκτωβρίου, 2017

Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν στις μέρες μας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κάθε άνθρωπος θα βιώσει κάποιον μυοσκελετικό πόνο ή τραυματισμό κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η μέχρι πρότινος στρατηγική και οι κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών ήταν η ακινησία, η φαρμακευτική αγωγή, τα χειρουργεία και σε λίγες περιπτώσεις η βραχυχρόνια φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.

«Σε πολλές περιπτώσεις που αναζητείται η λύση για ένα πρόβλημα στους θεραπευτές υγείας, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα και η καθημερινότητα του πάσχοντος», μας λέει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Οι κοινωνικές και οι ατομικές επιπτώσεις στα μυοσκελετικά νοσήματα συνήθως υποτιμούνται, ενώ είναι εντυπωσιακές. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, το χρόνιο στρες και άλλοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα κάποιας μυοσκελετικής πάθησης και όχι μόνο. Ταυτόχρονα με την βελτίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων και την συνεχή αναζήτηση της συντομότερης λύσης στα μυοσκελετικά νοσήματα, παρατηρήθηκε κατάχρηση οπιοειδών.

Η μείωση των οπιοειδών στους ασθενείς είναι δύσκολη, όχι μόνο λόγω του ενδεχομένως εθιστικού χαρακτήρα αυτών των φαρμάκων, αλλά και λόγω της περιορισμένης πρόσβασης ή παρότρυνσης σε άλλες χαμηλού κινδύνου επιλογές θεραπείας (όπως φυσικοθεραπεία, βελονισμός, κ.ά.)».

Στην εποχή μας η πιο κοινή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων είναι η οστεοαρθρίτιδα, που εμφανίζεται στο 10% του πληθυσμού. Παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και ο πόνος στην μέση ή στον αυχένα απασχολούν πάνω από το 50% των ενηλίκων και πάνω από το 75% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι παθήσεις, όπως η λεγόμενη συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Όπως εξηγεί ο Dr Γουδέβενος, ο μηχανισμός αυτός, αν και δεν είναι απόλυτα κατανοητός, ίσως σχετίζεται με τους λειτουργικούς περιορισμούς και την αδράνεια λόγω της πάθησης.

Για να εξηγήσουν την τόσο μεγάλη άνοδο της επίπτωσης της οστεοαρθρίτιδας, οι περισσότεροι ειδικοί είπαν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και παράλληλα στην αύξηση του σωματικού βάρους.

«Τα γονίδια, η παχυσαρκία και άλλοι παράγοντες, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Δεδομένου ότι τα γονίδια δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, η αύξηση του επιπολασμού της οστεοαρθρίτιδας στις τελευταίες γενιές σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η αύξηση του βάρους και η διατροφή», υπογραμμίζει ο φυσικοθεραπευτής.

Οι αλλαγές στην αντιμετώπιση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard εξέτασαν τους σκελετούς ανθρώπων της προϊστορικής εποχής (κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες), καθώς και από την πρώιμη βιομηχανική εποχή, όπως και την μεταβιομηχανική εποχή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκελετοί από την προϊστορική και από την πρώιμη βιομηχανική περίοδο εμφάνιζαν παρόμοια ποσοστά οστεοαρθρίτιδας 6% και 8% αντίστοιχα. Όμως οι σκελετοί της μεταβιομηχανικής εποχής εμφάνισαν 16% (διπλάσιο ποσοστό) οστεοαρθρίτιδα.

«Οι σημερινές στρατηγικές, αναθεωρημένες πλέον, έχουν στραφεί προς την αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς και όλων των μυοσκελετικών παθήσεων, όπου, στα περισσότερα κέντρα ερευνητικών Πανεπιστημιακών μελετών ανά τον κόσμο, αναπτύσσουν νέες μεθοδολογίες, για την μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων.

Έρευνες έδειξαν ότι, με μία μικρή μείωση του σωματικού βάρους, ελαττώθηκαν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και σε μερικές περιπτώσεις επετράπη στον ασθενή να αποφύγει το χειρουργείο.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό, ότι η υγεία κάθε ανθρώπου εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τον τρόπο ζωής του. Πολλοί ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις, πριν φτάσουν στο κρεβάτι του χειρουργείου, θα πρέπει να αναλογίζονται και να δίνουν στον εαυτό τους μία άκρως σημαντική παρότρυνση, να προσπαθήσουν με την βοήθεια ειδικών να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν την κατάσταση τους.

Η αποκατάσταση των χειρουργημένων ή μη ασθενών θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, καρτερικότητα και στοργή από τους εξειδικευμένους θεραπευτές», υπογραμμίζει ο κ. Γουδέβενος.

Και προσθέτει ότι οι φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να αποτρέψουν ή να βελτιώσουν ικανό αριθμό περιστατικών, που έχουν δρομολογηθεί για χειρουργική παρέμβαση.

«Οι φυσικοθεραπευτικές αυτές παρεμβάσεις μπορεί να είναι η κλασσική φυσικοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία με την χρήση χειρισμών (ορθοπαιδική χειροπρακτική φυσικοθεραπεία), θεραπευτικές ασκήσεις τύπου Pilates και Yoga κ.ά.».

Όλα αυτά πρέπει να γίνονται συλλογικά από τους θεραπευτές υγείας, που κύριος στόχος τους είναι η αποκατάσταση και η απαλοιφή ή μείωση του πόνου του ασθενούς, με το μικρότερο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.

Εφόσον κάθε συντηρητική προσπάθεια αποκατάστασης αποτύχει, μόνο τότε οι ασθενείς θα πρέπει να οδηγούνται στη χειρουργική λύση, σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες.

Τέλος, στην τεχνολογική εποχή που διανύουμε, η διατήρηση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα συμβάλουν θετικά, ως θεραπευτικά μέσα, στην πρόληψη και πολλές φορές στην αποκατάσταση πολλών μυοσκελετικών παθήσεων, ως αντίποδας στην παλαιά αντίληψη της θεραπευτικής ακινησίας.

Αντίληψη που οδηγούσε σε πτώση πολλών άλλων συστημάτων του οργανισμού, όπως του καρδιοαναπνευστικού, του γαστρεντερικού, καθώς και της ψυχικής υγείας και ισορροπίας.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Χειροπρακτική Χειροπρακτική: Πώς τα χέρια γιατρεύουν; - Τα τελευταία χρόνια η χειροπρακτική έχει αποκτήσει και στην Ελλάδα φανατικούς οπαδούς, που ολοένα αυξάνονται. Τι είναι και ποιο είναι το… μυστικό που κάνει αυτή τη μέθοδο τόσο δημοφιλή; Ο Διδάκτωρ Χειροπρακτικής, Φυσικοθεραπευτής Γεώργιος Γουδέβενος απαντά στις ερωτήσεις μας. Τι είναι η χειροπρακτική; Πολλοί άνθρωποι, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, επισκέπτονται σε τακτά […]
shutterstock_75026815-min-min.jpg Κολύμβηση: μυστικά προστασίας από τραυματισμούς - Το κολύμπι δεν προσφέρει μόνο δροσιά, αλλά και ανακούφιση από τους πόνους, καθώς και ταχύτερη ανάρρωση από ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών, όπως στο γόνατο και στην πλάτη ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα πρόσφατη επιστημονική έρευνα της Mayo Clinic έδειξε ότι η κολύμβηση και η υδρόβια αεροβική άσκηση (όπως, για παράδειγμα, το aqua […]
vintage1.jpg Ραγδαία Αύξηση στην Παιδική Οσφυαλγία και Αυχεναλγία - Παιδιά από 7 χρόνων και έφηβοι είναι πολλές ώρες καθημερινά με το κινητό ή το τάμπλετ στο χέρι, καθως και καθισμένοι στο σχολείο και στο φροντιστήριο.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πόνους στην μέση, στο κεφάλι, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Αλλά και στα δάχτυλα παρατηρείται πόνος και μούδιασμα, από το μανιώδες scrolling και τη γραφή […]
Μυοσκελετικοί Μυοσκελετικοί πόνοι: Γιατί εμφανίζονται με την αλλαγή του καιρού; - Με τον ερχομό του φθινοπώρου όλη η φύση αλλάζει, ατμοσφαιρικές αλλαγές, καιρικές συνθήκες, πτώση των φύλλων, αλλαγές παντού… Ο άνθρωπος – όπως τα ζώα και τα φυτά – υποδέχεται την εποχή των μεταβολών, της βροχής και της αστάθειας, ακόμα και του ψυχισμού του (μελαγχολία, νοσταλγία, κ.τ.λ.), όπως επίσης και διαφόρων λειτουργιών στον οργανισμό του (αλλεργίες, […]
dc51ffe5b148f6a2269a24f38b1f04ab_xl.jpg ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΗΞΕΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΑΣ ;;; - «Έχει αποδειχθεί ότι οι αυτοσχέδιες θεραπείες μοιάζουν με αυτοσχέδιες βόμβες… Φροντίστε, λοιπόν, να μη σκάσουν στα πόδια σας» !!!Ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία αποτελεί το διάστρεμμα της ποδοκνημικής, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «στραμπούληγμα» του αστραγάλου και καθώς είναι αρκετά συχνό καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνουμε όταν το πάθουμε!!! Οφείλεται κυρίως σε υπερβολικές πιέσεις, που ασκούνται […]
osteoporosi-1.jpg Οστεοπόρωση: Μύθος ότι αφορά μόνο τις γυναίκες - Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η λανθασμένη πεποίθηση ότι οστεοπόρωση είχαν μόνο οι γυναίκες. Όμως νέες έρευνες καθώς και τεκμηριωμένα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι και οι άνδρες πάσχουν από αυτή. Ετυμολογικά η λέξη οστεοπόρωση προέρχεται από τη λέξη οστούν (κόκκαλο) και από τη λέξη πορώδης (ο έχων πόρους). Είναι μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά […]
9f08b19c236392437ac194e578922e6b_l-780x358-750x358.jpg Ραχιαλγία: Τι είναι και τι κρύβει - Ο όρος ραχιαλγία είναι η σύνθεση των λέξεων ράχη και άλγος. Σημαίνει πόνος στην πλάτη και είναι συνώνυμη του όρου θωρακαλγία, που αφορά στην πλάτη ή ξεκινά από αυτήν. Η ράχη (πλάτη) έχει σημαντική αντοχή, τόσο στις κακώσεις, όσο και στον πόνο, συγκριτικά με την μέση (οσφυαλγία) και με τον αυχένα (αυχεναλγία). Παρόλα αυτά δεν […]
calf-muscle-cramp_b.jpg Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς; - Η μυϊκή κράμπα είναι ένα από τα πλέον συνήθη φαινόμενα, δηλαδή ένας οξύς πόνος, που κάνει κάποιον να σφαδάζει, κάτι σαν τανάλια, που σφίγγει τη γάμπα ή τον μηρό. Γρήγορα, όμως, συνέρχεται και αντιλαμβάνεται ότι είναι απλώς μία συνηθισμένη κράμπα. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της κράμπας είναι παρόμοιος με αυτόν που προαναφέρθηκε και μπορεί να συμβεί […]
fall_elderly_old_man.jpg Ένας στους τρεις άνω των 65 πέφτει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο - Ο λαός συνηθίζει να λέει ότι οι μεγάλοι άνθρωποι φεύγουν από πέσιμο και μάλλον αυτό έχει δόση αλήθειας. Οι πτώσεις των ηλικιωμένων, σε συνδυασμό με την οστεοπόρωση, αποτελούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» με δυσμενή, πολλές φορές, έκβαση. Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, το 2014 σημειώθηκαν πτώσεις σε 29 εκατομμύρια ενήλικες, οι οποίες προκάλεσαν 7 εκατομμύρια τραυματισμούς […]
goudevenos-1.jpg Μυοσκελετικές Παθήσεις: γιατί αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης - Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν στις μέρες μας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κάθε άνθρωπος θα βιώσει κάποιον μυοσκελετικό πόνο ή τραυματισμό κάποια στιγμή στη ζωή του. Η μέχρι πρότινος στρατηγική και οι κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών ήταν η ακινησία, η φαρμακευτική αγωγή, τα χειρουργεία και σε λίγες περιπτώσεις η βραχυχρόνια φυσικοθεραπευτική […]
1481.jpg «Έξυπνες» συσκευές και σακίδια «απειλούν» τον παιδικό σκελετό - Παιδιά του Δημοτικού και έφηβοι είναι σήμερα πολλές ώρες καθημερινά με το κινητό ή το τάμπλετ στο χέρι. Τι σημαίνει αυτό για το σώμα τους; Η… κληρονομιά από την «επιδημία» σκυψίματος πάνω από τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές είναι κυρτές σπονδυλικές στήλες, πόνοι στο κεφάλι, στον λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Αλλά και στα […]
goudevenos.jpg Καρπός: Οι συνήθεις κακώσεις και πώς αντιμετωπίζονται - Ο καρπός είναι μια άρθρωση που σ’ αυτήν στηρίζονται οι κινήσεις των δακτύλων, του αγκώνα και άλλων αρθρώσεων και χάρη σε αυτή συντονίζονται. Η δύναμη, η ευλυγισία, η ελαστικότητα και η πλαστικότητα της άρθρωσης αυτής αποτελούν σημείο αναφοράς για την ακριβή εκτέλεση των περισσότερων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την φόρτιση και […]
1074.jpg Κολύμβηση: μυστικά προστασίας από τραυματισμούς - Το κολύμπι δεν προσφέρει μόνο δροσιά, αλλά και ανακούφιση από τους πόνους, καθώς και ταχύτερη ανάρρωση από ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών, όπως στο γόνατο και στην πλάτη ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα πρόσφατη επιστημονική έρευνα της Mayo Clinic έδειξε ότι η κολύμβηση και η υδρόβια αεροβική άσκηση (όπως, για παράδειγμα, το aqua […]
klouney600_526780235-500x280.jpg Ο πενηντάρης είναι ο νέος της εποχής! - Αγόρια… κάποιας ηλικίας, όσο και αν ρουφάτε την κοιλιά σας, αυτή θα µείνει εκεί και θα κάνει αισθητή τη δυσάρεστη παρουσία της. Όσο και αν µακραίνετε τις εναποµείνασες τρίχες στο πίσω µέρος του κεφαλιού ή τα µούσια, ή φαλάκρα θα είναι εκεί και θα φαίνεται. Αλλά µην απελπίζεστε, οι ειδικοί µας αποκαλύπτουν πώς θα κατορθώσετε […]
images1.jpg Στραμπουλήξατε το πόδι σας; Τι πρέπει να κάνετε. - Ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία αποτελεί το διάστρεμμα της ποδοκνημικής, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «στραμπούληγμα» του αστραγάλου και καθώς είναι αρκετά συχνό καλό είναι να γνωρίζουμε τι κάνουμε όταν το πάθουμε! Οφείλεται κυρίως σε υπερβολικές πιέσεις, που ασκούνται στην άρθρωση, ύστερα από λάθος πάτημα, απότομη στροφή του ποδιού από σκληρό αντικείμενο ή ανώμαλο έδαφος, πτώση από […]