shutterstock_456068854-380x250.jpg

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος – Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος;

MANTZARI IRINI

5 Οκτωβρίου, 2017

Τι είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Το στραβό (σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα είναι η παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος προς τη μία ή την άλλη πλευρά της ρινικής κοιλότητας. Η σκολίωση πιθανά να αφορά στο χόνδρινo ή στο οστέινο τμήμα του ρινικού διαφράγματος ή πολύ συχνά και στα δύο. Όταν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μεγάλου βαθμού, τότε μπορεί να παρεμποδίζει τη δίοδο του αέρα από το ένα ή και από τα δύο ρουθούνια σε βαθμό που να δημιουργεί πρόβλημα στη ρινική αναπνοή του ατόμου.

Συμπτώματα σκολίωσης ρινικού διαφράγματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκολίωση στο ρινικό τους διάφραγμα δεν έχουν ιδιαίτερη συμπτωματολογία και για το λόγο αυτό είναι πολύ πιθανό να μην το γνωρίζουν καν.

Σε σημαντικού βαθμού όμως σκολίωση του ρινικού διαφράφματος- που συνήθως συνοδεύεται και με διόγκωση των ρινικών κογχών της μύτης- τα συμπτώματα που παρουσιάζονται και που οδηγούν τον ασθενή στο ιατρείο είναι:

  • Δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας (ιδίως σε αυξημένη φυσική δραστηριότητα) αλλά και το βράδυ στον ύπνο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρησιμοποιεί αυτόματα την αναπνοή του από το στόμα. Αυτό το γεγονός πολλοί ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται ως δυσκολία στην αναπνοή αλλά παραπονιούνται για ξηροστομία (ιδίως κατά τις πρωινές ώρες) και συχνές φαρυγγίτιδες καθώς και για οπισθορρινικές εκκρίσεις. Οι ασθενείς παρατηρούν ακόμη περισσότερο τα συμτώματα αυτά σε περιόδους κάποιου κρυλογήματος (λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού) ή και σε περιόδους έξαρσης της αλλεργικής ρινίτιδας.
  • Ο βλεννογόνος της μύτης παρουσιάζει ξηρότητα, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπής σε επιστάξεις- ρινορραγίες.
  • Πολύ μεγάλου βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος που αποφράσσει σχεδόν πλήρως τη μία ρινική θαλάμη μπορεί να προκαλεί σύστοιχα συχνές προσωπαλγίες ( πόνο στο πρόσωπο)καθώς και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις (παραρρινοκολπίτιδες)
  • Θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο (ροχαλητό). Επεισόδια διακόπης της αναπνοής κατά τον ύπνο (υπνική άπνοια). Αίσθημα κόπωσης το πρωί, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί επαρκείς ώρες βραδινού ύπνου.
  • Αντίληψη από τον ίδιο τον ασθενή του ρινικού κύκλου. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο της μύτης να είναι στο εσωτερικό της περισσότερο διογκωμένοι οι ιστοί της εναλλάξ μέσα στο 24ωρο από την μία και την άλλη ρινική θαλάμη. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό. Στην περίπτωση που το άτομο αντιλαμβάνεται αυτή την εναλλαγή συχνά, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη παθολογικής παρεμπόδισης της διόδου του αέρα από τη μύτη και χρήζει διερεύνησης.
  • Παρατήρηση, από το ίδιο το άτομο, προτίμησής του να κοιμάται σταθερά από το ένα μόνο πλευρό το βράδυ. Αυτό πιθανά να οφείλεται σε μεγάλου βαθμού απόφραξη της μίας ρινικής θαλάμης λόγω μεγάλου βαθμού απόκλισης του ρινικού διαφράγματος από τη μέση γραμμή.

Πότε πρέπει κάποιος να επισκεφθεί τον Ωτορινολαρυγγολόγο;

   Όταν παρατηρεί κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα συχνά.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την ενδοσκόπηση της ρινός που γίνεται τελείως ανώδυνα και σε ελάχιστα λεπτά στο ιατρείο (μόνο με τοπική αναισθησία), προσφέρει μία σαφή εικόνα για το εσωτερικό της μύτης έως και το οπίσθιο τμήμα αυτής (ρινοφάρυγγα) και επομένως δίνει άμεσα σαφή εικόνα για την παρουσία ή όχι ανατομικών προβλημάτων της μύτης που μπορεί να χρήζουν αντιμετώπισης. Στις περιπτώσεις που θεωρείται απαραίτητο, ζητείται επιπλέον έλεγχος με απεικόνιση (αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Θεραπεία- Αντιμετώπιση

Η συντηρητική αγωγή με αποσυμφορητικά ή/και αντιισταμινικά και κορτικοστεροειδή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων, αυτή όμως είναι –δυστυχώς- παροδική, καθώς επιδρά μόνο στο ρινικό βλεννογόνο και όχι στη διόρθωση της σκολίωσης του διαφράγματος.

Η μόνιμη λύση του προβλήματος δίνεται μόνο χειρουργικά με τον ευθειασμό της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο διορθώνονται – εφόσον συνυπάρχουν- και οι λοιπές αιτίες που μπορεί να παρεμποδίζουν την αναπνοή από τη μύτη: υπερτροφία των ρινικών κογχών, παρουσία ρινικών πολυπόδων ή άλλων μορφωμάτων που μπορεί να καταλαμβάνουν τις ρινικές θαλάμες.

Κατά τον ευθειασμό της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, το ρινικό διάφραγμα ευθειάζεται τόσο στη χόνδρινη όσο και στην οστέινη μοίρα του ώστε να επανατοποθετηθεί και να παραμείνει εφ’ όρου ζωής στη μέση γραμμή, προσφέροντας στον ασθενή δύο εξίσου λειτουργικά ρουθούνια. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος προεγχειρητικά, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η διαφορά που αισθάνεται ο ασθενής στην αναπνοή του και κατ΄ επέκταση στην καθημερινότητά του.

Aπό τη χειρουργό Ω.Ρ.ΛΑ Μάντζαρη Ειρήνη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

kakosmia-stomatos.png Κακοσμία στόματος - Με τον όρο κακοσμία στόματος, αναφερόμαστε στην έντονη, συνεχή και χρόνια κακοσμία της στοματικής κοιλότητας από παθολογικά αίτια. Η κακοσμία που παρατηρείται κατά τις πρωινές ώρες ή όταν το άτομο είναι νηστικό και αφυδατωμένο δεν συμπεριλαμβάνεται, καθώς πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (80-90%), η κύρια αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο στόμα […]
rhino-correct.jpg «Φυσικά» όμορφη και λειτουργική μύτη: Η νέα τάση στη Λειτουργική Ρινοπλαστική. - Η ρινοπλαστική αποτελεί σταθερά μία από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις του προσώπου. Ο λόγος είναι απλός: η μύτη αποτελώντας το κέντρο του προσώπου , το καθορίζει, επιδρώντας θετικά ή αρνητικά στη συνολική αρμονία του. Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική χαρίζει αμέσως μία εντυπωσιακή βελτίωση της όψης του προσώπου. Τι εννοούμε «φυσικά» όμορφη μύτη; Σίγουρα αυτό δε σημαίνει […]
shutterstock_456068854-380x250.jpg Σκολίωση ρινικού διαφράγματος – Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος; - Τι είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος; Το στραβό (σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα είναι η παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος προς τη μία ή την άλλη πλευρά της ρινικής κοιλότητας. Η σκολίωση πιθανά να αφορά στο χόνδρινo ή στο οστέινο τμήμα του ρινικού διαφράγματος ή πολύ συχνά και στα δύο. Όταν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι […]
nose_h_645_450.jpg Εκεί που η υγεία συναντά την ομορφιά γεννιέται η αρμονία! - Στη σύγχρονη εποχή όπου η καλή υγεία και ευεξία έχουν την ίδια βαρύτητα με την ομορφιά, οι συνδυαστικού τύπου επεμβάσεις διαρκώς αυξάνονται σε συχνότητα, με ‘κορωνίδα’ όλων τη λειτουργική ρινοπλαστική στην οποία υποβάλλονται παγκοσμίως εκατομμύρια γυναικών και ανδρών ανά έτος. Συνήθως ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο αποφασίζει κανείς να προβεί σε επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής […]