douma.jpg

Τα προβλήματα με τη μάσηση ανοίγουν το δρόμο στην… άνοια!

ΔΟΥΜΑ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

5 Οκτωβρίου, 2017

Αν θέλετε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα γερό μυαλό, καλό είναι να φροντίσετε να έχετε υγιή δόντια.

Ολοένα περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους και σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η καλή μάσηση ενδέχεται να διεγείρει τις βασικές δομές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και τη μάθηση, καθώς και ότι τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη άνοιας αργότερα στη ζωή.

Στην πιο πρόσφατη από αυτές, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Dental Research», ιάπωνες επιστήμονες τάισαν με κονιορτοποιημένη τροφή νεαρά ποντίκια που βρίσκονταν ακόμα στην ανάπτυξη και τα συνέκριναν με συνομήλικά τους ζώα που τρέφονταν με κανονικές, σκληρές τροφές.

Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που δεν χρειαζόταν να μασούν την τροφή τους είχαν μειωμένη ανάπτυξη στα οστά της γνάθου και του προσώπου, καθώς και στους σύστοιχους μυς. Είχαν επίσης διαταραγμένη μνήμη και ικανότητα μαθήσεως, διότι ήταν ελαττωμένη στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, η δημιουργία νέων συνδέσεων (συνάψεις) μεταξύ τους και η δραστηριότητα μιας ουσίας που λέγεται BDNF και παίζει ρόλο-κλειδί στη μνήμη. Ο ιππόκαμπος είναι το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη μνήμη και τη μάθηση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι αλλαγές στα μασητικά ερεθίσματα ίσως επηρεάζουν τη νευρογένεση και τη νευρική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Και προσθέτουν πως «η διατήρηση ή η ενίσχυση της μασητήριας ικανότητας ενδέχεται να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της άνοιας και της μνημονικής/μαθησιακής δυσλειτουργίας».

«Η μάσηση αποτελεί μία απαραίτητη στοματική λειτουργία που σχετίζεται με τη σωματική, νοητική και κοινωνική υγεία σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Takashi Ono, καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδοντικής Επιστήμης του Ιατρικού & Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο (TMDU). «Οι ηλικιωμένοι πάσχουν συχνά από μασητήρια δυσλειτουργία λόγω της απώλειας δοντιών και της εξασθένησης των μασητηρίων μυών, ενώ στα παιδιά η μασητήρια διέγερση επηρεάζει την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και των γναθοπροσωπικών ιστών».

«Η μάσηση παίζει πολλούς ρόλους στην υγεία, σύμφωνα με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, αφού ο τρόπος με τον οποίο μασάμε μπορεί να επηρεάσει την πέψη, τα δόντια ή ακόμα και το σχήμα του προσώπου», λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων.

Κατά μέσον όρο μασάμε 800 έως 1.400 φορές την ημέρα, ενώ οι σύγχρονοι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα μαλακά, επεξεργασμένα τρόφιμα χρειάζονται λιγότερη μάσηση απ’ ό,τι όσοι τρώνε πολλά ωμά και σκληρά.

Συντονισμός πολλών κέντρων

Πώς μπορεί, όμως, η μάσηση να επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου; Όπως εξήγησε ο δρ Hideo Kawahara, πρώην πρόεδρος της Ιαπωνικής Ακαδημίας Κλινικής Οδοντιατρικής (ACD) με αφορμή το διεθνές συμπόσιο οδοντιατρικής και ορθοδοντικής MegaGen που θα διεξαχθεί στο Τόκυο, η διαδικασία της μάσησης της τροφής διεγείρει το εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση όλου του οργανισμού, του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένου.

Επιπλέον, η μάσηση δεν είναι απλώς μια μηχανική κίνηση, αλλά σε αυτή συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, αφού όταν τρώμε, βλέπουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε, ακούμε και αγγίζουμε με το στόμα μας το φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρονται τα κέντρα των αισθήσεων στον εγκέφαλο, τα κέντρα που δημιουργούν τις αναμνήσεις και τις προτιμήσεις μας, καθώς και τα αισθήματα επιβράβευσης ή δυσφορίας.

Επειδή, εξάλλου, η μάσηση απαιτεί συντονισμό όλων των μυών του στόματος, αλλά και εκείνων του ανώτερου πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος (για να καταπιούμε πρέπει να σταματήσουμε στιγμιαία την αναπνοή μας), ενεργοποιεί μια πρόσθετη, πολύπλοκη αλληλουχία μηχανισμών που ρυθμίζονται όλοι από τον εγκέφαλο.

«Παρότι λοιπόν η μάσηση και η κατάποση είναι αυτόματες διαδικασίες στις οποίες δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία, μπορεί να μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε», είπε ο δρ Kawahara.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον εγκέφαλο, οι έως τώρα κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή μάσηση ίσως βελτιώνει την συγκέντρωση και ελαττώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Σε μία από αυτές, επιστήμονες από το Τμήμα Οδοντολογίας και το Κέντρο Έρευνας της Γήρανσης του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα, στην Στοκχόλμη, εξέτασαν την απώλεια δοντιών, την ικανότητα μάσησης και τις νοητικές λειτουργίες περισσότερων από 550 εθελοντών, ηλικίας 77 ετών και άνω.

Όπως ανέφεραν το 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society, όσοι εθελοντές μπορούσαν να μασούν άνετα τις σκληρές τροφές, διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Σε μία συνδυασμένη ανάλυση, εξάλλου, που δημοσιεύθηκε εφέτος τον Μάιο στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Gerontology and Geriatrics, Ιάπωνες επιστήμονες εξέτασαν 33 κλινικές μελέτες για τη μάσηση και τις νοητικές λειτουργίες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η φτωχή μάσηση μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια ή ήπια νοητική διαταραχή, η οποία συχνά αποτελεί πρόδρομη κατάσταση άνοιας.

Τι να κάνετε

Βέβαια, «όλ’ αυτά είναι συσχετίσεις και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος», διευκρινίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Έως ότου ξεκαθαριστεί οριστικά το θέμα, όμως, φροντίστε να κάνετε μερικά πράγματα που ούτως ή άλλως είναι σίγουρο ότι δεν θα σας βλάψουν: να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα ωμά και σκληρά τρόφιμα (π.χ. ωμά λαχανικά και φρούτα), να μασάτε πολύ και καλά το φαγητό σας, να αποφεύγετε τα πολλά πολτοποιημένα και υδαρή τρόφιμα και, βεβαίως, να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες στοματικής υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο)».

Αν, τέλος, έχετε χαλασμένα ή στραβά δόντια, «μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για άμεση θεραπεία», καταλήγει.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

orthttttssss.jpg Ορθοδοντική: όχι πια μόνο «σιδεράκια»! - «Πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι οι ορθοδοντικές θεραπείες γίνονται για αισθητικούς λόγους, αλλά στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος δεν είναι κοσμητικός αλλά κυρίως λειτουργικός καθώς μια σωστή οδοντοφυΐα ελαττώνει κινδύνους τερηδόνας και ουλίτιδας. Βελτιώνεται η μάσηση, η ομιλία, η αισθητική του προσώπου και η συναισθηματική υγεία.Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην […]
ορθοδοντική 12 ερωτήσεις για την ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια - Τα ίσια δόντια δεν χαρίζουν μόνο όμορφο χαμόγελο, αλλά ωφελούν σημαντικά την υγεία. Και αυτό, διότι ο συνωστισμός και η κακή σύγκλειση των δοντιών μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μάσηση και να ανοίξουν το δρόμο στην περιοδοντίτιδα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν επιθυμούν να φορέσουν […]
eff7a424efb7cba47333de2cfbece187.jpg Σιδεράκια: Πως να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο - Η προσαρμογή στη σχολική ζωή είναι συχνά δύσκολη για παιδιά και εφήβους που βάζουν για πρώτη φορά σιδεράκια.Σαν να μην έφταναν οι αλλαγές που πρέπει να κάνουν στην καθημερινή ρουτίνα τους, πολλοί έχουν και αγωνία για τις αντιδράσεις των συμμαθητών τους στη νέα τους εμφάνιση.«Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι […]
childteeth1.jpg Επιστροφή στο σχολείο: Μην αμελήσετε το τσεκάπ των δοντιών - Λίγες μέρες πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, μικροί και μεγάλοι ετοιμάζουν τις τσάντες, τα τετράδια και τα μολύβια τους. Τις μέρες που απομένουν, όμως, θυμηθείτε να προγραμματίσετε και έναν έλεγχο των δοντιών του παιδιού από τον ορθοδοντικό.Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να γίνει αυτή η επίσκεψη. Αντίθετα, ο έλεγχος είναι προτιμότερο […]
cbcinagw8aavcp2.jpg Αραιά δόντια: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται η έλλειψη δοντιών - Περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους γεννιούνται με λιγότερα δόντια από το φυσιολογικό, με συνέπεια τα δόντια τους να φαίνονται πιο αραιά ή πιο μικρά και μυτερά. Η κατάσταση αυτή λέγεται ολιγοδοντία και σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομική. Επειδή η έλλειψη δοντιών πολλές φορές αφορά την πιο ευαίσθητη αισθητικά περιοχή του ανθρώπου, το μέσο πρόσωπο, […]
ae523380bc459eb163936a4638302c20_xl.jpg Σιδεράκια στα δόντια: Πρώτες βοήθειες για τα πιο συνηθισμένα απρόοπτα - Η ορθοδοντική θεραπεία βασίζεται σε διάφορες ιατρικές συσκευές και τεχνικές που αποκαθιστούν σταδιακά την σύγκλειση των δοντιών και χαρίζουν στο άτομο το όμορφο, υγιές χαμόγελο που επιθυμεί. Ωστόσο μερικές φορές συμβαίνουν και ατυχήματα. Από ένα συρματάκι που προεξέχει έως τα χαλαρά άγκιστρα τα απρόοπτα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι πολλά και διαφορετικά. Η Δρ. Κατερίνα […]
imagehandler-ashx-7.jpg ΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. - Παρά την κοινή αντίληψη ότι «ορθοδοντική σημαίνει στραβά δόντια», η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη της Ορθοδοντικής ασχολείται στο μεγαλύτερο μέρος της με την αύξηση του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος και την ομαλή λειτουργία του, γεγονός που καθιστά την εξειδικευμένη γνώση εξαιρετικά σημαντική στα παιδιά. Γι’ αυτό και σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, η πρώτη επίσκεψη […]
douma-1.jpg Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη γνάθο - Περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους βασανίζονται από πόνο και ενοχλήματα στο σαγόνι, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητά τους να τρώνε και να μιλούν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος οφείλεται σε διαταραχή ή τραυματισμό της άρθρωσης που ενώνει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η άρθρωση αυτή λέγεται κροταφογναθική, βρίσκεται μπροστά από τα […]
douma.jpg Τα προβλήματα με τη μάσηση ανοίγουν το δρόμο στην… άνοια! - Αν θέλετε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα γερό μυαλό, καλό είναι να φροντίσετε να έχετε υγιή δόντια. Ολοένα περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους και σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η καλή μάσηση ενδέχεται να διεγείρει τις βασικές δομές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και τη μάθηση, καθώς και ότι τα οδοντικά προβλήματα μπορεί […]
514236-ugih_dontia600_183167_6q05t1.jpg Τα καλύτερα τρόφιμα για υγιή δόντια - Άλματα προόδου έχουν κάνει τις τελευταίες δεκαετίες η Οδοντιατρική και η Ορθοδοντική και μπορούν να αντιμετωπίσουν και να διορθώσουν σχεδόν όλα τα προβλήματα, τις ατέλειες και τις δυσμορφίες που θα εμφανιστούν στα δόντια. Ωστόσο η πρόληψη εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη θεραπεία και η προσεγμένη διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της για την υγεία του στόματος. […]
images3.jpg Τα χειρότερα τρόφιμα για τα δόντια - Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για το χαμόγελό μας! Καθημερινό σωστό βούρτσισμα, χρήση νήματος και τακτικές προληπτικές εξετάσεις στον οδοντίατρο είναι το μυστικό για ένα στόμα απαλλαγμένο από τον πόνο. Ο οδοντιατρικός καθαρισμός, η λεύκανση στο ιατρείο και η ορθοδοντική θεραπεία που τοποθετεί τα δόντια σε σωστές θέσεις ώστε να καθαρίζονται εύκολα, έρχονται να […]
δόντια Ποιές είναι οι κακές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια. - Υπάρχουν πολλές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν τα δόντια και μερικές είναι πολύ πιο συχνές απ’ ό,τι νομίζουμε. Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, εξηγεί τι κάνουμε λάθος και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε: Καταναλώνουμε πολλά όξινα ροφήματα. Κάθε είδους ροφήματα με ανθρακικό και όξινα συστατικά, ακόμα και […]