Κιρσοί: θεραπεία μίας ημέρας

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

23 Νοεμβρίου, 2017

Τι είναι οι κιρσοί και πώς εμφανίζονται;

Κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στα πόδια. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και ως “φλεβίτες” ή “φλεβίτιδα”. Για την εμφάνιση τους σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα ενώ άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης ειναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και, ειδικά στις γυναίκες, η εγκυμοσύνη και οι ορμονικες μεταβολές όπως η λήψη αντισυλληπτικών και η εμμηνόπαυση.

Εκτός από το αισθητικό, μπορούν να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα;

Οι κιρσοί συνήθως συνοδευόνται από συμπτώματα με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες. Επίσης ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε έλκη, επιπλοκές οι οποίες αφενός επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και αφετέρου, σε προχωρημένες περιπτώσεις να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 Η διάγνωση των κιρσών στηρίζεται στην ενδελεχή κλινική εξέταση, για την ακριβέστερη όμως εικόνα και επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων κάθε ασθενή και ιδιαίτερα προεγχειρητικά για τον καθορισμό της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης, είναι αναγκαίος ο έλεγχος με έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία το γνωστό triplex φλεβών, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Αγγειοχειρουργικής.

Τι θεραπεία υπάρχει;

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο μπορεί να ειναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η οριστική και μόνιμη λύση όμως είναι η χειρουργική.

Πώς αντιμετωπίζονται χειρουργικά;

Η “κλασική” χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση των “ελαττωματικών” φλεβών μέσω τομών στο δέρμα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αναπτύχθηκαν νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με τις οποίες η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται ενδοφλεβικά μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF) (ενδοφλεβική εξάλειψη – endovenous ablation). Η μέθοδος εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτουνται χειρουργικές τομές, ο ασθενής φεύγει περπατώντας άμεσα μετά την έξοδο του από το χειρουργείο και μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του ήδη από την επόμενη μέρα!

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εμένα;

Τα πλεονεκτήματα της αποφυγής γενικής αναισθησίας και απουσίας χειρουργικών τομών εξασφαλίζουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση, καθιστώντας έτσι πλέον την ενδοφλεβική μέθοδο με laser ως πρώτη επιλογή. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες (παλιά θρόμβωση ή σκληροθεραπεία της μείζονος σαφηνούς) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της και η κλασική χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη λύση. Σε κάθε περίπτωση η προεγχειρητική εκτίμηση με έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία (Triplex) καθορίζει την ενδεδειγμένη μέθοδο.

Μετά το χειρουργείο, οι κιρσοί “ξαναβγαίνουν”;

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση, είτε με την κλασική είτε με την ενδοφλεβική μέθοδο, η πιθανότητα υποτροπής είναι λιγότερο από 1%. Προϋποθεση βέβαια ειναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας.

Από τον Αγγειολόγο – Αγγειοχειρουργό, Dr. Χρήστο I. Ρηγόπουλο

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

shutterstock452934040.jpg Ευρυαγγείες: Απαραίτητη η εξειδικευμένη θεραπεία τους - Ευρυαγγείες είναι οι αντιαισθητικές μικρές κόκκινες και μπλε φλέβες που εμφανίζονται σαν ιστός αράχνης στα κάτω άκρα. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και σαν “σπασμένα αγγεία” αλλά στη πραγματικότητα πρόκειται απλά για παθολογικά διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα. Αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά κατ’ εξοχήν το γυναικείο φύλο. Οι σημαντικότερες αιτίες […]
MyDoctors shutterstock 153180368 min Φλεβική θρόμβωση: ενημερωθείτε και προφυλαχθείτε - Η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή ή αλλιώς θρομβοεμβολική νόσος, όπως αποκαλούνται από κοινού, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας της σύγχρονης εποχής. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες στην Ελλάδα, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, […]
MyDoctors shutterstock 1666819588 min Κιρσοί: θεραπεία μίας ημέρας - Τι είναι οι κιρσοί και πώς εμφανίζονται; Κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στα πόδια. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και ως “φλεβίτες” ή “φλεβίτιδα”. Για την εμφάνιση τους σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα ενώ άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση και εξέλιξη της πάθησης ειναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και, ειδικά […]
135288.jpg Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: η σιωπηλή απειλή - Η αορτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αρτηρία του ανθρωπίνου σώματος. Ξεκινά από την καρδιά, διασχίζει το θώρακα ως θωρακική αορτή, δίνοντας κλάδους που παρέχουν αίμα στην κεφαλή, τον εγκέφαλο και τα άνω άκρα, διέρχεται το διάφραγμα και πλέον ως κοιλιακή αορτή δίνει κλάδους που διανέμονται στα κοιλιακά σπλάχνα και στους νεφρούς και τελικά χωρίζεται […]