kakosmia-stomatos.png

Κακοσμία στόματος

MANTZARI IRINI

20 Νοεμβρίου, 2017

Με τον όρο κακοσμία στόματος, αναφερόμαστε στην έντονη, συνεχή και χρόνια κακοσμία της στοματικής κοιλότητας από παθολογικά αίτια. Η κακοσμία που παρατηρείται κατά τις πρωινές ώρες ή όταν το άτομο είναι νηστικό και αφυδατωμένο δεν συμπεριλαμβάνεται, καθώς πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (80-90%), η κύρια αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο στόμα και τα δόντια μας. Αιτιολογικοί παράγοντες είναι:

   Οδοντική πλάκα και τερηδόνα

   Περιοδοντική νόσος

   Ξηροστομία

   Κακές προσθετικές εργασίες στα δόντια

   Ανάπτυξη μικροβίων στο πίσω μέρος της γλώσσα

Οι ανωτέρω καταστάσεις δημιουργούν μικρόβια στην περιοχή του στόματος, τα οποία παράγουν ουσίες με δυσάρεστη μυρωδιά.

Ποιά άλλα μπορεί να είναι τα αίτια της κακοσμίας του στόματος;

Παθολογικές καταστάσεις του ανώτερου αναπνευστικού, των παραρρίνιων κόλπων, του ρινοφάρυγγα ή του στοματοφάρυγγα μπορεί επίσης να είναι η αιτία της κακοσμίας.

   Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα: Είτε συνοδεύεται από πολύποδες είτε όχι, η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου που καλύπτει τις ρινικές και παραρρίνιες κοιλότητες. Αποτέλεσμα; Οι ρινικές εκκρίσεις λιμνάζουν και βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας έτσι δύσοσμη αναπνοή.

   Αμυγδαλές: Στην επιφάνεια των αμυγδαλών υπάρχουν κρύπτες και αυλακώσεις που όταν είναι έντονα βαθιές αποθηκεύουν υπολείμματα τροφής μαζί με νεκρά επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα.

   Άλλα αίτια: Άλλες αιτίες της κακοσμίας μπορεί να είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τι πρέπει να κάνω αν μυρίζει η αναπνοή μου;

Όπως συμπεραίνουμε και από τα παραπάνω, η κακοσμία του στόματος δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά να μας προτρέπει να επισκεφτούμε τον ωτορινολαρυγγολόγο και τον οδοντίατρο για μια λεπτομερή εξέταση που θα ανιχνεύσει τα αίτια του προβλήματος.

Τι μπορεί να κάνει ο ωρλ;

Ο ωτορινολαρυγγολόγος, με την κλινική εξέταση (συνδυασμό της επισκόπησης του στόματος αλλά και της ενδοσκόπησης με ειδική κάμερα) μπορεί να ελέγξει την ρινική κοιλότητα, τη στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον υποφάρυγγα και τον λάρυγγα του ασθενούς αναζητώντας πιθανή αιτία της κακοσμίας του στόματος στις περιοχές αυτές. Ανάλογα με την αιτία του προβλήματος ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία ή -εφόσον χρειαστεί- να τον παραπέμψει σε ιατρό άλλης ειδικότητας (Γαστρεντερολόγο, Οδοντίατρο κ.ά.).

Aπό τη χειρουργό Ω.Ρ.Λ Ειρήνη Μάντζαρη

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

kakosmia-stomatos.png Κακοσμία στόματος - Με τον όρο κακοσμία στόματος, αναφερόμαστε στην έντονη, συνεχή και χρόνια κακοσμία της στοματικής κοιλότητας από παθολογικά αίτια. Η κακοσμία που παρατηρείται κατά τις πρωινές ώρες ή όταν το άτομο είναι νηστικό και αφυδατωμένο δεν συμπεριλαμβάνεται, καθώς πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (80-90%), η κύρια αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο στόμα […]
rhino-correct.jpg «Φυσικά» όμορφη και λειτουργική μύτη: Η νέα τάση στη Λειτουργική Ρινοπλαστική. - Η ρινοπλαστική αποτελεί σταθερά μία από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις του προσώπου. Ο λόγος είναι απλός: η μύτη αποτελώντας το κέντρο του προσώπου , το καθορίζει, επιδρώντας θετικά ή αρνητικά στη συνολική αρμονία του. Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική χαρίζει αμέσως μία εντυπωσιακή βελτίωση της όψης του προσώπου. Τι εννοούμε «φυσικά» όμορφη μύτη; Σίγουρα αυτό δε σημαίνει […]
shutterstock_456068854-380x250.jpg Σκολίωση ρινικού διαφράγματος – Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος; - Τι είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος; Το στραβό (σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα είναι η παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος προς τη μία ή την άλλη πλευρά της ρινικής κοιλότητας. Η σκολίωση πιθανά να αφορά στο χόνδρινo ή στο οστέινο τμήμα του ρινικού διαφράγματος ή πολύ συχνά και στα δύο. Όταν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι […]
nose_h_645_450.jpg Εκεί που η υγεία συναντά την ομορφιά γεννιέται η αρμονία! - Στη σύγχρονη εποχή όπου η καλή υγεία και ευεξία έχουν την ίδια βαρύτητα με την ομορφιά, οι συνδυαστικού τύπου επεμβάσεις διαρκώς αυξάνονται σε συχνότητα, με ‘κορωνίδα’ όλων τη λειτουργική ρινοπλαστική στην οποία υποβάλλονται παγκοσμίως εκατομμύρια γυναικών και ανδρών ανά έτος. Συνήθως ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο αποφασίζει κανείς να προβεί σε επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής […]