pbve.png

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ?

ΚΑΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

2 Μαΐου, 2017

Κατ’αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε πως ΔΕΝ είναι κάτι σοβαρό και αν γίνει σωστή αντιμετώπιση το παιδί μας θα έχει μια φυσιολογική ζωή,δεν θα πονάνε τα πόδια του,θα μπορεί δε να αθλείται κανονικά.

Η κλασσική παραμόρφωση θυμίζει ενα μπαστούνι του γκολφ(golf-clubfoot ειναι άλλωστε η ονομασία στα αγγλικά).

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ?

Η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αρχικά ΟΛΟΙ μας έχουμε αυτη τη μορφή στα πόδια στην εμβρυϊκή ζωή,αλλά μετά τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης αυτά παίρνουν την φυσιολογική μορφή τους..

Αρα δεν  φταίνε οι γονείς για αυτήν την παραμόρφωση.

Πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ ιδιοπαθούς και συνδεόμενης με καποιο νόσημα μορφής. Τα σύνδρομα αυτα μπορεί να είναι spina bifida ,αθρογρύπωση,νευρομυϊκά σύνδρομα,πολυδυσμορφικά σύνδρομα.

Πάντως στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για απλή ιδιοπαθή ραιβοϊπποποδία.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΥΧΝΑ ?

Περίπου 1 στα 700 παιδιά,2 φορές περισσότερα αγόρια.Οι μισές περιπτώσεις αφορούν και τα δυο πόδια.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΘΜΟΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ?

ΝΑΙ.Εχουμε 4 στάδια με βάση την κλίμακα του Diméglio. Το πρώτο είναι πολύ ευκολο να διορθωθεί και αφορά το 20% των περιπτώσεων.Το τέταρτο είναι αντιθέτως εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπιση,αφορά όμως ευτυχώς μόνο το 10%. Τα στάδια 2 και 3 αφορούν το 70% των περιπτώσεων.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ?

Η καλύτερη ,αποδεδειγμένα, μέθοδος αντιμετώπισης είναι αυτη του Ponseti.
Πρόκειται για θεραπεία κατα την οποία αλλάζουμε κάθε εβδομάδα εναν γύψο ,ο οποίος ΣΤΑΔΙΑΚΑ διορθώνει το παραμορφωμένο πόδι του παιδιού.Συνήθως απαιτούνται 5 ή 6 γύψοι.

ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ ΟΤΑΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ ?

Ενα τέτοιο πόδι δεν θα ειναι ποτέ απόλυτα φυσιολογικό,αν και πλήρως λειτουργικό .Τα τρία ”κουσούρια”που θα αφήσει είναι:

1.Το πόδι είναι μικρότερο σε μέγεθος(1 με 2 νούμερα).Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα παρα μόνο σε μονόπλευρη ραιβοϊπποποδία.

2.Η γάμπα είναι μικρότερη σε πάχος,λόγω μερικής ατροφίας του γαστροκνημίου.

3.Η κινητικότητα της ποδοκνημής ειναι πολυ ελαφρώς διαταραγμένη,καθώς ο αστράγαλος είναι πιο πλατής στην άνω επιφάνειά του(flat talus)

Απο τον παιδο-ορθοπεδικό χειρουργό Βασίλη Καιλή

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

10012pelmatapaidi.jpg Γιατρέ μου, το παιδί μου περπατάει στραβά! - Βάδιση με τα πόδια να κλίνουν προς τα μέσα ονομάζεται ”βάδιση σε ΕΣΩ ΣΤΡΟΦΗ”(intoeing στα αγγλικά) και είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σε παιδιά ηλικιών 1 έτους μέχρι 6 – 7 ετών. Φυσιολογικά ,όταν γεννιέται ένα βρέφος, έχει ποδαράκια που κλίνουν περισσότερο προς τα μέσα και αυτό λόγω της διπλωμένης στάσης που έχει […]
τραυματολογία Παιδική τραυματολογία - Τι σημαίνει τραυματολογία; Τραύματα μπορεί να προκληθούν απο ένα απότομο χτύπημα, ενα κάταγμα, μια κάκωση ή διάστρεμμα, ένα έγκαυμα, μια εξάρθρωση, ένα θλαστικό τραύμα (πληγή). Γιατί είναι διαφορετικό από του ενήλικα; Το παιδί ΔΕΝ είναι ένας ενήλικας σε μινιατούρα. Οι κανόνες αντιμετώπισης ενός κατάγματος ΔΕΝ είναι οι ίδιοι, καθώς οι χρόνοι επούλωσης είναι ταχύτεροι. Επίσης […]
pbve.png ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ? - Κατ’αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε πως ΔΕΝ είναι κάτι σοβαρό και αν γίνει σωστή αντιμετώπιση το παιδί μας θα έχει μια φυσιολογική ζωή,δεν θα πονάνε τα πόδια του,θα μπορεί δε να αθλείται κανονικά. Η κλασσική παραμόρφωση θυμίζει ενα μπαστούνι του γκολφ(golf-clubfoot ειναι άλλωστε η ονομασία στα αγγλικά). ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ? Η ακριβής […]
images-40.jpg ΣΥΓΓΕΝΕΣ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - Το συγγενές εξάρθρημα ισχίου είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται ενδομητρικά ή μετά την κύηση,όπου το ισχίο είν αι ασταθές και προκαλείται εξάρθρωση του.  Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η κοτύλη(η τρύπα) δεν είναι ακόμα αρκετά βαθιά σκαμμένη ωστε να μπει μέσα η κεφαλή του μηρού Περίπου 1% του πληθυσμού παρουσιάζει ανωμαλία ανάπτυξης ισχίου,είτε […]
afafa_1-medium.jpg ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ - Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος και ενδεχόμενη ρήξη του, απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση, όταν αφορά παιδιά ή έφηβους. Γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει άθικτη η επίφυση ανάπτυξης ,ειδικά σε μια περιοχή όπως το γόνατο, που αναλαμβάνει πάνω από 70% της ανάπτυξης του κάτω άκρου.    Ο μηχανισμός τραύματος είναι σε γενικές γραμμές ο ίδιος […]