podia2.jpg

Κιρσοί των κάτω άκρων, τι επιλογές θεραπείας έχω σήμερα;

My Doctors

23 Μαρτίου, 2017

Στις μέρες μας, ένας ασθενής με κιρσούς των κάτω άκρων, κατά την διαδικασία αναζήτησης μόνιμης, χειρουργικής λύσης, στο πρόβλημά του, πολλές φορές, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πολλές διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για την θεραπεία του.

Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά εργαλεία, διαφορετικά υλικά.

Αν, επιπλέον, κάνει και χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την νόσο του, θα εκπλαγεί από την ποικιλία των λύσεων που υπόσχονται οριστική θεραπεία.

Οι ιατρικές προτάσεις που βομβαρδίζουν τη σκέψη του, συνήθως, είναι οι ακόλουθες:

  • Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση,
  • Λέιζερ,
  • Ραδιοσυχνότητες,
  • Σκληροθεραπεία με αφρό και
  • Χρήση ειδικής κόλλας.

Πολλές φορές θα νιώσει, μάλλον, περισσότερο μπερδεμένος, παρά «ενημερωμένος» για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Η πληροφορία, άλλωστε, του διαδικτύου, αποκτά νόημα μόνο όταν κάποιος θέλει να πληροφορηθεί για τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, όπου ο ίδιος ο γιατρός του προτείνει, και όχι φυσικά για να γίνει ειδικός στην θέση του ειδικού!

Είναι αλήθεια ότι η χειρουργική, πολλές φορές, μπορεί να προσφέρει πολλές διαφορετικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος.

Κάποιες φορές οι λύσεις αυτές μπορεί να είναι ισοδύναμες, άλλες φορές, όμως, όχι. Η σύγκριση των διαφορετικών θεραπειών με σωστά επιστημονικά κριτήρια μπορεί να βοηθήσει τον αγγειοχειρουργό να καταλάβει τον ρόλο κάθε τεχνικής έτσι ώστε, εν συνεχεία, να δώσει τις σωστές πληροφορίες στον ασθενή του.

Απαιτείται, λοιπόν, σοβαρή, σωστά οργανωμένη και χρονοβόρα ιατρική έρευνα για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα για τον ακριβή ρόλο κάθε θεραπείας ή τεχνικής.

Έτσι, μία νέα τεχνική, μπορεί να έχει άριστα αρχικά αποτελέσματα, εκ των πραγμάτων όμως, δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε την διάρκεια αυτού του αποτελέσματος, συγκριτικά με άλλες, παλαιότερες μεθόδους.

Επιπλέον, όταν συγκρίνονται διαφορετικές τεχνικές, ένα βασικό επιστημονικό κριτήριο για μια ορθή σύγκριση θεωρείται, εκτός πολλών άλλων κριτηρίων, η εκτέλεση κάθε τεχνικής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν μία τεχνική δεν εκτελείται σωστά, από άτομα, δηλαδή, που δεν έχουν την απαιτούμενη χειρουργική εμπειρία, τότε αυτή «αδικείται» σε σχέση με κάποια άλλη η οποία εκτελείται άριστα.

Ο συνδυασμός των θεραπευτικών λύσεων μπορεί να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Οι παράμετροι που συγκρίνονται σε κάθε έρευνα θεραπείας των κιρσών αφορούν κυρίως στην ασφάλεια της επέμβασης, την αποτελεσματικότητα της επέμβασης, την ταλαιπωρία του ασθενούς, το αισθητικό αποτέλεσμα και την αντοχή του αποτελέσματος στο χρόνο.

Κάποιες θεραπείες είναι καλύτερες από άλλες, σε κάποιες από τις παραπάνω παραμέτρους, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές φορές θα πρέπει να γίνει συνδυασμός διαφορετικών μεθόδων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, σαφέστατα, μειονεκτεί σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους, σε σύγκριση με άλλες νεότερες τεχνικές και, συνεπώς, σήμερα, δικαιούμαστε να την εγκαταλείψουμε.

Η σκληροθεραπεία, η έγχυση δηλαδή φαρμάκων μέσα σε παθολογικές φλέβες, έχει το πλεονέκτημα της απλής εκτέλεσης, μπορεί να εφαρμοστεί άνετα ακόμη και σε περιβάλλον ιατρείου, χωρίς τομές ή ράμματα, αλλά παρουσιάζει σχετικά μεγαλύτερα μετεγχειρητικά ενοχλήματα, συγκριτικά με το ενδοαυλικό λέιζερ, όπως και σχετικά μικρότερη αντοχή στο χρόνο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά ελικωμένες, επιφανειακές και μικρής διαμέτρου φλέβες.

Η ειδική κόλλα, που εγχύεται μέσα στην παθολογική φλέβα, έχει ανώδυνη και άνετη, για τον ασθενή και για το γιατρό εφαρμογή, αφού έχει λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις από την πλευρά του χειρουργού.

Αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της θεραπείας των κιρσών, αλλά, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για την διατήρηση του αρχικού καλού αποτελέσματος πέραν του έτους.

Επιπλέον, ενώ με το ενδοαυλικό λέιζερ, για έναν έμπειρο χειριστή το μεγάλο μέγεθος της φλέβας δεν αποτελεί πρόβλημα, όσον αφορά την κόλλα, δεν υπάρχουν στοιχεία ανάλογης αποτελεσματικότητας.

Τα επιστημονικά αυτά δεδομένα θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, πριν την επιλογή της θεραπείας, ειδικά από τους νεότερους ασθενείς που αναζητούν οριστική λύση.

Το ενδοαυλικό λέιζερ αποτελεί την μέθοδο εκείνη που, όταν εφαρμόζεται σωστά, συγκεντρώνει την καλύτερη απόδοση, συνολικά, σε όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους.

Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές ή ράμματα, χωρίς ανάγκη νοσηλείας, ακόμη και σε περιβάλλον ιατρείου. Έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και αντοχή του αρχικά καλού αποτελέσματος στο χρόνο και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε μεγάλου μεγέθους φλέβες.

Τεχνικά, από την πλευρά του χειρουργού, είναι πιο απαιτητική μέθοδος, αλλά με την κατάλληλη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο στην αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα.

Χαρτογράφηση κιρσών, το πρώτο και ουσιαστικό βήμα της θεραπείας

Πέρα από τις παραπάνω αναφερόμενες τεχνικές, η σημαντικότερη ιατρική πράξη στην μάχη κατά των κιρσών είναι ο λεπτομερής σχεδιασμός της ανατομίας του προβλήματος, διαδικασία γνωστή με τον ιατρικό όρο «χαρτογράφηση».

Απο τον αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

iliggos_zalh.jpg Ίλιγγος: Διάγνωση και θεραπεία - Ο ίλιγγος δεν είναι νόσος, είναι ένα σύμπτωμα στο οποίο ο ασθενής βιώνει ένα ψευδές αίσθημα περιστροφής με αστάθεια και ναυτία.Πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από τη ζάλη και την αστάθεια. Τούτο διότι το αίσθημα περιστροφής συνδέεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με το λαβύρινθο, το όργανο της ισορροπίας, ενώ το αίσθημα της αστάθειας κατά κανόνα με το […]
Υστεροσκόπηση Υστεροσκόπηση - Η υστεροσκόπηση είναι μια απλή και ανώδυνη μέθοδος με πολύ μεγάλη διαγνωστική ικανότητα. Υπάρχουν δύο ήδη υστεροσκοπήσεων, η διαγνωστική και η επεμβατική υστεροσκόπηση. 1) ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ Είναι μία μέθοδος με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας (ενδομήτριο) χωρίς να χρειάζεται να γίνονται τομές. Ο γυναικολόγος εισάγει μια […]
Εμφυτεύματα Εμφυτεύματα: Αποκαταστήστε ξανά το χαμόγελό σας - Τα εμφυτεύματα είναι μια σύγχρονη, επαναστατική μέθοδος αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών, τα οποία έχουν ένδειξη και στη σταθεροποίηση τεχνητών οδοντοστοιχιών. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους ασθενείς, καθώς μας χαρίζουν ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο. Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να επενδύσουμε στην θεραπεία με εμφυτεύματα θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια μικρά «μυστικά» που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία και τη […]
1100_2d5a0a7e-b0ef-4e03-955d-313354d2dc29.jpg ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ- ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - Είναι συχνό φαινόμενο ένας ακτινολόγος που ασχολείται με τη μαστογραφία να ανακαλύπτει ευρήματα μη ψηλαφητά αλλά ορατά μόνο απεικονιστικά, με τη μορφή μικροαποτιτανώσεων ή μικρών ογκιδίων. Εδώ συμβάλλει η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, που δίνει τη δυνατότητα λήψης εικόνων μεγάλης ευκρίνειας από διαφορετικές γωνίες σε μία και μόνο σάρωση. Οι εικόνες αυτές αναλύονται σε λεπτές […]
2945994.jpg Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης: Γιατί να επιλέξω την ενδοσκοπική χειρουργική; - Η Ενδοσκοπική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης αποτελεί μέρος των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Πραγματοποιείται διαδερμικά με μικρής έκτασης τομές δέρματος και τη χρήση μικροτεχνικών κάτω από μεγέθυνση. Έτσι αποφεύγεται η αιμορραγία και ελαχιστοποιείται η καταστροφή των παρακείμενων ιστών, επιτυγχάνοντας ένα άρτιο χειρουργικό αποτέλεσμα.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης (16 Οκτωβρίου), ο κ. Γεώργιος Βασταρδής, MD, […]
talk_glowingskin.jpg Τα 5 λεπτά που θα σας «μεταμορφώσουν» πριν τις διακοπές - Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να ανανεωθείτε πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας. Ακόμη κι αν έχετε ήδη τη βαλίτσα στο χέρι, μπορείτε να κάνετε διορθώσεις στο πρόσωπο και το λαιμό, που θα σας κάνουν όχι μόνο να νιώθετε αλλά και να είστε πιο όμορφη στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας.Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό το «εγχείρημα» είναι οι […]
48db6dc77ca4d0c7f7ff08129d4d0ad9_xl.jpg Αυτοάνοσα στην Υπογονιμότητα - Αυτοάνοσα ορίζονται εκείνα τα νοσήματα που προκαλούνται από αλόγιστη και εσφαλμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιδίου του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει στόχο τη προστασία μας έναντι παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ικανότητας των κυττάρων του να αναγνωρίσουν το «ίδιο» από το «ξένο» και είτε να το απενεργοποιήσουν είτε να το καταστρέψουν.Το […]
6c90b035780a9223c83b84db311f8c76.jpg Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Ποια νόσος προμηνύει την εμφάνισή της; - Ένδειξη οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα ενδεχομένως να αποτελεί η ύπαρξη εξογκωμάτων στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών που ονομάζονται όζοι του Heberden, σύμφωνα με μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα, ακόμα και όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο […]
images-91.jpg Καρκίνος Προστάτη: Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της άσκησης και της διατροφής; - Ανασταλτικό παράγοντα στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη αποτελεί η έντονη άσκηση, σύμφωνα με μια απόπειρα σύνθεσης της γνώσης της επιστημονικής κοινότητας για τον ρόλο της άσκησης και της διατροφής στον καρκίνο του προστάτη. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα αξιολόγησης μελετών, μεταναλύσεων και ανασκοπήσεων, παρότι η σωματική δραστηριότητα δεν μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου […]
1-6.jpg Όμιλος ΥΓΕΙΑ: -Στην αιχμή των εξελίξεων στον Τομέα Ογκολογίας - Ο Όμιλος ΥΓΕΙA, με ευθύνη για τη ζωή, βρίσκεται στην κορυφή των εξελίξεων της ιατρικής και τεχνολογικής επιστήμης και στον Τομέα της Ογκολογίας, προσφέροντας σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς, στα νοσοκομεία του, ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά από […]