Στη σύγχρονη εποχή όπου η καλή υγεία και ευεξία έχουν την ίδια βαρύτητα με την ομορφιά, οι συνδυαστικού τύπου επεμβάσεις διαρκώς αυξάνονται σε συχνότητα, με ‘κορωνίδα’ όλων τη λειτουργική ρινοπλαστική στην οποία υποβάλλονται παγκοσμίως εκατομμύρια γυναικών και ανδρών ανά έτος.
Συνήθως ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο αποφασίζει κανείς να προβεί σε επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η δυσκολία στην αναπνοή του, μπορεί όμως η απόφαση να ληφθεί και καθαρά για λόγους αισθητικούς.
Ας εξετάσουμε πρώτα τους λειτουργικούς λόγους που οδηγούν κάποιον στην απόφαση να επισκεφθεί τον εξειδικευμένο στη λειτουργική ρινοπλαστική ιατρό. Τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη ( ‘ μπουκωμένη μύτη’), η αναπνοή με το στόμα ανοιχτό κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως σε σωματική άσκηση και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας στον ύπνο, το αίσθημα ξηρότητας σε στόμα και λάρυγγα, το ροχαλητό και πολλές φορές τα επεισόδια υπνικής άπνοιας (διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου διάρκειας τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων) τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν παρατηρηθεί από τον/ την σύντροφο και όχι από τον ιδιο τον ασθενή. Επιπλέον οι ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ξυπνούνκουρασμένοι ή με πονοκεφάλους -ενώ έχουν κοιμηθεί τις απαραίτητες για ανάπαυση ώρες το βράδυ-, εμφανίζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης. Σε περιπτώσεις που τα παραπάνω προβλήματα παραμένουν άλυτα επί σειρά ετών τότε οι ασθενείς εμφανίζουν επιπλέον κίνδυνο επιπλοκών με αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια).
Αιτία για τη δυσλειτουργία της αναπνοής- όπως είναι λίγο πολύ γνωστό- αποτελεί συνήθως η σημαντικού έως μεγάλου βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (παθολογία που συναντά κανείς συχνά στο γενικό πληθυσμό).Εκτός της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι πιθανό να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δυσχεραίνουν την αναπνοή και συχνά και την όσφρηση, όπως είναι η αύξηση του μεγέθους (υπερτροφία) των κάτω ρινικών κογχών ή ακόμη και παρουσία ρινικών πολυπόδων ή άλλων μορφωμάτων μέσα στις ρινικές θαλάμες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό πριν το σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης να έχει προηγηθεί πλήρης κλινική ,ενδοσκοπική ή -όταν κρίνεται σκόπιμο- και απεικονιστική εξέταση, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να λυθεί συνολικά στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.
Το αισθητικό κομμάτι που αφορά στο σχήμα της μύτης δεν είναι μόνο ο ύβος (η λεγόμενη “καμπούρα”όπως αποκαλείται ευρέως). Σίγουρα, ένας μεγάλος ύβος τραβάει την προσοχή και χαλάει το προφίλ μας ,όμως η αρμονία της μύτης στα επιμέρους χαρακτηριστικά της αλλά και με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου σχετίζεται επίσης με το μέγεθός της (μεγάλη ή μακριά), το σχήμα και το μέγεθος των ρουθουνιών, το σχήμα της κορυφής της μύτης (χοντρή ή δίλοβη), τη θέση της στη μέση γράμμη του προσώπου (λοξή μύτη).
Το “μαγευτικό” με τη μύτη είναι πως παρεμβαίνοντας σωστά στις αναλογίες της, παρεμβαίνει κανείς στο σύνολο του προσώπου με ένα τρόπο που φαίνεται απόλυτα φυσικός και αρμονικός ακόμη και σε άτομα που μας γνωρίζουν χρόνια. Το χαμόγελο, το σχήμα των ματιών και του προσώπου αναδεικνύονται όταν οι αναλογίες της μύτης είναι ιδανικές για το κάθε πρόσωπο και αυτό μεταφράζεται με αυξηση της αυτοπεποίθησης.
Στην ερώτηση λοιπόν τι έχει μεγαλύτερη σημασία και σε τι πρέπει να δίνεται προτεραιότητα, υγεία ή ομορφιά, η απάντηση είναι πολύ εύκολη: και στα δύο γιατί η καλή αναπνοή μας προστατεύει από οργανικά προβλήματα, η δημιουργία μιας όμορφης και αρμονικής με τα λοιπά χαρακτηριστικά του προσώπου μύτης χαρίζει ψυχική ηρεμία, και ο συνδυασμός τους βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα ζωής δημιουργώντας συνθήκες αρμονίας.
Από τη χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Ειρήνη Mάντζαρη