Kανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από 15 χρόνια ότι η τυχαία ανακάλυψη ενός φαρμάκου – του γνωστού πλέον Viagra- θα προκαλούσε την δημιουργία μιας νέας ιατρικής ειδικότητας. Πολύ περισσότερο ότι η ειδικότητα αυτή θα ένωνε κομμάτια άλλων ειδικοτήτων, της καρδιολογίας, της ενδοκρινολογίας και της ουρολογίας σε ένα μόνο στόχο : την Ανδρική Υγεία.
Από την εποχή της σιλδεναφίλης έως την εποχή της αβαναφίλης, πολύ νερό έχει τρέξει στην ανδρολογία. Για την ακρίβεια πολύ έρευνα. Έρευνα που ενώνοντας επιστημονικά δεδομένα παρατηρεί και μελετά την ανδρική υγεία στο σύνολο της λύνοντας προβλήματα του σύγχρονου άνδρα. Προβλήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την σεξουαλική του ζωή- στύση , εκσπερμάτιση , οργασμός, αλλά και τις ορμόνες του , το ρόλο αυτών στην καθημερινότητα του και την γενική κατάσταση της υγείας του, το μεταβολικό του σύνδρομο και την επιθυμία του για τεκνοποίηση.
Καινούργια επιστημονικά δεδομένα θέτουν π.χ την ανδρική ορμόνη , την τεστοστερόνη , στο επίκεντρο ενός κύκλου που περιλαμβάνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων – μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδης διαβήτης, τη στυτική του λειτουργία έως το θυμικό του π.χ κατάθλιψη.
Γνωρίζουμε πια με αρκετά στοιχεία τι προκαλεί την ελάττωση της ορμόνης αυτής και τι χρειάζεται , και κυρίως σε ποιούς και πότε να την υποκαταστήσουμε, κατανοώντας την επιθυμία του σύγχρονου άνδρα να είναι ‘ενεργός ‘ σε όποια ηλικία το επιθυμεί.
Γνωρίζουμε επίσης το βιολογικό μηχανισμό με τον οποίο το stress επιδρά τόσο στη στύση και την ικανοποίηση όσο και στην λειτουργία σημαντικών αδένων όπως ο θυρεοειδής. Γεγονός που μας επιτρέπει να επέμβουμε πιο αποτελεσματικά.
Γνωρίζουμε πλέον ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο σύμπτωμα – να εμφανιστεί νωρίτερα δηλαδή – σημαντικών διαταραχών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα – 5 χρόνια νωρίτερα- ή /και ο σακχαρώδης διαβήτης – 15 χρόνια νωρίτερα-!!! Με την γνώση αυτή μπορούμε να προλάβουμε τα αποτελέσματα έιτε με φαρμακευτική αγωγή είτε τροποποιήσεις στην καθημερινή ρουτίνα του άνδρα.
Γνωρίζουμε πολυ περισσότερα για το προστάτη. Πότε πάσχει, πότε πρέπει να επέμβουμε φαρμακευτικά ή χειρουργικά , πως να αντιμετωπίσουμε τις επιπλοκές του, πχ μετά το χειρουργείο για καρκίνο, – ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία. Γνωρίζουμε ακόμα την άμεση σχέση μεταξύ του οργάνου αυτού και του ρόλου του στην σεξουαλική ζωή του άνδρα.
Γνωρίζουμε πως θα τον βοηθήσουμε να κάνει παιδί. Έχουμε περάσει απο τις εμπειρικές θεραπείες σε αυτό που αποκαλέιται proof based medicine- τα χειροπιαστά αποτελέσματα δηλαδή σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση.
Γνωρίζουμε τέλος ότι το ισχυρό φύλλο έχει ανάγκη και αυτό από γενικά καλό επίπεδο υγείας. Έχει ανάγκη από προληψη. Έχει ανάγκη από μια ολοκληρώμενη σχεδόν ολιστική, αλλά σίγουρα ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Πολλά ακόμα έχουν να γίνουν. Σίγουρα όμως η ύπαρξη ειδικών στα ανδρικά προβλήματα μόνο καλό μπορεί να έχει για τον σύγχρονο άνδρα.
Και για την σύντροφο του βέβαια.!!!!
Aπο τον χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο Πέτρο Δρέττα