Σε άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η στυτική δυσλειτουργία έχει μια πολύπαραγωγική αιτιολογία.
Ειδικότερα ο υπογοναδισμός (χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης) είναι ένα σοβαρό θέμα και αργά ή γρήγορα κάθε άνδρας που πάσχει από διαβήτη έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.
Ο Dr. Yassin και η ομάδα του, ανακοίνωσαν στη πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής ουρολογικής εταιρείας μελέτη που περιλάμβανε 262 υπογοναδικούς άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, από τους οποίους το 29% (77 άτομα) είχαν και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Το 12% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ήταν υπέρβαροι και το 88% παχύσαρκοι.
Όλοι οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης σε ενέσιμη μορφή.
Τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης επανήλθαν στα φυσιολογικά όρια και ταυτόχρονα παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές όπως απώλεια σωματικού βάρους 18% και μείωση σημαντικών δεικτών φλεγμονής όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη.
Χαρακτηριστική βελτίωση εμφάνισε η στυτική λειτουργία κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής θεραπείας υποκατάστασης με τεστοστερόνης. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος της τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά σημαντικός και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης σε παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.
Aπο τον χειρουργό-ουρολόγο ανδρολόγο Πέτρο Δρέττα