eb688d725eb9f362d99648a9cc32e17f.jpg

Η οστεονέκρωση των γνάθων λόγω διφωσφονικών

ΒΟΡΡΗ ΕΛΕΝΗ

10 Οκτωβρίου, 2013

Τα διφωσφονικά είναι μία ομάδα φαρμάκων που λόγω της δράσης τους ενάντια στην οστική απορρόφηση χορηγούνται στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης μιας ευρείας ομάδας παθήσεων όπως είναι η οστεοπόρωση, η νόσος του Paget ,η ατελής οστεογένεση, η οστεοπενία, και η υπερασβεστιαιμία που σχετίζεται με κακοήθη νοσήματα όπως είναι το πολλαπλούν μυέλωμα και το μεταστατικό καρκίνωμα του στήθους ή του προστάτη.

Τα διφωσφωνικά είναι σημαντική θεραπεία και προσφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς όπως προστασία από τον πόνο, από τα κατάγματα και από την ακινησία και σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες πρόληψη της μεταστατικής νόσου στα οστά.

Τα διφωσφονικά χορηγούνται είτε ενδοφλέβια είτε από το στόμα. Τα από του στόματος διφωσφονικά, ταμπλέτες με εμπορική ονομασία Fosamax, Boniva, Actonel, συνταγογραφούνται συνήθως στους οστεοπορωτικούς ασθενείς, ενώ τα ενδοφλέβια ( Aredia, Zometa ) συνταγογραφούναι στους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των οστών για την αντιμετώπιση του πόνου και την πρόληψη των καταγμάτων.

Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζουν αφορούν κυρίως στο πεπτικό σύστημα, υπάρχει όμως πιθανότητα να προκαλέσουν οστεομυελίτιδα ή οστεονέκρωση των γνάθων πλήττοντας έτσι τη στοματική υγεία του ασθενού

Η οστεονέκρωση ως παρενέργεια των διφωσφονικών καταγράφηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 2003 και σχετίζεται κυρίως με τη δεύτερη γενιά διφωσφονικών, τα αμινοδιφωσφονικά

Οι περισσότερες περιπτώσεις οστεονέκρωσης της γνάθου συμβαίνουν μετά από οδοντιατρικές παρεμβάσεις όπως εξαγωγές δοντιών ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στη γνάθο σε ασθενείς με ιστορικό λήψης διφωσφονικών..

Γενικά, ο κίνδυνος εμφάνισης οστεονέκρωσης των γνάθων είναι πολύ υψηλότερος όταν ο ασθενής λαμβάνει ενδοφλέβια το δισφωσφονικό. Επίσης, η συνύπαρξη άλλων προδιαθεσικών παραγότων σε συνδυασμό με τη λήψη διφωσφονικών όπως είναι η χημειοθεραπεία, η λήψη κορτικοστεροειδών, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η φτωχή στοματική υγιεινή αυξάνουν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ανάπτυξης οστεονέκρωσης των γνάθων

Η οστεονέκρωση από διφωσφονικά είναι συχνότερη στην κάτω γνάθο και στο 60% των περιπτώσεων έχει προηγηθεί κάποια οδοντιατρική επέμβαση όπως είναι η εξαγωγή δοντιού. Κατά την οστεονέκρωση υπάρχει αποκάλυψη του προσβεβλημένου νεκρωμένου οστού το οποίο μπορεί να είναι ασυμπτωματικό ή επώδυνο.

Η περιοχή της οστεονέκρωση μπορεί να επιμολυνθεί με κάποιο μύκητα, βακτήριο ή ιό και ο ασθενής παραπονιέται για έντονη κακοσμία του στόματος. Όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν με οποιοδήποτε τρόπο διφωσφονικά θα πρέπει να τηρούν πολύ καλό επίπεδο στοματικής υγιεινής.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεονέκρωσης των γνάθων σε ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά είναι αθροιστικός και μπορεί να αγγίξει το 21% σε άτομα που λαμβάνουν ενδοφλέβια το φάρμακο επί 3 συνεχόμενη έτη.

Καλό είναι να αποφεύγονται στους ασθενείς αυτούς ενδοοστικές επεμβάσεις (π.χ εξαγωγές) αλλά αν κρίνεται απαραίτητο θεωρείται σκόπιμη η διακοπή του διφωσφονικού 3 μήνες πριν και 3 μήνες μετά την οδοντιατρική επέμβαση.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιος την πλήρη εξάλειψη του κινδύνου οστεονέκρωσης μελλοντικά, ιδίως στα άτομα που λαμβάνουν το φάρμακο για περισσότερο από 3 έτη ενδοφλέβια.

Η διάγνωσή της γίνεται με ακτινογραφίες, βιοψία και καλλιέργειες.

Η θεραπεία της οστεονέκρωσης περιλαμβάνει στοματικές πλύσεις με αντισηπτικά, αντιβιοτικά, χειρουργική αφαίρεση του τραυματισμένου ιστού και οστού. Προσοχή πρέπει να αποφεύγεται η εκτεταμένη αφαίρεση της μόλυνσης, γιατί μπορεί να χειροτερέψει τη νέκρωση.

Η συνεχής τήρηση καλής στοματικής υγιεινής, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ και η συντηρητική οδοντιατρική παρέμβαση όταν κριθεί απαραίτητο συνιστούν τα καλύτερα δυνατά προληπτικά μέτρα ενάντια στην ανάπτυξη οστεονέκρωσης των γνάθων από διφωσφονικά.

Τελος οι ασθενείς που πρόκειται να λάβουν ενδοφλέβια διφωσφονικά για την αντιμετώπιση κάποιου κακοήθους νοσήματος οφείλουν να παραπέμπονται για ενδελεχή οδοντοστοματολογικό έλεγχο και κατάλληλη αποκατάσταση πριν την έναρξη της θεραπείας τους.

 

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

b3136f10d6882144a9b23b7e4e3bbd56.jpg Oδοντικά εμφυτεύματα: Σωστή μάσηση, καθαρή ομιλία, όμορφο χαμόγελο - Το οδοντικό εμφύτευμα είναι υποκατάστατο δοντιού. Όταν έχουν χαθεί μερικά ή όλα τα δόντια, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σταθερές προθέσεις, οι οποίες στηρίζονται πάνω στα εμφυτεύματα. Οδοντικά  εμφυτεύματα τοποθετούνται όταν: Η κατασκευή ολικών οδοντοστοιχιών είναι προβληματική. Οι μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Λείπουν δόντια που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με ακίνητες γέφυρες. Για να […]
eb688d725eb9f362d99648a9cc32e17f.jpg Η οστεονέκρωση των γνάθων λόγω διφωσφονικών - Τα διφωσφονικά είναι μία ομάδα φαρμάκων που λόγω της δράσης τους ενάντια στην οστική απορρόφηση χορηγούνται στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης μιας ευρείας ομάδας παθήσεων όπως είναι η οστεοπόρωση, η νόσος του Paget ,η ατελής οστεογένεση, η οστεοπενία, και η υπερασβεστιαιμία που σχετίζεται με κακοήθη νοσήματα όπως είναι το πολλαπλούν μυέλωμα και το μεταστατικό καρκίνωμα […]
dental-implantscost.jpg Ανύψωση του Ιγμορείου και Οδοντικά Εμφυτεύματα - Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη ζήτηση για την επέμβαση ανύψωσης του ιγμορείου λογω της ανάγκης αποκατάστασης της οπίσθιας νωδότητας (περιοχή των γομφίων και προγομφίων) της άνω γνάθου με οδοντικά εμφυτεύματα. Είναι γνωστό ότι όταν δεν υφίσταται επαρκές οστούν, λόγω των φλεγμονών και της πνευμάτωσης του ιγμορείου ελαττώνεται το ύψος του φατνιακού οστού. Έτσι, προκύπτει […]