mastologia.jpg

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Καρκίνο του Μαστού

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

24 Ιουλίου, 2013

1. Τι είναι ο καρκίνος του μαστού και πως δημιουργείται; Ένα ή περισσότερα κύτταρα από τους πόρους ή τα λόβια του μαστού γίνονται παθολογικά (μετάλλαξη) και πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Αρχικά παραμένουν μέσα στους πόρους (μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα), ενώ στη συνέχεια μπορούν να διασπάσουν το τοίχωμα του πόρου και να σχηματίσουν έναν όγκο (διηθητικός καρκίνος) ή ακόμη να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

2. Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού; Είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού. Μία στις δέκα γυναίκες θα αναπτύξει ένα καρκίνο στο μαστό της κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη χώρα μας έχουμε περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

3. Τι φταίει και δημιουργείται ένας καρκίνος στο μαστό; Η βασική αιτία παραμένει άγνωστη. Μία γυναίκα όμως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που συγκεντρώνει και τέτοιοι είναι: η ηλικία (όσο μεγαλώνει αυξάνει η πιθανότητα), το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή με καρκίνο μαστού), η διάρκεια των ετών της περιόδου (πρώιμη εμμηναρχή – καθυστερημένη εμμηνόπαυση), ατεκνία ή καθυστερημένη πρώτη κύηση, παχυσαρκία, μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.

4. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια ενός καρκίνου στο μαστό; Στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα, για αυτό και είναι σημαντικό να υποβάλλεται η γυναίκα σε προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία και κλινική εξέταση του μαστού με βάση προκαθορισμένο πρόγραμμα. Σημάδι όμως καρκίνου μπορεί να είναι η ψηλάφηση ενός ανώδυνου όγκου ή σκληρίας στο μαστό που επιμένει και αυξάνεται σε μέγεθος, ένα τράβηγμα ή βαθούλωμα στο δέρμα, οίδημα (πρήξιμο) του μαστού ή αιματηρό έκκριμα που βγαίνει από τη θηλή.

5. Πως γίνεται η διάγνωσή του; Αρχικά θα γίνει εκτίμηση με κλινική εξέταση και μαστογραφία και πιθανόν να χρειασθεί να γίνει και υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστογραφία. Ακολούθως, ο χειρουργός μαστού που θα σας αναλάβει θα προχωρήσει σε παρακέντηση για κυτταρολογική διάγνωση, λήψη ιστοτεμαχίων (core biopsy – ιστολογική) ή ανοικτή, χειρουργική βιοψία.

6. Ποια είναι η θεραπεία του; Οι περισσότεροι καρκίνοι σήμερα αντιμετωπίζονται με ένα συνδυασμό θεραπειών: τις ‘τοπικές’ που είναι η χειρουργική και η ακτινοθεραπεία και στοχεύουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στο μαστό, και τις ‘συστηματικές’ που αποσκοπούν στη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που τυχόν έχουν διαφύγει στο υπόλοιπο σώμα. Στη συστηματική θεραπεία ανήκουν η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, και η βιολογική θεραπεία.

7. Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω; Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας για επιτυχημένη θεραπεία. Την καλύτερη πορεία έχει ένας μη-διηθητικός καρκίνος (in situ) ή ένας μικρού μεγέθους καρκίνος που ανιχνεύθηκε στη μαστογραφία. Εάν είσαστε ηλικίας 20–39 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε κλινική εξέταση των μαστών σας κάθε δύο με τρία χρόνια και να κάνετε το πρώτο σας έλεγχο με μαστογραφία μετά τα 35 σας. Εάν έχετε περάσει την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών σας κάθε χρόνο.

 

 

 

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

mastologia.jpg Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Καρκίνο του Μαστού - 1. Τι είναι ο καρκίνος του μαστού και πως δημιουργείται; Ένα ή περισσότερα κύτταρα από τους πόρους ή τα λόβια του μαστού γίνονται παθολογικά (μετάλλαξη) και πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Αρχικά παραμένουν μέσα στους πόρους (μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα), ενώ στη συνέχεια μπορούν να διασπάσουν το τοίχωμα του πόρου και να σχηματίσουν έναν όγκο (διηθητικός […]
th-karkinos-mastou.jpg Λίγα λόγια για τον Καρκίνο του Μαστού - – Στατιστικά στοιχεία Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού. Υπολογίζουμε ότι περίπου μία στις δέκα γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα αναπτύξει ένα καρκίνο στο μαστό της ή σε απόλυτους αριθμούς, έχουμε περίπου 5,5-6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα ετησίως. Ο […]