1. Μαστογραφία μετά τα 40
2. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της μαστογραφίας ΠΑΝΤΑ απαιτείται και κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό – μαστολόγο
3. Σε οποιαδήποτε κλινική ή μαστογραφική υποψία κακοήθειας οπωσδήποτε και υπερηχογράφημα μαστών και σε ειδικές περιπτώσεις ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. O ρόλος της είναι συγκεκριμένος: να διευκρινίζει περαιτέρω τα ύποπτα ευρήματα.
4. Σε περίπτωση καλοήθειας, πρέπει να γίνει συζήτηση με τον θεράποντα γιατρό σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης. Τις περισσότερες φορές ΔΕΝ χρειάζεται αφαίρεση του ογκιδίου « …για να είμαστε σίγουροι… » . Αρκεί διαδερμική βιοψία με βελόνα, για να τεθεί με ΑΣΦΑΛΕΙΑ η διάγνωση -αρκεί να γίνεται από καλά εκπαιδευμένο χειρουργό/ακτινολόγο – και μετά να αποφασιστεί είτε η αφαίρεση, είτε η παρακολούθηση.
5.Μη ψηλαφητή ύποπτη βλάβη
Α . Εάν πρόκειται για ύποπτες αποτιτανώσεις τότε, είτε γίνεται βιοψία με στεροτακτικά καθοδηγούμενη βελόνη υπό αναρρόφηση (MAMMOTOME), είτε τοποθετείται ένας συρμάτινος οδηγός (HOOK) και ακολουθεί χειρουργική εκτομή. Το σημαντικότερο είναι η ύποπτη περιοχή να αφαιρεθεί με «ελεύθερα» μακροσκοπικά όρια.
Β. Εάν πρόκειται για συμπαγές ογκίδιο ύποπτο για κακοήθεια, μπορεί να γίνει διαδερμική βιοψία με βελόνα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, είτε αυτό να αφαιρεθεί χειρουργικά μετά τον εντοπισμό του με συρμάτινο οδηγό. Σε περίπτωση κακοήθειας, εάν δεν υπάρχουν ψηλαφητοί λεμφαδένες στη σύστοιχη μασχάλη, πρέπει να γίνεται και βιοψία φρουρού λεμφαδένα.
Συνεπώς χρειαζόμαστε τη διάγνωση πριν την επέμβαση.
Πόσο ασφαλής είναι η διαδερμική βιοψία με βελόνα;
Σε όλες τις μονάδες Μαστού παγκοσμίως, η προεγχειρητική διάγνωση γίνεται με αυτή τη μέθοδο. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ γιατί, έτσι κι αλλιώς η περιοχή που έγινε η βιοψία μαζί με την πύλη εισόδου της βελόνας αφαιρούνται κατά την επέμβαση.
6. Ψηλαφητή ύποπτη βλάβη: Πριν το χειρουργείο συζητήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σχετικά με την αντιμετώπισή της.
Χρειάζεται Προεγχειρητική Διάγνωση;
Χρειάζεται βιοψία Φρουρού Λεμφαδένα;
Πρέπει να γίνει Ογκοπλαστική Επέμβαση ;
Ποιές οι επιλογές της αποκατάστασης ;
Η άποψη ότι το ογκίδιο «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ….. χθες …. » δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το άγχος και την αγωνία της ασθενούς . Άρα όχι μόνο δεν στέκει επιστημονικά αλλά δεν είναι και ηθική.
Η ασθενής έχει κάθε δικαίωμα και σε δεύτερη γνώμη για την αντιμετώπιση του προβλήματός της.
Πιστεύω ότι ο στόχος όλων πρέπει να είναι κοινός Η καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση με όλες τις σύγχρονες τεχνικές με γνώμονα πάντα το συμφέρον της συγκεκριμένης ασθενούς.