dental-emergencies-graphic.jpg

Πονόδοντος στις διακοπές… Και τώρα τι κάνω;

ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

10 Ιουλίου, 2014

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πονέσει τουλάχιστον μια φορά από δόντι. Τι γίνεται αν σου τύχει στις διακοπές; Ο Ιωάννης-Στυλιανός Τσαούσης, χειρουργός οδοντίατρος, μας μιλάει για τις πρώτες… βοήθειες μέχρι να επισκεφτούμε τον οδοντογιατρό.

Όλοι θα θέλαμε την ώρα που πονάμε, να μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε έστω και μερική ανακούφιση, τουλάχιστον μέχρι την εσπευσμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Παρακάτω αναφέρονται φυσικά συστατικά, που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο ντουλάπι του σπιτιού μας και μπορούν να ανακουφίζουν … αλλά όχι και να θεραπεύουν, τον πονόδοντο.

Πρώτες βοήθειες

Μετά από το απαραίτητο τηλέφωνο στον οδοντίατρο, μια άμεση επίσκεψη στην κουζίνα μπορεί να μας ανακουφίσει:

 • Τα φύλλα του δίκταμου εάν μασηθούν έχουν ανάλογα αποτελέσματα.
 • Τα αιθέρια έλαια από τα γαρίφαλλα (αυτά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική) όταν εμποτιστούν σε μπαμπάκι και αυτό τοποθετηθεί επάνω στο δόντι που πάσχει, ο πόνος υποχωρεί.
 • Το γλυκάνισο και τα έλαιά του όταν διαλυθούν μέσα σε νερό, κάνουν ανακουφιστικά μπουκώματα κατά του πονόδοντου.
 • Το πράσινο φλούδι των φρέσκων καρυδιών όταν μασηθεί απομακρύνει κάθε πονόδοντο.
 • Ο χυμός και ο πολτός του κρεμμυδιού, αν και είναι δύσοσμοι είναι ευεργετικοί.
 • Το αφέψημα του χαμομηλιού είναι γνωστό από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια ότι ανακουφίζει από τον πόνο των δοντιών.

 

Εάν έχετε πονόδοντο και αδυνατείτε να επισκεφθείτε άμεσα οδοντίατρο, δοκιμάστε τα εξής:

 • Να πάρετε κάποιο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες παυσίπονο.
 • Τοποθετείστε κάποιο φαρμακευτικό προϊόν που περιέχει βενζοκαΐνη, απευθείας πάνω στο δόντι.
 • Εάν έχετε οίδημα (πρήξιμο) τοποθετείστε μια παγοκύστη στην εξωτερική πλευρά του στόματος και ξεπλύνετε με θερμό αλατόνερο αρκετές φορές.
 • Επικοινωνήστε άμεσα με το οδοντίατρο.

 

MyDoctors width=

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πού μπορεί να οφείλεται ο πονόδοντος;

Οι συχνότερες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο είναι:

 • Φλεγμονή του οδοντικού νεύρου (πολφίτιδα)
 • Ακρορριζικό απόστημα
 • Περιοδοντικό απόστημα
 • Κάταγμα δοντιού ή ρίζας

 

Αν με πιάσει ξαφνικός πονόδοντος τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ προσωρινά;

Αν σας εμφανιστεί ξαφνικός πονόδοντος πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο το ταχύτερο δυνατό και αν αυτό δεν είναι δυνατό επικοινωνήστε μαζί του έστω και τηλεφωνικά. Οι συμβουλές του θα σας γλιτώσουν από πολύ πόνο και άσκοπη ταλαιπωρία.
 • Πάρτε ένα ελαφρύ παυσίπονο και, αν δεν έχει αποτέλεσμα, ένα πιο δυνατό.
 • Μην πάρετε αντιβίωση, εκτός αν σας το πει ο οδοντίατρος σας. Όλα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνονται χωρίς την συγκατάθεση του γιατρού.
 • Μην καταφεύγετε σε γιατροσόφια π.χ. ούζο ή ασπιρίνη επάνω στο δόντι (και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα στα ούλα με αποτέλεσμα ο πόνος να αυξηθεί).
 • Ξεπλύνετε το στόμα σας με πολύ ζεστό χαμομήλι ή αλατόνερο, αν νιώθετε να σας ανακουφίζει. Εάν ο πόνος χειροτερεύει σταματήστε τα ξεπλύματα.

 

Τα δόντια μου είναι υγιή, ωστόσο κάθε φορά που πίνω κάτι κρύο ή ζεστό ποτά αισθάνομαι έντονο πόνο.
Ο πόνος διαρκεί πολύ λίγο αλλά είναι ανυπόφορος. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερευαισθησία και μπορεί να οφείλεται:

 • Σε φθορά της αδαμαντίνης (διάβρωση ή αποτριβή)
 • Σε αποκάλυψη των οδοντικών ριζών λόγω υποχώρησης των ούλων
 • Σε τερηδόνα κρυμμένη κάτω από παλιό σφράγισμα

Εάν η ευαισθησία των δοντιών σας οφείλεται στην υποχώρηση των ούλων τότε υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Συχνά, η υπερευαισθησία προκαλείται όταν χρησιμοποιείτε φθαρμένη οδοντόβουρτσα ή μεγάλης σκληρότητας ή όταν εφαρμόζετε λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος. Στις περιπτώσεις αυτές προκαλείται φθορά των οδοντικών ουσιών και υποχώρηση των ούλων με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερευαισθησίας.

Ο οδοντίατρος μπορεί:

 • Να σας συστήσει μία ειδική οδοντόπαστα ή κάποιο σκεύασμα κατά της ευαισθησίας των δοντιών.
 • Αν έχουν υποχωρήσει τα ούλα ή αν έχουν δημιουργηθεί εγκοπές στην επιφάνεια του δοντιού, μπορεί να καλύψει την περιοχή με λευκό σφράγισμα για να εξουδετερώσει την πηγή του πόνου.
 • Επίσης μπορεί να εφαρμόσει επάνω στο δόντι σας ειδικές ουσίες που δρουν κατά της ευαισθησίας (απευαισθητοποίηση).

 

Πηγή:

http://www.dentalcosmeticstudio.gr/

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

φροντίδα του στόματος Οδηγίες για την σωστή φροντίδα του στόματος σε ασθενείς υπό ορθοδοντική θεραπεία - Βούρτσισμα δοντιών μετά από κάθε γεύμα Συχνή αλλαγή οδοντόβουρτσας, ενδεικτικά κάθε 3 μήνες Χρήση στοματικού διαλύματος Συχνή χρήση οδοντικού νήματος Τακτικός έλεγχος των δοντιών από τον/την ορθοδοντικό οδοντίατρο Αποφύγετε την κατανάλωση σκληρών τροφών, τροφές που κολλούν όπως ψωμί, κράκερ, ποπ κόρν, ξηροί καρποί, πάγος, καραμέλες, τσίχλες. Φυσικά μπορείτε να καταναλώσετε τροφές όπως μήλο, καρότο και […]
ross-on-the-dentist-chair-pic-neville-williams-228129015.jpg Τέλος στο φόβο του οδιαντιάτρου - Γιατί να προκαλεί φόβο η επίσκεψη στον οδοντίατρο; Στατιστικές έρευνες στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν δείξει ότι οι πιο πιθανοί λόγοι που οι ασθενείς καθυστερούν την ετήσια επίσκεψή τους στον οδοντίατρο είναι οι εξής: Ο φόβος του πόνου. Ο φόβος της ένεσης ή ο φόβος ότι η ένεση δεν θα φέρει αναισθησία. Ο φόβος […]
anapnoi.jpg Κακοσμία στόματος - Κακοσμία στόματος και όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε: H ύπαρξη φλεγμονής των ούλων αποτελεί σημαντική αίτια της κακοσμίας Η κακοσμία συνήθως προέρχεται από τοπικά στοματικά αίτια Η έντονη κακοσμία μπορεί να είναι αντιληπτή από τον ασθενή Η διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία της κακοσμίας Η κακοσμία δεν είναι κληρονομική Η κακοσμία σπάνια είναι ένδειξη […]
bigstock-woman-with-hypersensitive-teet-31611314-130.jpg Ανακούφιση από τον ενοχλητικό πονόδοντο - Μεγάλο ποσοστό ενηλίκων παρουσιάζει οδοντική ευαισθησία, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους! Η οδοντική ευαισθησία είναι μια κατάσταση των δοντιών που επηρεάζει μέχρι και το 57% των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα με έξαρση στις ηλικίες μεταξύ 20-50 ετών. Πρόκειται για έναν αιφνίδιο παροδικό πόνο, που προκαλείται από την εκτεθειμένη οδοντίνη […]
20898227_xl.jpg Συμβουλές για οδοντικές πρώτες βοήθειες - Και εκεί που περπατάς με το ψηλοτάκουνο -αλήθεια τι το ήθελες;- στα σοκάκια του νησιού, γλιστράς, πέφτεις και σπας το μπροστινό δόντι… Είναι να μην σου τύχει, αλλά αν συμβεί πώς μπορείς να διαχειριστείς αυτό το έκτακτο περιστατικό; Τα δόντια μπορούν να καταστραφούν από τραύμα, συνήθως μετά από πτώση ή μετά από χτύπημα. Αυτά μπορούν […]
dental-emergencies-graphic.jpg Πονόδοντος στις διακοπές… Και τώρα τι κάνω; - Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πονέσει τουλάχιστον μια φορά από δόντι. Τι γίνεται αν σου τύχει στις διακοπές; Ο Ιωάννης-Στυλιανός Τσαούσης, χειρουργός οδοντίατρος, μας μιλάει για τις πρώτες… βοήθειες μέχρι να επισκεφτούμε τον οδοντογιατρό. Όλοι θα θέλαμε την ώρα που πονάμε, να μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε έστω και μερική ανακούφιση, τουλάχιστον μέχρι την εσπευσμένη […]