o-crotch-man-facebook.jpg

Καρκίνος του προστάτη

ΧΑΡΑΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

14 Ιουλίου, 2014

Είναι η συνηθέστερη μορφή κακοήθειας στον άνδρα, η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο να μιλάμε για “επιδημία” καρκίνου του προστάτη. Τι πρέπει να προσέξουμε γράφει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Γεώργιος Χαραμής.

Φυσιολογικά υπάρχει μια συνεχής διαδικασία ανανέωσης των παλιών κυττάρων του οργανισμού με νέα. Ο καρκίνος αποτελεί μία άτακτη-άναρχη αναπαραγωγή κυττάρων με κύριο χαρακτηριστικό το μεταστατικό τους δυναμικό. Ο προστάτης απαρτίζεται από την εσωτερική (μεταβατική) και την εξωτερική (περιφερική) ζώνη, η οποία και προσβάλλεται σε ποσοστό περίπου 75-80% από τον καρκίνο του προστάτη, από όπου με τα αιμοφόρα και τα λεμφοφόρα αγγεία μπορεί να εξαπλωθεί σε παρακείμενα και απομακρυσμένα όργανα. Είναι η συνηθέστερη μορφή κακοήθειας στον άνδρα, η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο να μιλάμε για “επιδημία” καρκίνου του προστάτη. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι, κάθε 3 λεπτά στις ΗΠΑ τίθεται και μια νέα διάγνωση καρκίνου του προστάτη και κάθε 15 λεπτά ένας άνδρας καταλήγει από τη νόσο. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι 1 στους 6 αμερικανούς άνδρες θα αναπτύξει τον καρκίνο αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του, μόλις 1 στους 35 θα πεθάνει από αυτόν.

Αίτια

Κληρονομική προδιάθεση

Ιδιαίτερα σε νέους άνδρες < 50 ετών εάν ένας συγγενής 1ου βαθμού πάσχει από Ca προστάτη, η πιθανότητα ανάπτυξης διπλασιάζεται, ενώ εάν 2 ή 3 συγγενείς 1ου βαθμού νοσήσουν, τότε η πιθανότητα εμφάνισης 5πλασιάζεται ή 11πλασιάζεται αντίστοιχα. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι κληρονομική κάθε μορφή καρκίνου.

Διατροφικές συνήθειες

Δίαιτα πλούσια σε ζωικά λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες συνδέεται περισσότερο με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Η ανδρική ορμόνη, που παράγεται στους όρχεις, ευνοεί την εξέλιξη ενός προϋπάρχοντος καρκίνου και όχι την εμφάνιση ενός νέου.

Ηλικία

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες > 60 ετών, παρά σε νεότερους.

Συμπτώματα

Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη και ιδιαίτερα σε αρχικό στάδιο δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Με την εξέλιξη της νόσου μπορεί να παρεμποδίζεται η ροή των ούρων, ίσως εμφανιστεί αίμα κατά την εκσπερμάτιση (αιμοσπερμία), ενώ σε προχωρημένη μορφή μπορεί να προκαλεί πόνο στην οσφύ λόγω οστικών μεταστάσεων.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν τυπικά συμπτώματα, η αξιολόγηση του προληπτικού ελέγχου από τον εξειδικευμένο ουρολόγο (δακτυλική εξέταση, μέτρηση του PSA στο αίμα και υπερηχογράφημα), μας δίνει τη δυνατότητα διενέργειας μιας διορθικής βιοψίας που με τη σειρά της μας επιτρέπει να διαγνώσουμε τον καρκίνο σε πρώιμο, και συνεπώς πλήρως ιάσιμο στάδιο.

Στάδια και επιθετικότητα του όγκου

Σε περίπτωση ανεύρεσης καρκίνου στον προστάτη, πρέπει να εκτιμήσουμε την έκτασή του και το βαθμό επιθετικότητας των καρκινικών κυττάρων. Η εντόπιση του καρκίνου στον προστάτη περιγράφεται σχηματικά παρακάτω:

prostatis4

  • Τ1-2: Ο καρκίνος περιορίζεται μέσα στο προστατικό παρέγχυμα, χωρίς να διασπά την κάψα και θεραπεύεται πλήρως (ίαση).
  • Τ3: Ο καρκίνος διαπερνά την προστατική κάψα, αλλά δεν διηθεί γειτονικά όργανα. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση, εάν δεν υπάρχουν μεταστάσεις και ο καρκίνος δεν είναι πολύ επιθετικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συμπληρωματική ορμονοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου για πολλά χρόνια, ακόμα και στην περίπτωση ενός μεταστατικού στους λεμφαδένες καρκίνου.
  • Τ4: Ο καρκίνος διηθεί γειτονικά όργανα (κύστη, ορθό). Στο στάδιο αυτό μιλάμε για παρηγορική θεραπεία με απώτερο σκοπό την άμβλυνση των συμπτωμάτων που πιθανώς να υπάρχουν.

Όσο περισσότερο τα καρκινικά κύτταρα διαφοροποιούνται από τα φυσιολογικά, τόσο περισσότερο επιθετικός είναι ο όγκος και με μεγαλύτερο μεταστατικό δυναμικό.

Συμπληρωματικές εξετάσεις

Έχοντας μία θετική για καρκίνο βιοψία προστάτη, συστήνουμε στον ασθενή τη διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας άνω και κάτω κοιλίας, για την ανάδειξη πιθανών λεμφαδενικών ή/και δευτεροπαθών μεταστάσεων και σπινθηρογράφημα οστών προς αποκλεισμό εμφανών οστικών εντοπίσεων.

Θεραπεία

Προσεκτική παρακολούθηση και αναμονή

Σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα με την ηλικία, το PSA, το στάδιο και το βαθμό επιθετικότητας του όγκου δε συστήνουμε άμεσα κάποια μορφή θεραπευτικής προσέγγισης. Όσο κι αν αυτό γίνεται δύσκολα αποδεκτό από τον ασθενή, η τακτική αυτή είναι σωστή στην περίπτωση που οποιαδήποτε μορφή θεραπείας δε θα προσέφερε κάποιο πλεονέκτημα, αντίθετα μάλιστα πιθανές επιπλοκές θα περιόριζαν την ποιότητα ζωής. Π.χ. σε ασθενή 80 ετών με PSA μικρότερο του 4 και Gleason score 5, η ενδεδειγμένη λύση είναι η προσεχτική παρακολούθηση.

Εξωτερική ακτινοβολία – Βραχυθεραπεία

Είναι μορφές ακτινοβολίας με σκοπό την καταστροφή του καρκίνου. Η ακτινοβολία γίνεται εξωτερικά για διάστημα περίπου 6 εβδομάδων, ενώ στη βραχυθεραπεία (εσωτερική ακτινοβολία) εμφυτεύονται στον προστάτη δια μέσου του περινέου ραδιενεργά σφαιρίδια με ειδικές βελόνες, υπό γενική αναισθησία.

Οι δύο αυτές μορφές ακτινοβολίας, ενδείκνυνται κυρίως σε ασθενής με βεβαρημένη κλινική κατάσταση που είτε δεν μπορούν είτε δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.

Το μείζον πρόβλημα όμως με τις ανωτέρω θεραπευτικές μεθόδους είναι ότι δεν υπάρχει ιστολογική επιβεβαίωση για το στάδιο του καρκίνου, λόγω της μη αφαίρεσης του προστάτη και πιθανές μικρομεταστάσεις στους λεμφαδένες δεν αντιμετωπίζονται, διότι αυτοί δεν ακτινοβολούνται. Επίσης είναι ανεπαρκείς σε περιπτώσεις πολυεστιακών και επιθετικών όγκων. Βραχυθεραπεία δεν εκτελείται με PSA μεγαλύτερο από 7, όγκο προστάτου μεγαλύτερο των 50gr, Gleason score μεγαλύτερο του 7 και μετά από διουρηθρική προστατεκτομή.

Μακροπρόθεσμα και λόγω της καθυστερημένης δράσης της ακτινοβολίας, μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές όπως ειλεός, χρόνια εντερίτιδα, συρίγγια, υποτροπιάζουσες αιματουρίες, στυτική δυσλειτουργία κλπ.

Σε περίπτωση αποτυχίας δεν πραγματοποιείται εκ νέου δεύτερη συνεδρία ακτινοβολίας ή βραχυθεραπείας και δεν καθίσταται δυνατή οποιαδήποτε χειρουργική αποκατάσταση, λόγω εκτεταμένων συμφύσεων που προκαλούνται από την ακτινοθεραπεία.

Χειρουργική θεραπεία

Ριζική προστατεκτομή. Συνίσταται στην αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων, με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό και αναστόμωση της κύστης με το ουρηθρικό κολόβωμα. Εφόσον ο καρκίνος είναι εντοπισμένος στον προστάτη, τότε η πιθανότητα πλήρους ίασης είναι εξαιρετικά υψηλή. Με τον τρόπο αυτό προσδιορίζουμε ακριβώς το στάδιο, την επιθετικότητα του όγκου, επιτυγχάνουμε με μεγάλη πιθανότητα το μηδενισμό του PSA μέσα σε 4 εβδομάδες περίπου και αποκαθιστούμε τη ροή των ούρων με την ουρηθροκυστική αναστόμωση.

Η ριζική προστατεκτομή γίνεται ανοιχτά, λαπαροσκοπικά και τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DA VINCI.

prostatis5

Ανοιχτά η επέμβαση εκτελείται μέσω μιας μεγάλης και επώδυνης τομής από τον ομφαλό έως την ηβική σύμφυση ή διαμέσου μιας στο περίνεο.

Η λαπαροσκοπική προσέγγιση πραγματοποιείται μέσω 5 τομών του δέρματος στην κάτω κοιλία, μήκους χιλιοστών έως 1 εκατοστό η κάθε μία, από όπου εισάγονται ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία. Το χειρουργικό πεδίο μεγενθύνεται έως 10 φορές περισσότερο με τη βοήθεια κάμερας, ο κίνδυνος τραυματισμού ενδοκοιλιακών οργάνων ελαχιστοποιείται, οι ιστοί αναγνωρίζονται με μεγάλη ευκρίνεια και έτσι επιτυγχάνεται ένα πολύ καλό ογκολογικό (ίαση) και συνάμα λειτουργικό αποτέλεσμα, που αντικατοπτρίζεται στην εγκράτεια των ούρων και τη διατήρηση της στυτικής ικανότητας.

Πηγή:

http://haramis-roboticurology.com/

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

rompotiki-xeirourgiki.jpg Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής - Τρισδιάστατη όραση, μεγέθυνση έως 15 φορές περισσότερο Άρση των φυσικών περιορισμών που έχει η λαπαροσκοπική επέμβαση, όπως τρέμουλο και αστάθεια εικόνας, περιορισμένος βαθμός κίνησης καρπού, δισδιάστατη όραση Πραγματοποίηση δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με ιδιαίτερη ευελιξία, απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια σε δυσπρόσιτες και δυσδιάκριτες περιοχές της ελάσσονος πυέλου Ελάχιστη κακοποίηση ιστών Μηδαμινή απώλεια αίματος Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού άλγους […]
561195.jpg Συχνές ερωτήσεις για τη Ρομποτική Προστατεκτομή - Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή; Οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτή ριζική προστατεκτομή μπορούν να χειρουργηθούν και ρομποτικά. Εξαιρούνται μόνο οι ασθενείς με ιστορικό πολλαπλών ενδοκοιλιακών επεμβάσεων, όπως επίσης και οι ασθενείς με αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Πόσο καιρό μετά τη βιοψία μπορώ να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική […]
prostatis.jpg Συχνές ερωτήσεις για τη ρομποτική προστατεκτομή - Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Γεώργιος Χαραμής απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη ρομποτική προστατεκτομή. Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή; Οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτή ριζική προστατεκτομή μπορούν να χειρουργηθούν και ρομποτικά. Εξαιρούνται μόνο οι ασθενείς με ιστορικό πολλαπλών ενδοκοιλιακών επεμβάσεων, όπως επίσης και οι […]
Λιθίαση Λιθίαση του ουροποιητικού: Διάγνωση και θεραπεία - Πολλοί ασθενείς με λιθίαση δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται, όταν κάποιος λίθος βρεθεί μέσα στον ουρητήρα με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη ροή των ούρων. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο κωλικός του νεφρού, ο οποίος είναι ένας έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών, που μπορεί να αντανακλά στην κοιλιά, στην κύστη ή στα […]
o-crotch-man-facebook.jpg Καρκίνος του προστάτη - Είναι η συνηθέστερη μορφή κακοήθειας στον άνδρα, η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο να μιλάμε για “επιδημία” καρκίνου του προστάτη. Τι πρέπει να προσέξουμε γράφει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Γεώργιος Χαραμής. Φυσιολογικά υπάρχει μια συνεχής διαδικασία ανανέωσης των παλιών κυττάρων του […]