Και εκεί που περπατάς με το ψηλοτάκουνο -αλήθεια τι το ήθελες;- στα σοκάκια του νησιού, γλιστράς, πέφτεις και σπας το μπροστινό δόντι… Είναι να μην σου τύχει, αλλά αν συμβεί πώς μπορείς να διαχειριστείς αυτό το έκτακτο περιστατικό;
Τα δόντια μπορούν να καταστραφούν από τραύμα, συνήθως μετά από πτώση ή μετά από χτύπημα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν κάταγμα των δοντιών ή και πλήρη απώλειά τους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να αναζητηθεί θεραπεία από κάποιον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς ανάταξης των τραυματισμένων δοντιών είναι τις λίγες πρώτες ώρες μετά το ατύχημα. Ακόμα και αν το νεύρο της ρίζας έχει αποκαλυφθεί εξαιτίας του κατάγματος το δόντι πρέπει να τύχει θεραπείας από τον οδοντίατρο.
Στην περίπτωση που ένα δόντι έχει τελείως αποσπαστεί, αυτό μπορεί να επανεμφυτευθεί από τον οδοντίατρο και να συγκρατηθεί στη θέση του με ειδικούς νάρθηκες. Βέβαια, το δόντι είναι πιο πιθανό να επιβιώσει αν αυτό γίνει αμέσως μετά το ατύχημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να το επιχειρήσετε μόνοι σας σε πρώτη φάση.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
- Καθαρίστε την περιοχή γύρω από την πληγή των δοντιών σχολαστικά.
- Ξεπλύνετε το στόμα σας ζωηρά με χλιαρό (θερμοκρασία σώματος), αλατόνερο για να απομακρύνετε παγιδευμένες τροφές ή τυχόν άλλα θραύσματα.
- Μην χρησιμοποιήσετε πολύ ζεστό αλατόνερο γιατί μπορεί να ερεθίσει τα ούλα σας.
- Μην τοποθετείτε ασπιρίνη στα ούλα ή στο τραυματισμένο και πονεμένο δόντι.
- Εάν το πρόσωπό σας είναι πρησμένο, εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα και ζητήστε βοήθεια από έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν.
- Ξέβγαλμα με κρύο νερό μπορεί να σας ανακουφίσει προσωρινά από τον οδοντόπονο.
- Αποφύγετε να ξαπλώσετε γιατί η οριζόντια στάση αυξάνει την πίεση του αίματος στην περιοχή του στόματος και κάνει τον πόνο πιο έντονο.
- Αν ένα μόνιμο δόντι βγει τελείως από το φατνίο (την θέση του στο στόμα) τότε μπορείτε να πλύνετε απαλά με νερό το δόντι, αν είναι βρώμικο, και να το σπρώξετε ξανά μέσα στην υποδοχή του στο στόμα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το δόντι μέσα σε γάλα ή σάλιο για να κρατήσει την υγρασία του. Απευθυνθείτε σε κάποιον οδοντίατρο ή νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.
- Σε περίπτωση παιδικού δοντιού που βγαίνει εκτός φραγμού, συνέπεια ατυχήματος, δεν πρέπει να επανατοποθετείται στο στόμα.
- Προσοχή απαιτείται στο να πιάνεται το δόντι μόνο από τη μύλη (το τμήμα του δοντιού που είναι ορατό στο στόμα), διότι η ρίζα καταστρέφεται πολύ εύκολα και αν κάτι τέτοιο συμβεί οι πιθανότητες επιτυχούς επανεμφύτευσης γίνονται πολύ πιο λίγες.
Πηγή: