leaky-gut-syndrome-woman-upset-stomach-ache-spry.jpg

Πόνος στην κοιλιά

ΤΣΕΧΠΕΝΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

3 Ιουλίου, 2013

Τι μπορεί να “κρύβει” ένας πόνος στην κοιλιά; Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό; Γιατί δεν πρέπει να λέμε “θα περάσει μόνο του!”; Μας εξηγεί ο Αναστάσιος Τσεχπενάκης, γενικός χειρουργός.

Καθένας μας, άλλος συχνότερα και άλλος σπάνια, έχει αισθανθεί πόνο στην κοιλιά. Οι περισσότερες από τις αιτίες του πόνου δεν είναι σοβαρές και μπορούν εύκολα να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρότερης κατάστασης. Είναι σημαντικό καθένας να είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε τα συμπτώματά του είναι σοβαρά και πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Είτε πρόκειται για ένα ήπιο πόνο, καούρες στο στομάχι, οξύ πόνο ή κράμπες στο στομάχι, το κοιλιακό άλγος έχει πολλές αιτίες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, ιογενείς λοιμώξεις, πόνους περιόδου, τροφικές δηλητηριάσεις, τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία στη λακτόζη, έλκη στομάχου και εντέρου, πυελικές φλεγμονές, κήλες κοιλιακού τοιχώματος, χολολιθίαση (πέτρες στη χοληδόχο κύστη), νεφρολιθίαση (πέτρες στους νεφρούς), ενδομητρίωση, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του πεπτικού συστήματος (π.χ. ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn), ουρολοιμώξεις, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, απόφραξη, δηλαδή «μπλοκάρισμα» του εντέρου (ειλεός), παράλυση του εντέρου, σκωληκοειδίτιδα και πολλές άλλες καταστάσεις λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.
Αν το κοιλιακό άλγος είναι έντονο ή αν συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, πρέπει κανείς να επικοινωνεί με τον Ιατρό το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι πιθανόν να υπάρχει παθολογική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση:

  1. Πυρετός
  2. Ανικανότητα να «κατέβει κάτω» το φαγητό για αρκετές ημέρες
  3. Αδυναμία να ενεργηθεί κάποιος και ειδικά αν κάνει και έμετο
  4. Κόπρανα με αίμα
  5. Δυσκολία στην αναπνοή
  6. Επώδυνη ή ασυνήθιστα συχνή ούρηση
  7. Ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  8. Ευαισθησία ή εντονότερος πόνος στο σημείο ψηλάφησης της κοιλιάς
  9. Τραυματισμός στην κοιλιακή χώρα τις προηγούμενες ημέρες
  10. Ο πόνος διαρκεί για αρκετές ημέρες

 

Επειδή υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του κοιλιακού άλγους, ο γιατρός μετά την εξέταση θα συζητήσει με τον πάσχοντα το είδος των συμπτωμάτων του, την εντόπιση και αντανάκλαση του πόνου, την έντασή του, τη συχνότητά του και εάν συνδέεται με τις διατροφικές συνήθειες ή την δραστηριότητά του.

Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ο Ιατρός μπορεί να ζητήσει και κάποιες εξετάσεις για να τον βοηθήσουν στην διάγνωση της αιτίας του πόνου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων, ακτινολογικό έλεγχο (ακτινογραφίες), υπερηχογράφημα κοιλίας, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και ενδοσκοπικό έλεγχο του πεπτικού συστήματος (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση).

Η θεραπεία του κοιλιακού άλγους εξαρτάται από την αιτία του. Μπορεί να κυμαίνεται από απλή τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών (π.χ. δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα) ή φαρμακευτική αγωγή μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας (π.χ. οξύ έλκος στομάχου ή κάποια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου). Η άμεση χειρουργική θεραπεία είναι αναγκαία σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως «οξεία κοιλία» (π.χ. διάτρηση έλκους στομάχου, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, οξεία σκωληκοειδίτιδα, περιεσφιγμένη κήλη) ενώ υπάρχουν και παθήσεις η θεραπεία των οποίων προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση η οποία μπορεί και να μην είναι άμεση (π.χ. ανατασσόμενη κήλη, χολολιθίαση με κωλικούς χωρίς φλεγμονή, εκκολπώματα παχέος εντέρου με συχνές φλεγμονές).

Η διάγνωση του αίτιου του κοιλιακού άλγους και η θεραπεία του είναι δουλειά του Ιατρού που γίνεται ευκολότερη όσο νωρίτερα ζητήσει ο πάσχων την βοήθειά του. Η αθώωση συμπτωμάτων (π.χ. «έχω να ενεργηθώ δέκα ημέρες γιατί έφαγα το τάδε φαγητό» ή «το αίμα στα κόπρανά μου δύο μήνες τώρα είναι από αιμορροϊδες που είχα ξανά παλαιότερα») μπορεί να καθυστερήσει άδικα την διάγνωση και την επιτυχή θεραπεία.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

laparosc-min-min.jpg Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική παχέος εντέρου - Το παχύ έντερο (κόλον) έχει ως κύριο ρόλο την αποβολή των υπολειμμάτων της πέψης. Όμως, συχνά παρουσιάζονται παθήσεις του συγκεκριμένου οργάνου που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Ο Δρ Αναστάσιος Τσεχπενάκης μας παρουσιάζει μία σαφή τεκμηρίωση της ασθένειας, καθώς και των μεθόδων καταπολέμησής της. – Πείτε μας γιατρέ, ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις του παχέος εντέρου […]
tsehpenakis_me_fasa.jpg Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Συμπτώματα και θεραπεία - Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ), αφορά ερεθισμό από γαστρικό περιεχόμενο, που παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Ο στόμαχος παράγει οξέα απαραίτητα για την πέψη και το εσωτερικό του τοίχωμα έχει «άμυνα» ώστε να προστατεύεται από αυτά. Ο οισοφάγος, όμως, όταν έρχεται σε επαφή με όξινο περιεχόμενο υφίσταται βλάβες εγκαύματος. Καυστικό άλγος είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα, που […]
ti_einai_i_aimorroidopatheia_kai_pos_antimetopizetai_large.jpg Αιμορροΐδες - Τί είναι οι αιμορροΐδες;Συχνά οι αιμορροΐδες περιγράφονται ως «κιρσοί» στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθού). Στην πραγματικότητα είναι διευρυμένα, «φουσκωμένα» αγγεία που καλύπτονται από το εσωτερικό στρώμα του εντέρου, τον βλεννογόνο.Όσο οι αιμορροΐδες μεγαλώνουν φαίνονται σαν εξόγκωμα στο εσωτερικό του εντέρου και μπορεί τελικά να προπίπτουν, να κρέμονται δηλαδή, […]
inguinal-hernia_h.jpg Τι είναι η κήλη του αθλητή - Ο όρος «κήλη του αθλητή» (sports’ hernia, σύνδρομο Gilmore, ή σύνδρομο κοιλιακού/προσαγωγού) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συχνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην βουβωνική χώρα (μεταξύ μηρού και κοιλιάς) και που εμφανίζεται σε αθλητές, επαγγελματίες ή περιστασιακά αθλούμενους. Σαν «κήλη» ορίζεται μάλλον καταχρηστικά, καθώς δεν πρόκειται συνήθως για τυπική εμφανή κήλη της περιοχής (βουβωνοκήλη […]
kili-jpg.jpg Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος-σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης - Κήλη είναι μια συχνή πάθηση στην οποία ένα εσωτερικό όργανο προβάλλει από κάποιο εξασθενημένο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες και άντρες, μπορεί να εμφανιστεί με την γέννηση ή σε κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά δεν βελτιώνεται με το χρόνο ούτε υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να εξαφανιστεί. Αντίθετα, μια παραμελημένη κήλη […]
leaky-gut-syndrome-woman-upset-stomach-ache-spry.jpg Πόνος στην κοιλιά - Τι μπορεί να “κρύβει” ένας πόνος στην κοιλιά; Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό; Γιατί δεν πρέπει να λέμε “θα περάσει μόνο του!”; Μας εξηγεί ο Αναστάσιος Τσεχπενάκης, γενικός χειρουργός. Καθένας μας, άλλος συχνότερα και άλλος σπάνια, έχει αισθανθεί πόνο στην κοιλιά. Οι περισσότερες από τις αιτίες του πόνου δεν είναι σοβαρές και μπορούν εύκολα […]