8f99ddd013191a039ffdd8e1b92dbb21.jpg

Ακράτεια ούρων; Κι όμως, αντιμετωπίζεται!

ΚΑΠΕΤΑΝΕΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

13 Δεκεμβρίου, 2013

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για μία νόσο, αλλά για ένα σύμπτωμα.

κατάλογος

Σε ποιους εμφανίζεται η ακράτεια;
Η συχνότητα εμφάνισης είναι γυναίκες / άντρες : 3 / 1. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες > 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής;
Η ακράτεια ούρων συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Η γυναίκα ή ο άντρας με πρόβλημα καταλήγει να ζει με πάνες, που πέρα από τα ζητήματα υγιεινής και τα ιατρικά προβλήματα που δημιουργούν, όπως ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες και δερματοπάθειες, οδηγούν τον ασθενή σε κοινωνική απομόνωση.
Συχνά, η ακράτεια οδηγεί σε κατάθλιψη, με δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους.
Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, πάνω από τις μισές πάσχουσες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά περιορίζονται σε μη ιατρικές πηγές ενημέρωσης και στη χρήση πάνας ακράτειας!

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας;
Λήψη του ιατρικού ιστορικού.
Ειδικά ερωτηματολόγια, όπως επίσης και ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράψετε πόσα υγρά πίνετε και πόσα ούρα αποβάλλετε για 3 συνεχόμενες ημέρες.
Ακολουθεί η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση στις γυναίκες και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη στους άντρες, καθώς και αδρή νευρολογική εκτίμηση.
Μετά την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει γενική και καλλιέργεια ούρων, και ίσως κάποιες εξετάσεις αίματος.
Συχνά, ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα των νεφρών, της ουροδόχου κύστης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται μία ενδοσκοπική εξέταση, η κυστεοσκόπηση, όπου, με ειδικό εργαλείο με μια μικρή κάμερα στην άκρη, βλέπουμε μέσα την ουρήθρα και την κύστη.

Τι είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος; Η πιο εξειδικευμένη εξέταση για την ακράτεια ούρων, με στόχο να μελετήσει με ακρίβεια τη λειτουργία της κύστης και της ουρήθρας, πραγματοποιώντας προσομοίωση της διαδικασίας γεμίσματος και αδειάσματος της ουροδόχου κύστης. Γίνεται με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος και με την τοποθέτηση ειδικού καθετήρα στην κύστη, που μετράει τις πιέσεις μέσα στην κύστη και στην ουρήθρα. Σκοπός όλων των εξετάσεων είναι να διακρίνει ο γιατρός τον τύπο της ακράτειας ούρων, καθώς και το αίτιο της, ώστε να μπορέσει να καθορίσει τη σωστή θεραπευτική στρατηγική.

Ποιοι τύποι ακράτειας υπάρχουν;
Ακράτεια κατά την προσπάθεια
Ακράτεια επιτακτικού τύπου
Ακράτεια από υπερπλήρωση
Ακράτεια μικτού τύπου

Η ακράτεια κατά την προσπάθεια: Είναι η απώλεια ούρων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, όπως για παράδειγμα με κινήσεις του σώματος, με βήχα ή με φτάρνισμα. Αύξηση πίεσης μέσα στην κοιλιά. Καθημερινές καταστάσεις, όπου αυξάνουμε την πίεση στην κοιλιά μας, είναι:

– όταν προσπαθούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι ή από ένα
χαμηλό κάθισμα,
– όταν σηκώνουμε βάρη, για παράδειγμα σακούλες με τα καθημερινά
ψώνια ή κρατώντας αγκαλιά ένα μικρό παιδί,
– όταν ανεβαίνουμε σκάλες,
με τη γυμναστική, τον χορό ή ακόμη κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και όταν γελάμε ή βήχουμε.

Ποια αίτια μπορεί να οδηγήσουν στην ακράτεια από προσπάθεια; Οι συχνότερες αιτίες είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού συστήματος, στους μυς που στηρίζουν τα όργανα, τα οποία είναι μέσα στη λεκάνη –δηλαδή το πυελικό έδαφος– ή βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τους μυς αυτούς. Επίσης, για την ακράτεια αυτήν ευθύνεται η κακή λειτουργία ή τραυματισμός του σφιγκτήρα της ουρήθρας.

Ο ρόλος της εγκυμοσύνης στην ακράτεια: Κατά τον τοκετό, μαζί με τον κόλπο διατείνονται και οι μύες του πυελικού εδάφους και μπορεί να χαλαρώσουν.Έτσι, αλλάζει η θέση της ουρήθρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και πτώση των οργάνων της πυέλου, η λεγόμενη πρόπτωση. Όταν υπάρχει πρόπτωση της κύστης, μιλάμε για κυστεοκήλη •όταν υπάρχει πρόπτωση του τμήματος του εντέρου, που λέγεται ορθό, μιλάμε για ορθοκήλη και όταν αυτά συνυπάρχουν, μιλάμε για κυστεο-ορθοκήλη.

Η εμμηνόπαυση: Η έλλειψη οιστρογόνων ξηραίνει τον κόλπο, που χάνει σιγά σιγά την ελαστικότητά του με επιπτώσεις και στην υπερκείμενη ουρήθρα.

Τέλος, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και ο χρόνιος βήχας ευνοούν την εμφάνιση ή επιδείνωση της ακράτειας.

Όταν υπάρχει βλάβη του σφιγκτήρα: Ακράτεια μπορεί να παρατηρηθεί και από βλάβη του σφιγκτήρα ή των νεύρων του, όπως συμβαίνει κάποιες φορές ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις στα όργανα της πυέλου, όπως η υστερεκτομή στις γυναίκες,η προστατεκτομή στους άντρες, αλλά και επεμβάσεις για καρκίνους της κύστης, του προστάτη και του εντέρου.

Η νευρογενής κύστη: Επίσης, νευρολογικές παθήσεις ή τραύματα, όπως π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, παρκινσονικές διαταραχές, εγκεφαλικά επεισόδια, προκαλούν ακράτεια λόγω βλάβης των νεύρων της κύστης και του σφιγκτήρα.
Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις πυελικού εδάφους για την αντιμετώπιση της ακράτειας από προσπάθεια: Επιδιώκεται η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν την ουρήθρα και την κύστη, δηλαδή των μυών του πυελικού εδάφους. Σε ήπιες και μέτριες μορφές ακράτειας, η φυσικοθεραπεία μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ακράτειας. Καλό είναι η φυσικοθεραπεία να γίνει με τη βοήθεια εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φάρμακα που βοηθούν τη σύσπαση του σφιγκτήρα.

Η χειρουργική λύση της τοποθέτησης ταινίας χωρίς τάση στις γυναίκες: Όταν αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, καθώς και στις περιπτώσεις σοβαρής ακράτειας. Τοποθέτηση κάτω από την ουρήθρα της λεγόμενης «κολπικής ταινίας χωρίς τάση». Χρησιμοποιείται μία λωρίδα σαν ταινία, η οποία στηρίζει την περιοχή όπου η κύστη ενώνεται με την ουρήθρα. Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία και η διάρκειά της κατά μέσο όρο είναι 30 λεπτά. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και εισάγεται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη. Διαμέσου τομής στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου ενσωματώνεται η συνθετική ταινία που υποστηρίζει την ουρήθρα και την διατηρεί σε σωστή θέση. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται γάζα μέσα στον κόλπο η οποία αφαιρείται την επόμενη ημέρα. Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 ημέρες.Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Δύο στις τρεις γυναίκες θα είναι τελείως στεγνές μετά την επέμβαση και το ένα τρίτο θα αναφέρει μικρή απώλεια ούρων.
Στο 80-90% των περιπτώσεων, θεραπεύεται η ακράτεια.

Ο τεχνητός σφιγκτήρας στους άνδρες: Σε περιπτώσεις σοβαρής βλάβης του σφιγκτήρα, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που τοποθετείται χειρουργικά γύρω από τον σφιγκτήρα και συνδέεται με μία αντλία νερού. Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και εισάγεται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη. Γίνεται μια μικρή τομή στην κάτω επιφάνεια του πέους, στο όριο με το όσχεο και από εκεί εμφυτεύεται ο τεχνητός σφιγκτήρας. Ο μηχανισμός της αντλίας αποτελείται από τρία τμήματα. Εξωτερικά δεν είναι τίποτα εμφανές, αλλά στο όσχεο θα ψηλαφείτε την αντλία μέσω της οποίας θα εκπαιδευτείτε για να λειτουργείτε τον τεχνητό σφιγκτήρα. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας τοποθετείται ουροκαθετήρας. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως 3 – 4 ημέρες.

Έτσι, ο ασθενής μηχανικά μπορεί να αδειάζει και να γεμίζει τον τεχνητό αυτόν μηχανισμό εγκράτειας, ελέγχοντας την ούρησή του. Ο τεχνητός σφιγκτήρας συνήθως χρησιμοποιείται σε άντρες με ακράτεια ύστερα από επέμβαση στον προστάτη.

Ακράτεια επιτακτικού τύπου: Φυσιολογικά, η έντονη επιθυμία για ούρηση έρχεται, μόνο όταν η κύστη γεμίσει πλήρως, ενώ μπορούμε να ελέγχουμε τη σύσπαση της κύστης, κάτι που κάνουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στην τουαλέτα για ούρηση.Στον τύπο αυτόν ακράτειας, οι ασθενείς έχουν συχνά επείγουσα επιθυμία για ούρηση που δεν αναβάλλεται, χωρίς η κύστη να είναι γεμάτη. Συχνά, συνοδεύεται και με απώλεια ούρων, μέχρι να φτάσουμε στην τουαλέτα. Αυτή ονομάζεται επιτακτική ούρηση και οφείλεται σε ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Η αντιμετώπιση της ακράτειας από έπειξη είναι φαρμακευτική. Σήμερα, υπάρχουν ειδικά φάρμακα που σταματούν τις ακούσιες συσπάσεις της κύστης. Τα φάρμακα αυτά λέγονται αντιχολινεργικά. Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά και πολύ ασφαλή. Κύριες παρενέργειες είναι η ξηροστομία και η δυσκοιλιότητα, αλλά τα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Τι είναι η μεικτή ακράτεια; Η ακράτεια κατά την προσπάθεια και η ακράτεια επιτακτικού τύπου συχνά συνυπάρχουν, δηλαδή οι ασθενείς χάνουν ούρα, τόσο όταν συσπούν τους μυς της κοιλιάς, όσο και λόγω της παρουσίας συχνουρίας και επιτακτικής ούρησης. Τότε, μιλούμε για ακράτεια μεικτού τύπου.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να διακρίνουμε ποιος τύπος ακράτειας δημιουργεί τη μεγαλύτερη ενόχληση και να τον αντιμετωπίσουμε πρώτο.

Ακράτεια από υπερπλήρωση: Είναι η απώλεια ούρων που συμβαίνει, όταν η ποσότητα των ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη ξεπεράσει κατά πολύ το όριο στο οποίο συνήθως αδειάζουμε την κύστη. Τότε, η πίεση που προκαλούν τα ούρα ξεπερνά την αντίσταση του σφιγκτήρα και παρατηρείται απώλεια ούρων. Συνήθη αίτια αποτελούν η χρόνια αδυναμία ούρησης σε άντρες με υπερτροφία προστάτη, καθώς και σε περιπτώσεις όπου ο μυς της ουροδόχου κύστης έχει χάσει την ικανότητά του να διώχνει τα ούρα ως συνέπεια νευρολογικής βλάβης, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και νευροπάθεια της κύστης.

Το μήνυμα
Η γνώση και οι θεραπευτικές μέθοδοι για την ακράτεια των ούρων έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά και προσφέρουν σήμερα τόσο πρακτικές πρόληψης όσο και θεραπευτικές δυνατότητες αποκατάστασης.
Μία επίσκεψη σε ουρολόγο και η έγκυρη ενημέρωση ανθρώπων με πρόβλημα είναι το πρώτο σωστό βήμα για τη λύση του προβλήματος.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

images-1.jpg Τα μυστικά της ανδρικής ερωτικής επιθυμίας -  Υπολογίζεται ότι περίπου 152 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν κάποιου βαθμού διαταραχή στη λειτουργία της στύσης τους, ενώ μέχρι το 2025 οι εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η ραγδαία αύξηση; Οι επιστημονικές απόψεις μπορεί να ποικίλουν, όμως αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι η […]
171071921_640.jpg Στυτική δυσλειτουργία -   ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Στυτική δυσλειτουργία ονομάζεται η αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης στύσης ικανής για διείσδυση. Αιτιολογία Οι διαταραχές στη λειτουργία της στύσης οφείλονται σε πολλούς παράγοντες είτε ψυχογενείς ,είτε οργανικούς αφού εξαρτάται τόσο από τον ψυχισμό του ατόμου,όσο και από αίτια αγγειακά,νευρικά και ενδοκρινικά. Η συχνότητά της είναι περίπου 5% στους άντρες μέχρι 40 ετών,10% […]
couple-in-bed.jpg Άνδρες έτοιμοι για όλα! - Πώς θα αυξηθεί η ανδρική γονιμότητα, γράφει ο χειρουργός ουρολόγος Ευστράτιος Καπετανέλλης. Περιορισμός αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την κινητικότητα του σπέρματος στους άνδρες.  Ισορροπημένη διατροφή: Μερικούς μήνες πριν την σύλληψη, συνιστάται η βελτίωση της διατροφής για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Συνιστάται, μάλιστα, η αύξηση λήψης ελαίων ωμέγα 3 και ωμέγα […]
prostate1.jpg Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτου(ΚΥΠ):Συμπτώματα και διάγνωση - Η ΚΥΠ είναι μια προοδευτική και σιωπηλή διαδικασία και αναγνωρίζεται από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ούρησης. • ελάττωση δύναμης και ακτίνας της ούρησης • καθυστέρηση έναρξης της ούρησης • παρατεταμένη ούρηση • διακοπτόμενη ούρηση • προοδευτική αύξηση του υπολείμματος των ούρων • συχνουρία • νυκτουρία • επιτακτική ούρηση • επιτακτική ακράτεια • ουρολοιμώξεις • […]
8f99ddd013191a039ffdd8e1b92dbb21.jpg Ακράτεια ούρων; Κι όμως, αντιμετωπίζεται! - Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για μία νόσο, αλλά για ένα σύμπτωμα. Σε ποιους εμφανίζεται η ακράτεια; Η συχνότητα εμφάνισης είναι γυναίκες / άντρες : 3 / 1. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να […]