eye10.jpg

Τι είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς;

ΑΜΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

16 Οκτωβρίου, 2013

Ο οφθαλμίατρος Χρήστος Αμαριωτάκης μας μιλάει για την απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς, μια αρκετά συνήθης αγγειακή πάθηση του οφθαλμού, η οποία αποτελεί δυστυχώς, μια από τις συνηθέστερες αιτίες τύφλωσης.

Με τον όρο απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς εννοούμε την απόφραξη των μικρών φλεβών που μεταφέρουν το αίμα μακριά από τον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο χιτώνας που βρίσκεται στο εσωτερικό πίσω τμήμα του οφθαλμού και μετατρέπει το φως σε εικόνες στέλνοντας νευρικά σήματα στον εγκέφαλο.

Αρχικά προσβάλλεται συνηθέστερα ο ένας μόνο οφθαλμός (ετερόπλευρη νόσος), αλλά στην πορεία μπορεί να προσβληθεί και ο έτερος. Συχνότερα αφορά τους ηλικιωμένους, συνήθως άνω των 65 ετών, χωρίς να αποκλείονται και νεότεροι ασθενείς. Συνολικά οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες, ωστόσο στην περίπτωση απόφραξης κάποιου κλάδου αμφιβληστροειδικής φλέβας δεν υπάρχει διαφορά συχνότητας εμφάνισης της νόσου μεταξύ των δύο φύλων.

Πώς κατηγοριοποιείται;

Κατηγοριοποιείται ανάλογα με την περιοχή κατανομής της απόφραξης σε απόφραξη κεντρικής αμφιβληστροειδικής φλέβας και σε απόφραξη κλάδου ή κλάδων αυτής. Επίσης κατηγοριοποιείται επιμέρους όσον αφορά την πρόγνωση της νόσου σε μη ισχαιμικού και ισχαιμικού τύπου.

Συμπτώματα και σημεία

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η αιφνίδια ελάττωση της όρασης του πάσχοντος οφθαλμού ή απώλεια ενός τμήματος του οπτικού πεδίου. Σημεία στον αμφιβληστροειδή που αφορούν την πάθηση αυτή περιλαμβάνουν αμφιβληστροειδικές αιμορραγίες, οίδημα αμφ/δούς, οίδημα ωχράς, οίδημα οπτικού δίσκου, εξιδρώματα, οφιοειδής πορεία των αγγείων κ.ά.

Τι πρέπει να κάνω;

Η πρώτη ενέργεια θα πρέπει να είναι η άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Η λεπτομερής εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία μαζί με ορισμένες συμπηρωματικές εξετάσεις, εφόσον απαιτούνται, όπως η φλουοροαγγειογραφία και το OCT (οπτική τομογραφία συνοχής) θα θέσουν την διάγνωση και θα καθοριστεί η περαιτέρω αντιμετώπιση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Η δημιουργία νεοαγγείωσης του οφθαλμού -δηλαδή νεόπλαστων μη φυσιολογικών αγγείων- που οδηγεί σε νεοαγγειακό γλαύκωμα, είναι η πιο οδυνηρή επιπλοκή της απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς με συνέπεια την τύφλωση του οφθαλμού. Είναι ως εκ τούτου εξαιρετικής σημασίας η στενή παρακολούθηση του ασθενούς με σκοπό την αποφυγή μιας τέτοιας σοβαρής επιπλοκής. Άλλες επιπλοκές που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τον οφθαλμίατρο για να βελτιώσουν την όραση ή για να αποφευχθεί μια ανεπανόρθωτη βλάβη περιλαμβάνουν το οίδημα της ωχράς κηλίδος (διαρροή υγρού), την επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, το γλαύκωμα κ.ά.

Πώς θεραπεύεται;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως κάποιας κλαδικής περιφερικής απόφραξης φλέβας, η όραση μετά από κάποιο διάστημα επανέρχεται πλήρως και ο ασθενής είναι ελεύθερος συμπτωμάτων χωρίς την ανάγκη κάποιας θεραπείας. Τις περισσότερες όμως φορές ο ασθενής χρήζει άμεσης θεραπείας από τον οφθαλμίατρο η οποία αναλόγως της περίστασης μπορεί να περιλαμβάνει:

•Εστιακή θεραπεία με λέιζερ, σε περίπτωση ελλατωμένης όρασης λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδος.

•Ενέσεις αντι-αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (αντι-VEGF) στον πάσχοντα οφθαλμό. Αυτή η ουσία μπλοκάρει την ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να προκαλέσουν γλαύκωμα.Έχει επίσης αποιδηματική δράση στις περιπτώσεις οιδήματος της ωχράς κηλίδος.

•Ενέσεις τριαμσινολόνης στον πάσχοντα οφθαλμό για θεραπεία οιδήματος της ωχράς κηλίδος.

•Laser θεραπεία για να εμποδίσει την ανάπτυξη νέων, μη φυσιολογικών αγγείων που οδηγούν σε γλαύκωμα.

•Συνδυασμός των ανωτέρω.

Παράλληλα με την τοπική θεραπεία, μείζονα σημασία κατέχει η πρόληψη.

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς συνήθως σημαίνει γενικευμένη νόσος των αγγείων του σώματος επομένως είναι απαραίτητος ο έλεγχος των σχετικών προδιαθεσικών παραγόντων (διακοπή καπνίσματος, βελτίωση διατροφής, άσκηση, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης κ.λπ.) προς αποφυγή απόφραξης άλλων αγγείων του σώματος, νέας απόφραξης αμφιβληστροειδικής φλέβας του πάσχοντος οφθαλμού ή και νόσησης του έτερου οφθαλμού.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί προληπτικά να λαμβάνουν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο eyeCU
Θέτει ως πρωταρχικό μέλημα την υγεία των ματιών σας. Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οποιοδήποτε πρόβλημά σας. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε και να σας προτείνουμε λύσεις. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και κλείστε ραντεβού στο 210 7243171.

Πηγή: http://www.eyecu.gr

 

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

eye10.jpg Τι είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς; - Ο οφθαλμίατρος Χρήστος Αμαριωτάκης μας μιλάει για την απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς, μια αρκετά συνήθης αγγειακή πάθηση του οφθαλμού, η οποία αποτελεί δυστυχώς, μια από τις συνηθέστερες αιτίες τύφλωσης. Με τον όρο απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς εννοούμε την απόφραξη των μικρών φλεβών που μεταφέρουν το αίμα μακριά από τον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο χιτώνας που […]
eye-new-2-660-1.jpg Μύθοι και πραγματικότητα για τον καταρράκτη των ματιών - Πολλά έχετε ακούσει κατά καιρούς σχετικά με τον καταρράκτη των ματιών. Ώρα να διαχωρίσουμε τους μύθους από την πραγματικότητα! Μύθοι: “Η όρασή μου ελαττώθηκε απότομα, θα φταίει ο καταρράκτης”. Ο καταρράκτης προκαλείται από: “το πολύ διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό” “την παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή” “τα λάθος γυαλιά” Ο καταρράκτης: “Θεραπεύεται με σταγόνες” “επανεμφανίζεται κάποια στιγμή […]