Πλαστική Στήθους

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

23 Ιουλίου, 2013

Τι είναι η πλαστική στήθους;

Λέγοντας πλαστική στήθους αναφερόμαστε σε 3 χειρουργικές επεμβάσεις:

Α) Προσθετική στήθους

Γίνεται όταν έχουμε μικρό στήθος ή όταν έχει ατροφήσει, «αδειάσει», ο μαστός συνήθως μετά τους θηλασμούς. Μπορούμε τότε να βελτιώσουμε το σχήμα και να μεγαλώσουμε το μέγεθος του στήθους χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά και συγκεκριμένα 1) ενθέματα σιλικόνης (είναι και τα συνηθέστερα) που και το περίβλημά τους και το εσωτερικό τους αποτελείται από σιλικόνη ή 2) ενθέματα με φυσιολογικό ορό που το περίβλημά τους αποτελείται από ελαστικοποιημένη σιλικόνη και το εσωτερικό τους από φυσιολογικό ορό.

Πώς γίνεται;

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων γίνεται είτε μέσω μιας τομής κάτω από το μαστό ( στην υπομάστια πτυχή που εύκολα καλύπτεται από το μαστό) είτε με μια τομή γύρω από τη θηλή, είτε με μια τομή που γίνεται στη μασχάλη προκειμένου να περάσει το ένθεμα.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται;

Όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε το ένθεμα κάτω από το μαζικό αδένα αλλά πάνω από το θωρακικό μυ, η πιο δημοφιλής τεχνική είναι η Subfacial, δηλαδή ανορθώνουμε την περιτονία του μείζονος θωρακικού μυός ( πρόκειται για μια λεπτή μεμβράνη ) και δημιουργούμε μια θήκη όπου τοποθετούμε το ένθεμα. Η τεχνική αυτή περιορίζει ακόμα περισσότερο τα όποια προβλήματα μπορεί στατιστικά να προκύψουν από την επέμβαση. Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό γιατί τα όρια του ενθέματος δεν είναι ορατά, ούτε δημιουργεί πτυχές στο πάνω μέρος του στήθους χάρη σε αυτήν την μεμβράνη (την περιτονία ) που ουσιαστικά καλύπτει το ένθεμα.

Όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε το ένθεμα κάτω από το θωρακικό μυ (συνήθως όταν ο μαστός είναι ελάχιστος-ατροφικός) τότε η πιο δημοφιλής τεχνική είναι η Dual Plane όπου κατασκευάζουμε την θήκη που θα μπεί το ένθεμα με τέτοιο τρόπο ώστε το πάνω μισό να είναι κάτω από τον μυ (επειδή εκεί είναι που πραγματικά τον χρειαζόμαστε) και το άλλο μισό να είναι κάτω από την περιτονία του μόνο.

Πώς γίνεται η επιλογή των ενθεμάτων;

Tο ιδανικό ένθεμα επιλέγεται από τον γιατρό σε συνεργασία με την γυναίκα, σε συνάρτηση με τον σωματότυπό της και από συγκεκριμένες μετρήσεις όπως : την απόσταση της μίας μασχαλιαίας πτυχής από την άλλη, τη διάμετρο της βάσης του στήθους, το ύψος και το μέγεθος κάθε μαστού, την απόσταση ανάμεσα στα δύο στήθη. Και επειδή ένα υπέροχο στήθος δεν στέκεται “αποκομμένο” από ένα σώμα, ακόμη και η περιφέρεια των γοφών παίζει ρόλο ως προς το ιδανικό μέγεθος που θα επιλεγεί.

Β) Ανόρθωση στήθους

Πραγματοποιείται όταν ο μαστός έχει πτώση, γεγονός που κρίνεται από την θέση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή. Συχνά μετά από μια δίαιτα ή μετά από εγκυμοσύνη-θηλασμό, το στήθος χάνει όχι μόνο το σχήμα αλλά και τη θέση του, καθώς μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος. Συστήνεται λοιπόν ανόρθωση, η οποία πολλές φορές συνδυάζεται με αυξητική, αν το στήθος είναι μικρό.

Ανάλογα με το πρόβλημα (μικρή ή μεγάλη πτώση, μικρό ή μεγάλο στήθος), ακολουθείται και η κατάλληλη τεχνική. Ο γιατρός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τρία είδη τεχνικών (περιθηλαία, τεχνική Lejour, κλασική τεχνική-άγκυρα), με στόχο να απομακρύνει το δέρμα που περισσεύει και να δώσει στο στήθος το χαμένο του σχήμα. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αν δεν υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Επιπλέον, τα σημάδια «σβήνουν» σταδιακά, πάντα όμως θα υπάρχει στο σημείο των τομών μία μικρή γραμμούλα.

Γ) Μείωση στήθους

Γίνεται όταν το στήθος είναι πολύ μεγάλο και δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στη γυναίκα αφαιρώντας τμήμα του λίπους και του μαζικού αδένα του μαστού. Ταυτόχρονα γίνεται ανόρθωση των μαστών.

Αυτή η επέμβαση δεν έχει μόνο αισθητικό όφελος για την γυναίκα αλλά και λειτουργικό, αφού το βάρος του στήθους συνήθως κουράζει την σπονδυλική της στήλη και γίνεται εμπόδιο στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Επίσης σε γυναίκες με πολύ μεγάλους μαστούς μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην ψηλάφηση κάποιου όγκου ή μάζας κάνοντας έτσι την διάγνωση καρκίνου πιο δύσκολη.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για επέμβαση στο στήθος;

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος και αναλόγως των επί μέρους προβλημάτων και αναγκών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπορούμε να σχεδιάσουμε την κατάλληλη επέμβαση σε εξατομικευμένη βάση!

Τι πρέπει να ξέρω πριν αποφασίσω να κάνω την επέμβαση και για τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες;

Πριν δούμε αναλυτικά κάθε μία από αυτές τις επεμβάσεις, να αναφέρουμε πως όλες πραγματοποιούνται σε οργανωμένη χειρουργική κλινική μετά από κλασσικό προεγχειρητικό έλεγχο με γενική αναισθησία.

Α) Προσθετική στήθους:

• Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Μπορεί να αισθανθείτε μετεγχειρητικά ήπιο πόνο ή τσιμπήματα τις πρώτες 24-48 ώρες.

• Μετά την επέμβαση χρειάζεται προστασία από έντονες μυϊκές κινήσεις για ένα διάστημα 10-15 ημερών και οπωσδήποτε χρήση στηθόδεσμου, για να σταθεροποιηθούν τα ενθέματα στη θέση που έχουν τοποθετηθεί. Μετά την δεύτερη εβδομάδα επανέρχεστε στις κανονικές σας δραστηριότητές.

• Τα σημάδια – ουλές που αφήνει αυτή η επέμβαση μοιάζουν μετά την επούλωση με μικρές γραμμές οι οποίες θα βρίσκονται στην πτυχή του μαστού. Θα είναι ελάχιστα ορατές και σε τέτοιο σημείο που δεν θα φαίνονται ιδιαίτερα.

Πλεονεκτήματα: Με τα ενθέματα νέας τεχνολογίας η πιθανότητα δημιουργίας κάψας είναι πολύ μικρή. Το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό και το στήθος σταθερό. Δεν δημιουργούνται πτυχές στο πάνω μέρος του στήθους. Ο μαστός διατηρεί το σχήμα του για πολλά χρόνια

Β) Ανόρθωση στήθους

• Η επέμβαση δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 14 μέρες. Ο πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με παυσίπονα από το στόμα.

• Αφαιρείται δέρμα, ανορθώνεται η θηλή και δεν γίνεται καμία μείωση στο μαζικό αδένα. Με αυτή την επέμβαση γίνεται μόνο μία κάθετη τομή από τη θηλή προς την υπομάστιο και μία σχεδόν αόρατη τομή γύρω από τη θηλή. Οι τομές είναι οι ελάχιστες δυνατές και η επούλωση γρήγορη.

• Μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά μέσα σε 14 μέρες, αλλά εξαρτάται. Στο γραφείο μπορείτε να επιστρέψετε από την τρίτη κιόλας μέρα χωρίς να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Πλεονεκτήματα: Μικρές τομές. Γρήγορη επούλωση. Ελάχιστος πόνος. Το αποτέλεσμα διαρκεί εφόσον το σωματικό βάρος δεν αλλάξει ριζικά.

Γ) Μείωση στήθους:

• Η επέμβαση για μια γυναίκα με μεγάλο στήθος διαρκεί 3 με 3.30 ώρες. Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 12 μέρες.

• Η ταλαιπωρία της εν λόγω επέμβασης θεωρείται μερικώς μεγαλύτερη από αυτήν της ανόρθωσης. Αν μια γυναίκα εργάζεται σε γραφείο, μετά από 5-6 μέρες μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά της. Ενώ στην περίπτωση που είναι αθλήτρια, απαιτείται περίπου ένας μήνας. Μετεγχειρητικά δεν παρουσιάζεται έντονος πόνος, παρά μόνο αν η συγκεκριμένη περιοχή δεχθεί πίεση.

• Τα σημάδια που αφήνει είναι εμφανή, καθώς εντοπίζονται γύρω από την θηλή και στο κάτω ημισφαίριο του στήθους. Δημιουργούν περίπου το σχήμα ενός ανεστραμμένου “Τ”, που απαλύνονται σε βάθος χρόνου.

Πλεονεκτήματα: Το πάνω μέρος του στήθους φαίνεται πολύ πιο στητό. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο, με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Πονάει ελάχιστα. Η ασθενής επιστρέφει γρήγορα στην εργασία της. 

Ποιες είναι οι επιπλοκές – συμβάματα που ενέχει η επέμβαση;

Συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές μετά από μια αυξητική στήθους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί ρικνωτική κάψα γύρω από το ένθεμα που να οδηγήσει σε σκλήρυνση του μαστού και αλλαγή του σχήματος. Θα πρέπει τότε να αφαιρεθεί η κάψα χειρουργικά και να επανατοποθετηθεί το ένθεμα σε νέα θέση. Ακόμη πιο σπάνια μπορεί ο οργανισμός να απορρίψει το ένθεμα, γεγονός που φαίνεται τις πρώτες εβδομάδες μετά τα χειρουργείο. Θα πρέπει να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί νέο σε δεύτερο χρόνο, μερικούς μήνες μετά.

Τέλος, μπορεί μετά από μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους ή μετά από μια εγκυμοσύνη με τις αλλαγές που επέρχονται στο σώμα, το ένθεμα να μην ταιριάζει πια στο στήθος, οπότε και θα πρέπει να αντικατασταθεί με καινούριο.

Αλλά και ο νόμος της βαρύτητας μπορεί να αλλάξει την εικόνα του στήθους και να παρατηρηθεί μελλοντική πτώση λόγω του επιπρόσθετου βάρους. Για τον λόγο αυτό η γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού και να φορά τους πρώτους έξι μήνες ένα ειδικό σουτιέν-βάση, ώστε να αναπτυχθεί ένας εσωτερικός στηθόδεσμος που θα συγκρατεί το στήθος. Στη συνέχεια δεν πρέπει να φορά σουτιέν με μπανέλες που πιέζουν ένα σύνδεσμο που συγκρατεί το στήθος στη θέση του με αποτέλεσμα αυτός να ατροφεί και το στήθος να πέφτει.

Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω στο μέλλον;

• Δεν υπάρχουν προβλήματα μετά από επεμβάσεις στο στήθος. Συστήνεται να γίνει μία τουλάχιστον μαστογραφία ή υπέρηχος μαστών προεγχειρητικά ώστε μελλοντικά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης εφόσον η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί σε παρόμοια εξέταση πιο πριν.

• Αν και ο θηλασμός συνήθως δεν καταργείται μετά από πλαστική στο στήθος συνήθως ενημερώνουμε την γυναίκα ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ίδιο αφορά και την πιθανή διαφοροποίηση της αισθητικότητας των θηλών.

• Γυναίκες με ενθέματα φυσικά και μπορούν να υποβληθούν σε μαστογραφία είναι σημαντικό όμως να ενημερώσουν πρώτα τον γιατρό τους.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Tsekouras shutterstock 154760642 Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή - Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου που συναντάται στις γυναίκες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή οδηγεί στη μαστεκτομή, δηλαδή στη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μαστού. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια επέμβαση δημιουργεί στη γυναίκα άγχος, αίσθημα απώλειας θηλυκότητας, σεξουαλικής απόρριψης και γενικότερα έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η τάση […]
lipogliptiki.jpg Λιπογλυπτική - Η λιπογλυπτική αποτελεί μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην αισθητική χειρουργική. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη μόνιμη αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους από μεμονωμένες περιοχές του όπως οι γοφοί, οι γλουτοί, οι μηροί, η κοιλιά, τα γόνατα, ο λαιμός, η μέση, οι κνήμες. Η λιπογλυπτική θεωρείται ως η εξέλιξη της λιποαναρρόφησης. Η μέθοδος αυτή, δίνει […]
MyDoctors shutterstock 2261424299 Πλαστική Στήθους - Τι είναι η πλαστική στήθους; Λέγοντας πλαστική στήθους αναφερόμαστε σε 3 χειρουργικές επεμβάσεις: Α) Προσθετική στήθους Γίνεται όταν έχουμε μικρό στήθος ή όταν έχει ατροφήσει, «αδειάσει», ο μαστός συνήθως μετά τους θηλασμούς. Μπορούμε τότε να βελτιώσουμε το σχήμα και να μεγαλώσουμε το μέγεθος του στήθους χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά και συγκεκριμένα 1) ενθέματα σιλικόνης (είναι και […]
Pellevé Pellevé: Καινοτομία στη σύσφιξη του προσώπου - 1. Τι είναι το Pellevé και σε τι στοχεύει; Το Pellevé είναι η πιο σύγχρονη μη επεμβατική πρόταση της Αισθητικής Ιατρικής για πιο λεία και σφριγηλή επιδερμίδα. Πιστοποιημένο από το FDA της Αμερικής για την αντιμετώπιση των ρυτίδων σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ χωρίς χειρουργική επέμβαση. Με το Pellevé, μπορείτε να δείχνετε και να αισθάνεστε ανανεωμένοι. 2. […]