relationship-mistakes.jpg

Καθ’ έξιν αποβολή. Επειδή μπορεί να συμβεί…

ΠΟΛΥΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2 Οκτωβρίου, 2014

Η απώλεια κύησης προκαλεί σωματικό και ψυχικό πόνο στα ζευγάρια, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει  επανειλλημένως  (καθ’ έξιν αποβολές) και σίγουρα χρειάζονται συμπαράσταση και ψυχολογική υποστήριξη τόσο από το περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό), όσο και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει αναλάβει την φροντίδα τους.

Η αυτόματη απώλεια κύησης αποτελεί δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Περίπου 15% των κλινικά εμφανών κυήσεων καταλήγουν σε αυτόματη αποβολή, ενώ ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κυήσεων χάνεται πριν ακόμα γίνουν κλινικά εμφανείς.

Ιστορικά ο όρος καθ’ έξιν αποβολές αφορά σε 2-3 συνεχόμενες απώλειες κύησης πριν τις 20 εβδομάδες, με συχνότητα 1 στις 300 κυήσεις και ποσοστό 1%-2% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν και η οδηγία είναι να γίνεται ο σχετικός έλεγχος μετά την τρίτη αποβολή, στην πράξη πολλές φορές πρέπει να γίνεται ακόμα και μετά την πρώτη, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο έλεγχος των καθ’ έξιν αποβολών περιλαμβάνει την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, κλινική και υπερηχογραφική εξέταση καθώς και τον χρωμοσωμικό και ειδικό ιστοπαθολογικό έλεγχο του υλικού της αποβολής, ο οποίος θα αναδείξει ιστοπαθαλογικά ευρήματα που συνδέονται με συγκεκριμένα αίτια αποβολών (πχ ανοσολογικά, θρομβοφιλικά) και θα οδηγήσει στον περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Η αιτιολογία των καθ’ έξιν αποβολών είναι συνήθως πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει γενετικά αίτια, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, ενδοκρινικά αίτια, ανοσολογικά αίτια, θρομβοφιλικά αίτια, λοιμώξεις, περιβαλλοντικούς παράγοντες και άγνωστα αίτια.

Γενετικά αίτια: Περίπου 2%-4% των καθ’ έξιν αποβολών συνδέονται με ισοζυγισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες των γονέων και ανάλογα με την ειδική διάγνωση (καρυότυπος ζεύγους) η θεραπεία/αντιμετώπιση περιλαμβάνει εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο.

Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας: 10%-15% των καθ’ έξιν αποβολών συνδέονται με ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, η διάγνωση των οποίων γίνεται με υστεροσαλπιγγογραφία ή και υστεροσκόπηση και η θεραπεία/ αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Ενδοκρινικά αίτια: Περίπου 17%-20% των καθ’ έξιν αποβολών συνδέονται με ενδοκρινικά αίτια (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες κ.λπ.), η διάγνωση των οποίων βασίζεται σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις και η θεραπεία/ αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική.

Ανοσολογικά αίτια: Η κύηση αποτελεί ένα «ανοσολογικό παράδοξο» δεδομένου του ότι αν και το έμβρυο δεν είναι πανομοιότυπο με την μητέρα του, εκείνη δεν το απορρίπτει αλλά το προστατεύει μέσω πολύπλοκων ανοσολογικών μηχανισμών, πιθανές ανωμαλίες των οποίων σχετίζονται με μεμονωμένες ή και επαναλαμβανόμενες αποβολές. Η διάγνωση των ανοσολογικών αιτίων γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και ειδικό έλεγχο του υλικού της αποβολής, αρκετά εκ των οποίων αντιμετωπίζονται βελτιώνοντας τα ποσοστά γεννήσεων υγιών παιδιών.

Θρομβοφιλικά αίτια: Η θρομβοφιλία διακρίνεται σε κληρονομική (15% του πληθυσμού) και επίκτητη θρομβοφιλία ή και συδυασμό των δύο. Η διάγνωση της θρομβοφιλίας γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και η θεραπεία της είναι φαρμακευτική.

Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις (τοξόπλασμα,ερυθρά, κ.λπ.) έχουν συσχετισθεί με μεμονωμένες αποβολές και ουσιαστικά όχι με καθ’ έξιν αποβολές (0,2%-0,5%).

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Κατά καιρούς μεμονωμένες ή και καθ’ έξιν αποβολές έχουν συνδεθεί με έκθεση σε διαφόρους βλαπτικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και την καφεϊνη.

Ανεξήγητες καθ’ έξιν αποβολές: 20%-30% των καθ’έξιν αποβολών παραμένουν ανεξήγητες και αντιμετωπίζονται εμπειρικά.

Η πρόγνωση των καθ’ έξιν αποβολών εξατομικεύεται ανά περίπτωση, εξαρτάται από τα αίτια και τον αριθμό των αποβολών και γενικά είναι ενθαρρυντική, αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και μετά 4 συνεχόμενες αποβολές η πιθανότητα επιτυχούς κύησης είναι 60%-65%.

Εδώ ίσως αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετά από τα αίτια των καθ’ έξιν αποβολών, ιδιαίτερα αυτά που οδηγούν σε πρώιμες αποβολές, μπορεί να σχετίζονται αιτιολογικά με υπογονιμότητα και αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στα πλαίσια του ελέγχου και της θεραπείας των αιτίων της υπογονιμότητας είναι σημαντική η συμβολή της ιστοπαθολογικής εξέτασης βιοψίας ενδομητρίου, η οποία λαμβάνεται κατά την διάρκεια διαγνωστικής υστεροσκόπησης.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο οι περιπτώσεις καθ’ έξιν αποβολών όσο και οι περιπτώσεις υπογονιμότητας αποτελούν αντικείμενο περισσοτέρων της μίας ιατρικών ειδικοτήτων με ένα και μόνο σκοπό να δώσουν στα πραγματικά ταλαιπωρημένα ζευγάρια υγιή παιδιά!

Πηγή: http://www.drpolyzos.gr

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

dwrea_wariwn-576x450.jpg Δωρεά Ωαρίων! - Η δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα γίνεται με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Νόμος 3305 | 01/2005). Είναι πλέον κατανοητό από όλους ότι μιλάμε για μία επιστημονική ιατρική μέθοδο. Κάνει το όνειρο ζευγαριών, που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να εκπληρωθεί, πραγματικότητα.  χρησιμοποιώντας και δικό τους γενετικό υλικό. Η δωρεά και λήψη ωαρίων είναι η μέθοδος που […]
12391272_543067699192466_4100566933199471013_n.jpg Πολυκυστικές ωοθήκες: Είναι αλήθεια ότι προκαλούν τριχοφυία, ακμή, ανωμαλίες στην περίοδό σου; - Το ήξερες ότι μπορεί να ευθύνονται για την τριχοφυία στο πρόσωπο ή ακόμα και για την τριχόπτωση; Ότι μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην περίοδό σου; Ότι μπορεί να ευθύνονται για τα παραπάνω κιλά σου; Για την ακμή; Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Πολύζος Παναγιώτης γράφει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό το γυναικολογικό πρόβλημα που μας […]
11224518_536093983223171_8729193712752316329_n.jpg Θα αγαπήσω το μωρό που θα προέλθει απο δωρεά ωαρίων; - Ενώ πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι η δωρεά ωαρίων θα ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να φέρουν στο κόσμο ένα μωρό, εντούτοις ανησυχούν για το αν θα είναι σε θέση να αγαπήσουν ένα παιδί προερχόμενο από αυτή την διαδικασία. Λόγω της επιθυμίας που έχουμε όλοι να διαιωνίσουμε τα γονίδια μας, αυτή η ανησυχία είναι δικαιολογημένη. […]
Μυκητιάσεις Μυκητιάσεις στα γεννητικά μας όργανα! - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ Οι μυκητιάσεις στα γεννητικά μας όργανα οφείλονται στο μύκητα κάντιντα (Candida Albicans). Ο μύκητας κάντιντα ζει σε φυσιολογικές συνθήκες στο δέρμα μας ή στο έντερό μας ως σαπρόφυτο και δεν προκαλεί προβλήματα. Μπορεί όμως κάτω από αλλαγές τοπικών συνθηκών όπως θα αναφέρουμε πιο κάτω, να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση, […]
aeroplano_egkymosini-800x480.jpg Eίναι ασφαλές το ταξίδι με αεροπλάνο κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης? - Ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά. Το μητρικό γάλα είναι υγρό χρυσάφι. Το πρωτόγαλα είναι παχύ κίτρινο που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά τη γέννηση. Αυτό το γάλα είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα για να προστατεύει το μωρό σας. Παρά το γεγονός ότι το μωρό σας παίρνει μόνο μια […]
breastfeeding45.jpg Οφέλη του θηλασμού για τις μητέρες! - Η ζωή σας μπορεί να γίνει πιο εύκολη όταν θηλάζετε – Ο θηλασμός μπορεί να πάρει λίγη περισσότερη προσπάθεια στην αρχή από ότι η διατροφή με το γάλα του εμπορίου. Όταν εσείς και το μωρό σας εγκατασταθείτε σε μια καλή ρουτίνα του σπιτιού, η ζωή σας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη. Όταν θηλάζετε, δεν […]
couple-having-sex-main_2.jpg Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε σεξ όταν προσπαθείτε να συλλάβετε; - Ο συγχρονισμός είναι το παν. Τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν για δύο έως τρεις ημέρες, αλλά το αυγό είναι περίπου μόνο για 12 έως 24 ώρες. Για να να αυξήσετε την πιθανότητα σύλληψης, είναι σημαντικό να έχετε σεξουαλική επαφή περισσότερο από μία φορά γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας. Μια καλή προσέγγιση είναι να κάνετε […]
donna-in-menopausa.jpg ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ - Εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος είναι το τμήμα της ζωής της γυναίκας που γίνονται οι αλλαγές στο ορμονικό της σύστημα. Είναι η στιγμή που παύει η έμμηνος ρύση άρα η απώλεια της ικανότητας να συλλάβει και να γεννήσει παιδί. Μια γυναίκα φτάνει στην έμμηνο παύση όταν για ένα χρόνο δεν έχει περίοδο. Διάφορες ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση […]
μάνα Εγώ πώς θα γίνω μάνα; - Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε σεξ όταν προσπαθείτε να συλλάβετε; Γράφει ο Παναγιώτης Πολύζος, μαιευτήρας – γυναικολόγος. Ο συγχρονισμός είναι το παν. Τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν για δύο έως τρεις ημέρες, αλλά το αυγό είναι μόνο για περίπου 12 έως 24 ώρες. Για να να αυξήσετε την πιθανότητα σύλληψης, είναι σημαντικό […]
4733_batas_kesuburan_pria_adakah_1-6.jpg Σπερματοζωάρια στο… μικροσκόπιο - Ο Παναγιώτης Πολύζος, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, μας εξηγεί με ποιες σύγχρονες μεθόδους και γιατί γίνεται η επιλογή σπερματοζωαρίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση.  Η μορφολογία του σπέρματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην  ποιότητα των εμβρύων που προκύπτουν σε μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και στον βαθμό εμφύτευσης τους στο ενδομήτριο και συνεπώς στα ποσοστά […]