Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή, γράφει ο Βασίλης Κρέτσης, Δ/ντης Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου METROPOLITAN.
Η απώλεια του μαστού μετά από μαστεκτομή πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα που επιφέρει στην καθημερινότητα της γυναίκας προκαλεί τεράστιο ψυχολογικό φορτίο το οποίο έχει να κάνει με την ίδια της την εικόνα βλέποντας καθημερινά την ακρωτηριασμένη πλευρά του σώματος της, δημιουργώντας έτσι χαμηλή αυτοεκτίμηση για την ίδια καθώς και για το σύντροφο της. Κατηγοριοποιώντας τις τεχνικές για την αποκατάσταση μαστού θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες.
1η κατηγορία: Αποκατάσταση μαστού με τη χρήση διατατών δέρματος και ενθεμάτων σιλικόνης.
2η κατηγορία: Συνδυασμός αυτόλογων ιστών και ενθεμάτων σιλικόνης.
3η κατηγορία: Αποκατάσταση μαστού αποκλειστικά με τη χρήση αυτόλογων ιστών (ιστών από το ίδιο μας το σώμα).
Αποκατάσταση μαστού με τη χρήση διατατών δέρματος και ενθεμάτων σιλικόνης:
1ο Στάδιο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της μαστεκτομής ή σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή τοποθετείται ο διατατής δέρματος μέσα στη θήκη των μυών (μείζονας θωρακικός–πρόσθιος οδοντωτός–θήκη ορθού κοιλιακού) έτσι ώστε ο διατατής να είναι τελείως καλυμμένος από μυικό ιστό (full muscle coverage).
ΤΟ 2Ο στάδιο εκτελείται συνήθως σε 3- 6 μήνες μετά την τοποθέτηση του διατατή δέρματος. Κατά το 2ο στάδιο αφαιρείται ο διατατής και αντικαθίστανται με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης. Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο ασφαλές με μακροχρόνιο αισθητικό αποτέλεσμα έχει να επιδείξει η Πλαστική Χειρουργική.
Η επέμβαση αυτή στα χέρια Πλαστικών Χειρουργών όπου έχουν εμπειρία με την συγκεκριμένη τεχνική επιτυγχάνει με απλότητα, ασφάλεια και γρήγορη ανάρρωση θεαματικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Συνδυασμός αυτόλογων ιστών και ενθεμάτων σιλικόνης:
Ο ιστός που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του μαστού με τη μέθοδο αυτή είναι ο πλατύς ραχιαίος μυς. Τοποθετείται ο πλατύς ραχιαίος μυς και ένα μικρό ένθεμα σιλικόνης στον ακρωτηριασμένο μαστό έτσι ώστε η ασθενής μετά το πέρας του χειρουργείου να έχει ένα ολοκληρωμένο μαστό, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση αποκατάστασης στο μέλλον. Πρόκειται ίσως για μια από τις καλύτερες μοντέρνες πρωτοποριακές τεχνικές αποκατάστασης του μαστού σε 1ο χρόνο. Η επέμβαση διαρκεί γύρω στις 4-5 ώρες όχι λόγω της σοβαρότητας της επέμβασης αλλά λόγω της τεχνικής φύσης για τη δημιουργία μαστού. Η ασθενής παραμένει στο Νοσοκομείο για 1 ή το πολύ 2 ημέρες όπου και εξέρχεται.
Αποκατάσταση μαστού αποκλειστικά με τη χρήση αυτόλογων ιστών (ιστών από το ίδιο μας το σώμα):
Η χρήση ελεύθερων κρημνών του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος αποτελεί μια διεθνή καταξιωμένη μέθοδο στην αποκατάσταση του μαστού μετά απο μαστεκτομή. Στη συγκεκριμένη τεχνική, όπου συγχρόνως με την αποκατάσταση του μαστού εκτελείται και κοιλιοπλαστική, λαμβάνεται ένα πολύ μικρό τμήμα του ορθού κοιλιακού μυός μαζί με το υπερκείμενο λίπος και δέρμα της κατώτερης κοιλιακής χώρας. Το τμήμα αυτού του ιστού τοποθετείται στη θέση του μαστού που έχει αφαιρεθεί και συγχρόνως τα αγγεία του τμήματος του ορθού κοιλιακού μυός αναστομώνονται με τη βοήθεια μικροσκοπίου και μικροχειρουργικών τεχνικών. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η αποκατάσταση του μαστού εκτελείται με ιστούς από τον ίδιο οργανισμό της ασθενούς και πιο συγκεκριμένα το λίπος της κατώτερης κοιλιακής χώρας γεμίζει την κοιλότητα του μαστού που έχει αφαιρεθεί ενώ η διατήρηση του δέρματος του μαζικού αδένα που αφαιρέθηκε, επιτρέπει τη δημιουργία ενός τελείως φυσικού μαστού. Αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης του μαστού όπου το αισθητικό αποτελέσμα είναι μακροχρόνιο και εξαιρετικό. Κύριο μειονέκτημα της μεθόδου είναι το υψηλό κόστος και ο αυξημένος χειρουργικός χρόνος καθώς και ο χρόνος νοσηλείας. Παρόλα αυτά όμως η ελεύθερη μεταφορά ιστών από την κοιλιά (DIEP) είναι η μέθοδος εκλογής σε πάρα πολλά κέντρα αποκατάστασης μαστού στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική καθώς και στο Νοσοκομείο μας Metropolitan.