healthy-and-beautiful-hair-125.jpg

ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

ΒΕΚΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

30 Οκτωβρίου, 2014

Ένας έξυπνος υπολογιστής, καινούρια φάρμακα και νέες έρευνες. Όλες οι εξελίξεις στις μεθόδους αντιγήρανσης με επίκεντρο τα μαλλιά, όπως παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο συνέδριο της ISHRS (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών) στη Μαλαισία  8-11 Οκτωβρίου 2014, όπου ο δρ Αναστάσιος Βεκρής συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής.

1.ΤΟ SOFTWARE ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑΕΙ
«Μια σημαντική εξέλιξη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο ISHRS στη Μαλαισία είναι το Follysis, ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού που συνδέεται με υπολογιστή και φέρει μια μικροκάμερα. Αυτό μπορεί να αναλύσει με λεπτομέρεια την υπάρχουσα κατάσταση στο τριχωτό της κεφαλής σε άντρες και γυναίκες. Περιέχει στοιχεία όπως: ο αριθμός των τριχών ανά cm2, η πυκνότητά τους, η διάμετρος των τριχών, ενώ προσδιορίζει τα κενά που υπάρχουν και μας βοηθά να φτιάξουμε ένα θεραπευτικό πλάνο είτε πρόκειται για συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτικές ουσίες (π.χ. μινοξιδίλη) είτε για μεταμόσχευση μαλλιών. Ακόμα επιτρέπει στο follow up που κάνουμε στους ασθενείς έπειτα από αποκατάσταση μαλλιών, να γίνεται επαναμέτρηση των τριχών ώστε να παρακολουθούμε την πιθανή εξέλιξη της τριχόπτωσης –αν δηλαδή έχει επιβραδυνθεί ή σταματήσει– και την πιθανή επαναφύτρωση. Επίσης στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών το Follysis μας βοηθά να δούμε την πορεία της και τη φύτρωση μέσα στον πρώτο χρόνο, διάστημα κατά το οποίο περιμένουμε σταδιακή φύτρωση. Το software είναι επαναστατικό γιατί υπολογίζει το εμβαδόν της περιοχής με αραίωση και την καμπυλότητα του κεφαλιού ώστε να  προσδιορίσουμε αν υπάρχουν άλλες ανάγκες στο μέτωπο.

Μέχρι σήμερα όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονταν με αδρή εκτίμηση με φωτογραφική μηχανή και κλινική εμπειρία. Δεν υπήρχε ακριβής μέθοδος που να μετρά την προεγχειρητική πυκνότητα. Τώρα γνωρίζοντας την εξέλιξη και πορεία της τριχόπτωσης μπορούμε να κάνουμε τροποποίηση ή ενίσχυση της φαρμακευτικής αγωγής ή μεταβολή του μεταμοσχευτικού πλάνου. Με λίγα λόγια πλέον κάνουμε καλύτερο εγχειρητικό πλάνο γιατί προσδιορίζουμε τις ανάγκες κάλυψης και τις δυνατότητες της δότριας, ενώ έχουμε ακρίβεια στην πρόβλεψη του αποτελέσματος».

2.ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ: ΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ & ΤΙ OΧΙ;
FUE:
«Κερδίζει συνεχώς έδαφος και καθιερώνεται ως η πιο ατραυματική, λιγότερο επεμβατική μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών. Οι τεχνικές και τα αποτελέσματα ποικίλουν ανάλογα με τον γιατρό, την εμπειρία και την εξειδίκευσή του. Αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αυτοματοποιημένη εξαγωγή τριχοθυλακίων με μηχανικό εξαγωγέα που είναι πιο ταχύς και προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα αλλά και η ατραυματική τοποθέτηση που πρώτοι εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, το One Step Implantation, δηλαδή η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων χωρίς προηγουμένως να έχουμε ανοίξει οπές για να δημιουργήσουμε υποδοχές».

Τα ρομποτικά συστήματα: «Προκύπτει ότι πολλά διαφημιζόμενα ρομποτικά συστήματα του εργαλείου punch που κάνουν την εξαγωγή τριχοθυλακίων δεν έχουν την απόδοση που περιμέναμε και μάλλον αποτυγχάνουν στο ρόλο που θεωρείται πως θα έπαιζαν, αναφορικά με την πιο εξελιγμένη μορφή επεμβάσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή κόβουν τα τριχοθυλάκια με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη φύτρωση. Έτσι αρχίζει να υποχωρεί η μόδα με τα ρομποτικά συστήματα. Επίσης έχει φανεί ότι κάποιες παράμετροι που διαθέτουν τα συστήματα αυτά δεν είναι αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς».

Strip ή FUT: «Στην πλαστική χειρουργική υπάρχει μια αρχή: Όταν τραυματίζουμε το χόριο του δέρματος δημιουργείται ουλή. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής της μεθόδου FUT ή Strip χωρίς να δημιουργηθεί ουλή. Το μόνο που βλέπουμε ότι αλλάζει ανάλογα με το γιατρό και την εμπειρία του είναι ότι κάποιες φορές η ουλή είναι λεπτή και καλύτερης υφής και άλλοτε μεγάλη και αντιαισθητική. Δυστυχώς βλέπουμε πολύ συχνά δύσμορφες και αντιαισθητικές ουλές».

PRP: «Το PRP είναι ουσιαστικά εκχύλισμα από το πλάσμα του αίματός μας που περιέχει αιμοπετάλια και πρωτεϊνικούς αυξητικούς παράγοντες και χρησιμοποιείται στην πλαστική χειρουργική για επούλωση ελκών τραυμάτων, εγκαυμάτων. Τα τελευταία χρόνια το PRP εφαρμόζεται και στην τριχόπτωση είτε με επάλειψη είτε με μικροβελόνες και παρατηρείται αναστολή ή επιβράδυνσή της εφόσον ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο με 3-4 συνεδρίες. Επίσης όταν υιοθετούμε και πρόγραμμα συντήρησης ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μπορεί η μέθοδος να είναι αποτελεσματική τόσο στη θεραπεία της τριχόπτωσης όσο και στην πρόληψη».

Scalpmicropigmentation (SMP): «Πρόκειται για μια μέθοδο ιατρικού tattoo που καλύπτει την αραίωση σε ξυρισμένο κεφάλι με μικρά στίγματα από tattoo. Ενώ παρουσιάστηκε ως πολλά υποσχόμενη τεχνική, στην πραγματικότητα παρουσιάζει αρκετά ζητήματα τεχνικής φύσης. Τον πρώτο καιρό φαίνεται καλό στα χέρια ενός δεξιοτέχνη γιατρού/ειδικού, αλλά μετά από κάποιο διάστημα αποχρωματίζεται γιατί με την έκθεση στον ήλιο οι χρωστικές τείνουν να παίρνουν μια απόχρωση μεταξύ πράσινου και μπλε. Έτσι η διαδικασία χρειάζεται επανάληψη».

Βλαστοκύτταρα: «Δεν υπάρχουν σοβαρές κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για το ρόλο των βλαστοκυττάρων στην τριχόπτωση. Προς το παρόν κάποια σημαντικά πειράματα γίνονται σε πειραματόζωα και δεν έχει τεκμηριωθεί κάτι ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα για την ευρεία εφαρμογή μιας τέτοιας θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και για τις πειραματικές θεραπείες που γίνονται με ενέσεις βλαστοκυττάρων στο τριχωτό, που έχουν απομονωθεί από το λίπος ενός ασθενή».

3.Η ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΤΡΙΧΩΝ
«Η μελέτη μας “FUE: A novel therapeutic option for leukotrichia” είναι η πρώτη στη βιβλιογραφία που παρουσιάζει αποτελέσματα από τη χρήση της FUE ως μέθοδος αποτρίχωσης λευκών τριχών. Αυτή τη στιγμή οι εναλλακτικές που έχουμε για να απαλλαγούμε από τη λευκοτριχία είναι ανεπαρκείς. Η λευκοτριχία είναι μια κατάσταση αποχρωματισμού των τριχών που εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία εξαιτίας κάποιας διαταραχής στους τριχικούς θύλακες.
Το θέμα της μελέτης που παρουσίασα στο Παγκόσμιο συνέδριο της ISHRS στη Μαλαισία πραγματεύεται την παρουσία λευκών τριχών στο πρόσωπο (π.χ. γένια, πιγούνι) και σε σημεία του σώματος, όπως η περιοχή του μπικίνι. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό σε ανθρώπους που έχουν το αυτοάνοσο νόσημα λεύκη αλλά και σε όσους έχουν μεμονωμένες λευκές τρίχες. Όπως είναι γνωστό, αυτές δεν διαθέτουν μελανίνη και επομένως δεν μπορούν να εκριζωθούν με το λέιζερ αποτρίχωσης.
Η μέθοδος που προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η FUE που βασίζεται στην αφαίρεση του θύλακα της τρίχας με το εργαλείο punch, υπό τοπική αναισθησία. Εφαρμόσαμε τη μέθοδο FUE σε 32 ασθενείς μας με λευκοτριχία. Χρησιμοποιήσαμε το punch, ένα εργαλείο μικρής διαμέτρου που εκριζώνει ολόκληρο τον τριχικό θύλακα. Στη μελέτη συμμετείχαν 8 άντρες και 24 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας τα 51. Οι 18 από τους 32 ασθενείς είχαν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μόνο σε μία συνεδρία. Οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν ήταν μικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εξαγωγής (15%) και εκχύμωση (12,5%), ενώ δεν παρουσιάστηκαν ουλές».

4.ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
Μαλλιά: «Βασικός κανόνας της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια διαφορά πυκνότητας μεταξύ της δότριας περιοχής με εκείνη της λήπτριας, από όπου παίρνουμε τα τριχοθυλάκια. Κι αυτό γιατί από το περίσσευμα που υπάρχει στη δότρια θα καλυφθεί η αραίωση. Δυστυχώς σε αρκετές γυναίκες η αλωπεκία είναι διάχυτη και όχι εντοπισμένη, όπως στους άντρες με αποτέλεσμα και η δότρια που θα θέλαμε να βρούμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού να έχει πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε τη μέθοδο PRP, η οποία βλέπουμε ότι έχει αποτέλεσμα και σε νέες γυναίκες που έχουν τριχόπτωση μετά από μια εγκυμοσύνη».

Πυκνά φρύδια: «Η μέθοδος FUE εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα στις βλεφαρίδες και αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που έρχονται σε εμάς, καθώς η τάση σήμερα είναι πυκνά, φυσικά φρύδια. Λαμβάνουμε με τοπική αναισθησία ένα ένα τα τριχοθυλάκια από μια γερή δότρια περιοχή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα εισάγουμε ένα ένα στα φρύδια, στα σημεία που υπάρχει αραίωση. Το τελικό αποτέλεσμα επαναφύτρωσης είναι ολοκληρωμένο σε 1 χρόνο».

Βλεφαρίδες: «Το πρόβλημα με τις αραιές βλεφαρίδες είναι πιο συχνό στις Ασιάτισσες. Για την αραίωση στο σημείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος FUE με μεταμόσχευση τριχών από τα μαλλιά, αλλά δύσκολα έχουμε καλά αποτελέσματα. Ειδικά στις βλεφαρίδες οι τρίχες που λαμβάνουμε από το τριχωτό έχουν την τάση να μεγαλώνουν σε ευθεία γραμμή και όχι σε καμπύλη και στην πορεία κάνουν μια στροφή προς το εσωτερικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες τραυματισμού του κερατοειδούς. Στο συνέδριο αναφέρθηκε η επιλογή τριχών από τα πόδια επειδή δεν χρειάζονται τριμάρισμα. Η καμπυλότητα ενισχύεται με ειδικό ψαλίδι βλεφαρίδων. Εναλλακτικά υπάρχει η φαρμακευτική ουσία βιματοπρόστη (χρησιμοποιείται στο γλαύκωμα) που εφαρμόζεται τοπικά και διεγείρει τα τριχοθυλάκια στις βλεφαρίδες. Μάλιστα γίνονται κλινικές δοκιμές και για το τριχωτό της κεφαλής. Τέλος υπάρχουν και εξειδικευμένα προϊόντα, όπως μια συγκεκριμένη μάσκαρα φαρμακευτικής εταιρείας που περιέχει ίνες οι οποίες δείχνουν πιο πλούσιες τις βλεφαρίδες και τις επιμηκύνουν έως 5χιλ».

5.ΟI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
«Η έρευνα κινείται προς την αναζήτηση της πλήρους χαρτογράφησης της γονιδιακής βάσης της αλωπεκίας. Ψάχνουμε, δηλαδή να βρούμε ποια ακριβώς γονίδια συμμετέχουν στη δημιουργία της. Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι ο έλεγχος της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι πολυγονιδιακός που σημαίνει ότι στο θέμα αυτό εμπλέκονται πολλά γονίδια μαζί. Αυτό εξάλλου εξηγεί για ποιο λόγο ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν αραίωση στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και άλλοι στην κορυφή, κάποιοι σε πιο νεαρή ηλικία από τους άλλους κ.λπ. Αυτό που είναι σημαντικό από πλευράς έρευνας είναι ότι οδηγούμαστε σταδιακά στη δημιουργία κάποιων γονιδιακών τεστ που ίσως γίνονται στο μέλλον. Όσο ανακαλύπτουμε καινούρια γονίδια εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας πάνω στο γονιδιακό χάρτη της αλωπεκίας με στόχο να μπορούμε σε νεαρή ηλικία με το οπλοστάσιο που διαθέτουμε να ξεκινάμε νωρίς την συντηρητική αγωγή για να επιβραδύνουμε την τριχόπτωση. Επίσης γνωρίζοντας τον πλήρη γονιδιακό χάρτη θα γνωρίζουμε και τις πρωτεΐνες που μπορούν να αναστείλουν την έκφραση των επίμαχων γονιδίων ώστε να έχουμε νέες θεραπείες».

Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο FUE, πρόεδρος της Advanced Hair Clinics, μέλος των ISHRS, ΕΕΠΕΑΧ, ISPRAS, www.advancedhairclinics.gr

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Μεταμόσχευση μαλλιών Η λύση για πυκνά μαλλιά. - Ζητήσαμε από τον πλαστικό χειρουργό Δρ Αναστάσιο Βεκρή, Επιστημονικό Διευθυντή της κλινικής Advanced Hair Clinics, με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών, να μας  μιλήσει για τη σύγχρονη λύση στην αραίωση των μαλλιών.  Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολεί τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στις μέρες μας, είναι η τριχόπτωση και ως επακόλουθο […]
hair.jpg Μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE - Περίπου 7 στους 10 άντρες και 4 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τη λεγόμενη ανδρογενετική μορφή αλωπεκίας που είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες τριχόπτωσης. Σύμφωνα με έρευνες το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου. Τις περισσότερες φορές η αραίωση αποκαθίσταται, εφόσον υπάρχει ικανοποιητικής πυκνότητας […]
ryan.jpg Γιατί οι άντρες κάνουν μεταμόσχευση γενιών; - Η μέθοδος FUE προσφέρει ανώδυνα μόνιμη λύση στην αραίωση που έχετε στα γένια, το μουστάκι, τις παρειές και άλλες περιοχές του προσώπου. Ryan Gosling. Τρυφερός, αρρενωπός και από τους «ωραίους» του Χόλιγουντ που αφήνουν γένια. Όπως και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο. Και ο Μπραντ Πιτ. Πλέον, η νέα τάση που υιοθετούν οι άντρες είναι τα […]
τριχόπτωση Προκαλούν ανικανότητα οι ουσίες για την τριχόπτωση; - Η φιναστερίδη ίσως σκοτώνει το σεξ, σύμφωνα με ανάλυση 34 μελετών που διενήργησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις; Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση σε θέματα τριχωτού απαντά. Ασάφεια ως προς την ασφάλεια της φιναστερίδης και τις πιθανότητες να προκαλεί εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας και μειωμένη libido δημιουργούν οι περισσότερες κλινικές μελέτες σχετικά […]
metamosxeusi-mallion-featured-image.jpg Μεταμόσχευση μαλλιών: Fut ή Strip σας έχει αφήσει σημάδια; - Έχετε ουλές από έγκαυμα, τραύμα ή την παλιά μέθοδο Fut/Strip; Με την επαναστατική τεχνική FUE τίποτε δεν θα το θυμίζει. Υπάρχει ένας φόβος σε όσους σκέφτονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών: Οι ουλές και τα σημάδια που έχουν ακούσει ότι μένουν μετά τη διαδικασία. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλος ο φόβος αυτός ώστε αρκετοί υποψήφιοι που […]
hairloss.png Γυναικεία τριχόπτωση: μη σας τρομάζει, υπάρχει λύση - Τα όμορφα και υγιή μαλλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας ομορφιάς και η εκδήλωση τριχόπτωσης στις γυναίκες, μπορεί να είναι απόλυτα καταστροφική για την εικόνα τους και κατ’ επέκταση για την αυτοπεποίθησή τους. Λανθασμένα η τριχόπτωση θεωρείται από πολλούς ένα ανδρικό πρόβλημα, καθώς οι γυναίκες έχουν ισάριθμες πιθανότητες να εκδηλώσουν τριχόπτωση, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. […]
healthy-and-beautiful-hair-125.jpg ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ - Ένας έξυπνος υπολογιστής, καινούρια φάρμακα και νέες έρευνες. Όλες οι εξελίξεις στις μεθόδους αντιγήρανσης με επίκεντρο τα μαλλιά, όπως παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο συνέδριο της ISHRS (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών) στη Μαλαισία  8-11 Οκτωβρίου 2014, όπου ο δρ Αναστάσιος Βεκρής συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής. 1.ΤΟ SOFTWARE ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑΕΙ «Μια σημαντική εξέλιξη […]
shutterstock_89113351.jpg Μήπως χάνετε τα… μαλλιά σας; - Η τριχόπτωση στους άντρες είναι εντοπισμένη και αναστρέφεται. Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός, εξηγεί πώς. Αυτή την εποχή είναι σύνηθες να χτενίζεστε και να βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν τούφες. Τους δύο πρώτους φθινοπωρινούς μήνες το φαινόμενο της εποχιακής τριχόπτωσης είναι κάτι συχνό και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Επομένως αν χάνετε λίγες παραπάνω […]
things-to-try-if-you-are-losing-your-hair.jpg Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου; - Αντιμετωπίστε άμεσα την τριχόπτωση και απευθυνθείτε στον σωστό ειδικό για να προλάβετε την επιδείνωση του προβλήματος. Κοιμάστε και τρώτε καλά, είστε ξεκούραστοι, αλλά τον τελευταίο χρόνο σας ανησυχεί το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Στην αρχή πιστεύατε ότι ήταν εποχιακή, αλλά αυτή συνεχίζεται ακόμη. Στην πραγματικότητα, η τριχόπτωση οφείλεται στα γονίδια αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως […]