o-save-a-relationship-facebook-5.jpg

Όταν έρχεται η ρήξη…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

27 Νοεμβρίου, 2014

Τι φταίει και τα ζευγάρια κάποια στιγμή παύουν να επικοινωνούν και αρχίζουν οι τσακωμοί, τα σεξουαλικά προβλήματα και η έλλειψη ευχαρίστησης του ενός από τον άλλον; Μπορούμε να σώσουμε μία τέτοια σχέση μόνοι μας; Μας απαντά ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Π.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Κοινή πεποίθηση των περισσοτέρων ζευγαριών είναι πως στο ξεκίνημα μιας κοινής συντροφικής πορείας πιστεύουν ότι στη ζωή τους θα κυριαρχούν πάντα η αγάπη, ο αιώνιος έρωτας, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση και ο ρομαντισμός. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο δικός τους γάμος θα είναι διαφορετικός από τους υπολοίπους. Σίγουρα υπάρχει ένα σημαντικό αριθμό ζευγαριών που καταφέρνει στη πορεία του χρόνου να ζήσει αρμονικά και ευτυχισμένα αποδέχοντας ο ένας τα στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου.

Όμως υπάρχει και ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των ζευγαριών που ενώ η σχέση τους ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, στη πορεία του χρόνου καθημερινό φαινόμενο είναι οι συγκρούσεις με αφορμή συνήθως ασήμαντα ή και πιο σημαντικά γεγονότα, και η ύπαρξη δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια και ο θυμός προς τον / την σύντροφο. Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντική επίπτωση και στην ερωτική ζωή του ζευγαριού που όταν δεν είναι ικανοποιητική μεγαλώνει τη συναισθηματική απόσταση και ο κάποτε ευτυχισμένος γάμος αρχίζει να μπαίνει σε προβληματική τροχιά και το ζευγάρι χρειάζεται να ζητήσει ειδική συμβουλευτική βοήθεια.

Η Θεραπεία Ζεύγους και Επικοινωνίας είναι η επιστημονική ψυχολογική μέθοδος όπου ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας αναπτύσσει μια επαγγελματική σχέση με ένα ζευγάρι όπου και οι δυο σύντροφοι έχουν από κοινού συμφωνήσει πως επιθυμούν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα δυσλειτουργικά στοιχεία της σχέσης τους όπως συχνοί τσακωμοί, προβλήματα επικοινωνίας, σεξουαλικά προβλήματα, έλλειψη ευχαρίστησης του ενός από τον άλλον.

Ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι:

  • Αναγνώριση και αξιοποίηση στα θετικά σημεία της σχέσης
  • Ασκήσεις για βελτίωση της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης
  • Εκπαίδευση στη σαφή έκφραση των γεγονότων και των συμπεριφορών που επιφέρουν ένταση και συγκρούσεις
  • Αποδοχή της διαφορετικότητας του ενός συντρόφου από τον / την άλλο /η και αποδοχή των διαφορετικών αντιλήψεων που ενδεχομένως επιφέρουν εκνευρισμό, τσακωμούς κ.λπ.
  • Εκπαίδευση στη κοινή επίλυση προβλημάτων ζωής και επιλογών σημαντικών αποφάσεων της κοινής ζωής.

Η Θεραπεία Ζεύγους είναι μια δομημένη και σύντομη ψυχολογική παρέμβαση που εστιάζεται στο «εδώ και στο τώρα» σεβόμενη τη προσωπική ιστορία και ζωή του κάθε συντρόφου και συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 12 έως και 16 συνεδρίες.

 

Πηγή: http://www.pepsype.gr

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

31.jpg Tι μας προβληματίζει σ΄ ένα παιδί και πότε χρήζει Λογοθεραπευτικής Αξιολόγησης ; - Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ειδικεύεται στις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, της φωνής και της κατάποσης. Έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα, πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των διαταραχών λόγου, φωνής, ακοής, ομιλίας και επικοινωνίας σε παιδιά, έφηβους, ενήλικες και υπερήλικες, όποια και αν είναι η αιτία αυτής της διαταραχής : νευρολογική, εξελικτική ή […]
original_alzheimer.jpg Διάγνωση και Αντιμετώπιση της άνοιας - Οι Άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer αποτελούν μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνει αλματωδώς. Ο όρος “άνοια” αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που αφορούν την εξασθένιση στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες και κατά κύριο λόγο των λειτουργιών της μνήμης, της προσοχής, της συγκέντρωσης, του προφορικού λόγου και των εκτελεστικών […]
o-save-a-relationship-facebook-5.jpg Όταν έρχεται η ρήξη… - Τι φταίει και τα ζευγάρια κάποια στιγμή παύουν να επικοινωνούν και αρχίζουν οι τσακωμοί, τα σεξουαλικά προβλήματα και η έλλειψη ευχαρίστησης του ενός από τον άλλον; Μπορούμε να σώσουμε μία τέτοια σχέση μόνοι μας; Μας απαντά ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Π.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Κοινή πεποίθηση των περισσοτέρων ζευγαριών είναι πως στο ξεκίνημα μιας […]
istock_000018332327medium.jpg Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι (ΒΣΣ) - Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειαζόμαστε βοήθεια στο σπίτι. Για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (ΒΣΣ) γράφει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της  Π.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.  κ. Παπαδόπουλος Δημήτρης. Η Π.ΕΨ.Υ.Π.Ε. υλοποιεί πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (ΒΣΣ) και είναι πιστοποιημένος φορέας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) για να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας υγείας και ψυχικής υγείας, […]