ypnos.jpg

15 Mαρτίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, ενός βασικού αγαθού της ζωής μας

ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

15 Μαρτίου, 2019

Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της ζωής μας και είναι ένα αγαθό απέναντι στο οποίο όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δυστυχώς όμως, οι πολλαπλές διαταραχές κατά τον ύπνο, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν μετατρέψει για πολλούς ανθρώπους τον ύπνο σε αγώνα δρόμου αντί για περίοδο ανάπαυσης.

Για χιλιάδες χρόνια ο ύπνος θεωρούνταν απλώς αυτό που συνέβαινε ανάμεσα στο καληνύχτα και στο καλημέρα, φαινόμενο με μάλλον παθητικό χαρακτήρα που ενδιέφερε μόνο τους ποιητές και τους φιλοσόφους.

Από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ο ύπνος αποτελεί αντικείμενο συνεχούς και αυξανόμενης επιστημονικής έρευνας. Αναγνωρίζεται πλέον ως ενεργητικό φαινόμενο, απαιτεί αρμονική συνεργασία συστημάτων και μηχανισμών και τυχόν διαταραχές του προκαλούν συμπτώματα κατά την διάρκεια της ημέρας ,με κυρίαρχα αυτά της ημερήσιας κόπωσης και υπνηλίας.

Οι θεωρίες για την σημασία του ύπνου είναι πολλές και με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα τους. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι το γεγονός ότι εάν ο ύπνος που καταλαμβάνει ικανό μέρος της ζωής του ανθρώπου δεν είχε σημασία θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος στην εξέλιξη των ειδών που έχει γίνει ποτέ.

Ανάμεσα στα νοσήματα του ύπνου το πιο δημοφιλές, αλλά και ιδιαίτερα συχνό είναι η «υπνική άπνοια». Με απλά λόγια, η ανάσα μας σταματάει συχνά ενώ κοιμόμαστε. Είναι η νόσος με τα χίλια πρόσωπα. Ροχαλητό και διακοπές αναπνοής που τρομάζουν κατά την νύχτα. Έντονη υπνηλία με κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές στην μνήμη αλλά και το συναίσθημα κατά την ημέρα είναι κάποια από τα πολλά συμπτώματα. Πρέπει όμως επίσης να τονισθεί ότι η περιοδική διακοπή στην οξυγόνωση κατά τον ύπνο έχει δυσμενή αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα αλλά και τον μεταβολισμό μας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει στερήσει το δικαίωμα να κοιμόμαστε τις 7-8 ώρες που έχουμε ανάγκη. Το «σύνδρομο του ανεπαρκούς ύπνου» είναι το συχνότερο νόσημα του ύπνου. Χρονικά ανεπαρκής ύπνος δε σημαίνει μόνο κακή ημέρα, αλλά και προβλήματα για την καρδιά μας, τον μεταβολισμό και την άμυνα του οργανισμού μας .

Όταν το μυαλό τρέχει ακόμα και όταν φτάνει η στιγμή να πέσουμε στο κρεβάτι έρχεται για πολλούς η βασανιστική αυπνία, μια από τις συχνότερες διαταραχές του ύπνου που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την ευρεία χρήση των σύγχρονων συσκευών κοινωνικής δικτύωσης που εκπέμποντας φως επιδεινώνουν τα πράγματα, ιδιαίτερα στους νέους, εμποδίζοντας την ομαλή έκκριση της μελατονίνης που είναι η ορμόνη που προκαλεί την ομαλή έλευση του ύπνου.

Περίεργες νυκτερινές συμπεριφορές, ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους και ονομάζονται παραυπνίες. Ανάμεσα τους η υπνοβασία και υπνικοί τρόμοι που χαρακτηρίζουν συνήθως την παιδική ηλικία και έχουν σαφή κληρονομική βάση.

Στους ενήλικες η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (ονειρικό ύπνο) χαρακτηρίζεται από διαδραματισμό ονείρων με συχνά βίαιες κινήσεις και κίνδυνο για τραυματισμό του κοιμώμενου αλλά και του ή της συντρόφου. Πολλές φορές αποτελεί ένα από τα πολλά πρόσωπα της υπνικής άπνοιας , άλλες φορές όμως σχετίζεται με νευρολογικά νοσήματα, όπως τη νόσος Πάρκινσον .

Ανωμαλίες στο ωράριο ύπνου λόγω προβλημάτων στο βιολογικό μας ρολόι (κιρκαδιανές διαταραχές) αφορούν όλες τις ηλικίες, με τους εφήβους να θέλουν να κοιμούνται αργά αδυνατώντας να είναι στην ώρα τους και σε πλήρη εγρήγορση στο σχολείο και αντίθετα τους ηλικιωμένους να κοιμούνται και να ξυπνούν πολύ νωρίς . Ο τελευταίος τύπος ύπνου σε αρκετές περιπτώσεις είναι και το πρώτο γνώρισμα της κατάθλιψης ανεξάρτητα της ηλικίας.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι νοσήματα του ύπνου μόνα ή σε συνδυασμό (πχ αυπνία και υπνική άπνοια) μπορεί να υπάρχουν σε ασθενείς με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή νευρολογικά νοσήματα δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στον ήδη διαταραγμένο ύπνο των ατόμων αυτών και επηρεάζοντας δυσμενώς την ποιότητα ζωής τους.

Η Ιατρική του Ύπνου είναι η ειδικότητα με αντικείμενο την διασφάλιση υγιούς ύπνου και τα κέντρα διαταραχών ύπνου υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στα σύγχρονα νοσοκομεία του εξωτερικού.

Το Τμήμα διαταραχών ύπνου του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στελεχωμένο με Ειδικό Ιατρό Ύπνου, εξειδικευμένους τεχνολόγους ύπνου και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό μπορεί να δώσει λύση στα πολλαπλά προβλήματα ύπνου. Ακρογωνιαίος λίθος στην διάγνωση των διαταραχών ύπνου, αποτελεί η μελέτη ύπνου που διενεργείται στο νοσοκομείο μας.

Όλοι αξίζουν ένα καλύτερο ύπνο που συνεπάγεται και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Από τον Χαράλαμπο Μερμίγκη Eιδικού Ιατρού Ύπνου (Sleep Specialist), Πνευμονολόγου, Διευθυντή Τμήματος Εργαστηρίου Ύπνου Ερρίκος Ντυνάν Ηospital Center

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

adult-alarm-alarm-clock-1028741.png 13 Mαρτίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Γιατί χάσαμε τελικά τον ύπνο μας; - Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της ζωής μας και είναι ένα αγαθό απέναντι στο οποίο όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δυστυχώς όμως, οι πολλαπλές διαταραχές κατά τον ύπνο, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν μετατρέψει για πολλούς ανθρώπους τον ύπνο σε αγώνα δρόμου αντί για περίοδο ανάπαυσης. Για χιλιάδες χρόνια ο ύπνος θεωρούνταν […]
sleepless_660.jpg Χρόνια αϋπνία: ο νυχτερινός ‘εφιάλτης’ μας - Τι είναι η χρόνια αϋπνία και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι ειδικοί απαντούν.Τί είναι η χρόνια αϋπνία; Η χρόνια αϋπνία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα ζωής, ατυχήματα, σοβαρές καταστάσεις συννοσηρότητας, αυξημένη θνησιμότητα και ουσιώδη άμεσα και έμμεσα οικονομικά κόστη. Η αϋπνία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες […]
mermigkis-poioi-klevoun-ton-ypno-mas.jpg Σας ταλαιπωρούν οι αϋπνίες; Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης - Ένα από τα συχνότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η αϋπνία. Ανήκει στην κατηγορία των διαταραχών ύπνου και χαρακτηρίζεται από δυσκολία έλευσης ύπνου, διατήρησης του ύπνου ή αφύπνιση νωρίς το πρωί συχνές και δυσκολία συνέχισης του ύπνου. Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει αυτή την διαταραχή . Με πολύ απλά λόγια […]
ypnos.jpg 15 Mαρτίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, ενός βασικού αγαθού της ζωής μας - Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της ζωής μας και είναι ένα αγαθό απέναντι στο οποίο όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δυστυχώς όμως, οι πολλαπλές διαταραχές κατά τον ύπνο, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν μετατρέψει για πολλούς ανθρώπους τον ύπνο σε αγώνα δρόμου αντί για περίοδο ανάπαυσης. Για χιλιάδες χρόνια ο ύπνος θεωρούνταν […]
o-mesimerianos-upnos-kanei-kalo-stin-ugeia.jpg Ύπνος: ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της ζωής μας - Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της ζωής μας και είναι ένα αγαθό απέναντι στο οποίο όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δυστυχώς, όμως, οι πολλαπλές διαταραχές κατά τον ύπνο, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν μετατρέψει για πολλούς ανθρώπους τον ύπνο σε αγώνα δρόμου αντί για περίοδο ανάπαυσης. Για χιλιάδες χρόνια ο ύπνος θεωρούνταν […]
Ροχαλητό Ροχαλητό: Η κορυφή του παγόβουνου - Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών ροχαλίζουν καθημερινά. Εσφαλμένα στο παρελθόν το ροχαλητό θεωρούνταν απλά ένας ενοχλητικός θόρυβος, διότι σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με διαταραχές της αναπνοής όπως η υπνική άπνοια. Βέβαια μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ροχαλίζει περιστασιακά ιδίως όταν το άτομο είναι πολύ κουρασμένο. Αλλά όταν το ροχαλητό συμβαίνει συχνά μπορεί να επηρεάσει […]
---2.jpg Σύνδρομο υπνικής άπνοιας: Μια σύγχρονη επιδημία - Στη καθημερινότητά μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με απαιτητικούς ρυθμούς, άγχος και πληθώρα υποχρεώσεων που μας καταβάλουν. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις μας ακολουθούν και στον ύπνο. To μυαλό μας τρέχει ακόμη και στις λίγες ώρες που έχουμε για ύπνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το ποσοστό των ατόμων που νιώθουν έντονη κόπωση και υπνηλία στη διάρκεια της […]