δίαιτες

10 ερωτήσεις σχετικά με τις δίαιτες….

ΡΑΠΤΗ ΠΑΡΗ

20 Μαρτίου, 2018

Υπάρχει μαγική δίαιτα που μπορεί να γίνει σε ένα μήνα;
Μαγική όχι, δίαιτα που να χάσεις κάποια κιλά ικανοποιητικά, ναι.

– Υπάρχουν απλά κόλπα διατροφής όμως;
Τα μικρά συχνά γεύματα για να μην πεινάμε είναι αποτελεσματικά. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό, τα λαμβάνουμε υποχρεωτικά, αρκεί να είναι ελαφριά με υδατάνθρακες, φρούτα και χυμούς. Το μεσημέρι θα πάρουμε ένα καλό γεύμα με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η βάση στις δίαιτες είναι πάντα ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά αποβουτυρωμένα, λαχανικά άφθονα και μερικές φορές όσπρια. Πίνουμε οπωσδήποτε πολύ νερό. Δύο τρία λίτρα υποχρεωτικά. Το αλκοόλ το μειώνουμε στο ελάχιστο και προτιμούμε κόκκινο κρασί.

– Συνήθως οι δίαιτες μιλάνε για λευκό κρασί. Λάθος, ε;
Λάθος, γιατί το κόκκινο κρασί έχει οξειδωτική δράση που συντελεί στην αντιγήρανση. Σε ελάχιστη δόση το ίδιο μπορεί να κάνει και το ουίσκι αλλά μισό ποτήρι την ημέρα.

– Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα;
Δεν πρέπει να χάσεις πάνω από τέσσερα, γιατί επέρχεται αμέσως κόπωση, απώλεια σιδήρου, και για να χάσεις πάνω από τέσσερα θα πρέπει να μην τρως τίποτα. Ένας άντρας ή ένα υπέρβαρο άτομο γύρω στα 118 κιλά μπορεί να χάσει και έξι αλλά χάνει και υγρά μέσα σε αυτά.

– Υπάρχουν βοηθητικά σκευάσματα που μπορώ να λάβω και να επιταχύνουν τη δίαιτα;
Υπάρχουν σκευάσματα διαφορετικών τύπων, αλλά όχι ελιξίρια αδυναμίας. Υπάρχουν φάρμακα για τη μείωση της όρεξης, τη σωστή απορρόφηση και, τέλος, αυτά που αυξάνουν τον μεταβολισμό. Προσωπικά δεν τα συνιστώ. Υπάρχουν ακόμα υποκατάστατα τροφής με τα οποία μπορείς να εναλλάξεις ένα γεύμα, αλλά κάτω από παρακολούθηση γιατρού και όχι μόνοι μας να πάμε να τα πάρουμε από το φαρμακείο.

– Θέλω να χάσω δέκα κιλά μέσα στο Μάιο, για παράδειγμα. Τι να κάνω;
Είναι απλό: Δεν θα τα χάσεις. Δεν σου φτάνει ένας μήνας. Θέλεις τουλάχιστον δύο μήνες για να είσαι ασφαλής. Μπορείς, αλλά δεν πρέπει.

– Στη σωστή μέθοδο, αν σε επισκεφτώ στο ιατρείο, τι βήματα θα ακολουθήσουμε;
Το πρώτο είναι ένας έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας, αλλά και του σιδήρου που είναι πολύ σημαντικός για τις καύσεις. Δηλαδή, εάν δεν είναι στις σωστές τιμές ο σίδηρός σου, μπορεί να παχαίνεις ενώ δεν τρως. Θα ελέγξουμε ακόμα αν υπάρχει κάποιο μεταβολικό νόσημα ώστε να το αποκαταστήσουμε. Μετά θα προσαρμόσουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και όχι στέρησης. Με τη στέρηση ο άνθρωπος θα χάσει κάποια κιλά για ένα διάστημα και μετά θα αρχίσει τις ίδιες συνήθειες και θα τα ξαναπάρει.

– Τι απαγορεύεται αυστηρά σε μία δίαιτα;
Όχι βούτυρο. Το λάδι για τηγάνισμα με μέτρο και σε μικρές ποσότητες όχι πάνω από τέσσερα κουταλάκια λάδι ελιάς ωμό. Για ένα χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ζαχαρίνες, αλλά, όπως σε όλα τα πράγματα, δεν χρειάζεται κατάχρηση.

– Σε σένα πόσο κοστίζει μια ολοκληρωμένη δίαιτα;
Τι πληρώνει ένας ασθενής; Μα την επίσκεψη ενός γιατρού. Το τελικό κόστος δεν μπορώ να το υπολογίσω, γιατί είναι ανάλογο με τις επισκέψεις, οι οποίες δεν είναι και πολύ συχνές.

– Ακούς τερατολογίες για τις δίαιτες και υπάρχουν πολλές αγυρτείες;
Αρκετές. Έχω ακούσει για παράδειγμα, το απόλυτο ψέμα, πως μπορείς να χάσεις δεκαεπτά κιλά σε ‘ένα μήνα με παρεμβάσεις στο λιποκύτταρο, που είναι άλλα αντί άλλων, δεν στέκει τίποτα από αυτά. Προσέχετε λοιπόν στις δίαιτες.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

thumbnail_menopause_health.jpg Ορμόνες: Πως επηρεάζουν το δέρμα ανάλογα με την ηλικία - Η ποιότητα του δέρματος, των μαλλιών, το φαινόμενο της γήρανσης καθορίζονται από την ορμονική ισορροπία. Η συσχέτιση της εκκρίσεως των ενδοκρινών αδένων με το γήρας χρονολογείται από την εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται η Ενδοκρινολογία σαν κλάδος της Ιατρικής. Ο πόθος του ανθρώπου να βρει το ελιξίριο της νεότητας τροφοδοτήθηκε με νέες ελπίδες από την […]
1-730x410.jpg Υποξεία θυρεοειδίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται - Οι παθήσεις του θυρεοειδούς δεν είναι μόνο ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός ή η νόσος Hashimoto. Υπάρχουν πολλές διαταραχές που μπορεί να τον προσβάλλουν και οι οποίες δεν γίνονται πάντοτε αμέσως αντιληπτές.Μία από τις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η υποξεία θυρεοειδίτιδα, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωσή του εξαιτίας φλεγμονής και η οποία […]
2_884.jpg Αποκωδικοποιώντας το αέναο της ζωής! - Η διακεκριμένη ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος με εξειδίκευση στον θυρεοειδή και γνωστή για την αγάπη της και την ενασχόληση με τις τέχνες Παρή Ράπτη ([email protected]), μας μιλάει για την εικαστική προσέγγιση και διερεύνηση της στενής σχέσης του DNA με την τέχνη και τη ζωή. Αφορμή της συνέντευξης η συνεργασία της με τον εμπνευσμένο καλλιτέχνη Νίκο Γιώργο […]
δίαιτες 10 ερωτήσεις σχετικά με τις δίαιτες…. - Υπάρχει μαγική δίαιτα που μπορεί να γίνει σε ένα μήνα; Μαγική όχι, δίαιτα που να χάσεις κάποια κιλά ικανοποιητικά, ναι. – Υπάρχουν απλά κόλπα διατροφής όμως; Τα μικρά συχνά γεύματα για να μην πεινάμε είναι αποτελεσματικά. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό, τα λαμβάνουμε υποχρεωτικά, αρκεί να είναι ελαφριά με υδατάνθρακες, φρούτα και χυμούς. Το μεσημέρι […]