koilia.jpg

10 πράγματα που σας κάνουν αποθηκεύετε λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

ΖΙΩΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

27 Σεπτεμβρίου, 2016

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και ενδοσπλαχνικά είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος.

Ο ιατρικός όρος για το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι «σπλαχνικό λίπος», το οποίο αναφέρεται σε λίπος που περιβάλλει το ήπαρ και άλλα όργανα στην κοιλιά σας.

Ακόμη και με φυσιολογικό βάρος άτομα με υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Έτσι, λοιπόν καλό είναι να αποφεύγουμε όσα μας οδηγούν σε αυτή την κατάσταση

  1. Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν σε μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρη από όσο χρειάζονται κάθε μέρα από χωρίς να το συνειδητοποιούν. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι κέικ γλυκά, ακόμη και τα λεγόμενα “πιο υγιεινά” όπως τα muffins και το παγωμένο γιαούρτι. Τα αναψυκτικά, τα ποτά με γεύση καφέ και το γλυκό τσάι είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά που περιέχουν ζάχαρη

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη των προστιθέμενων σακχάρων. Τόσο η κανονική ζάχαρη όσο και το σιρόπι φρουκτόζης (από καλαμπόκι) είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η κανονική ζάχαρη έχει 50% φρουκτόζη και το σιρόπι καλαμποκιού έχει 55% φρουκτόζη.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη 10 εβδομάδων, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν 25% των θερμίδων ως φρουκτόζη- που βρισκόταν σε αναψυκτικά ακολουθώντας μια  δίαιτα διατήρησης  βάρους παρουσίασαν μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και μια αύξηση στην κοιλιά λίπους.

Μια δεύτερη μελέτη ανέφερε μείωση στην καύση του λίπους και μείωση στο μεταβολικό ρυθμό μεταξύ των ανθρώπων που ακολούθησαν παρόμοια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Παρά το γεγονός ότι πάρα πολλή ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική. Αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά που είναι εύκολο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες προσδίδουν μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμό να μην προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια και να την αποθηκεύει σε μορφή λίπους.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από υγρές τροφές δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην όρεξη όσο θερμίδες από τα στερεά τρόφιμα. Όταν πίνετε τις θερμίδες σας, δεν σας κάνουν να αισθάνεστε αίσθημα κορεσμού  και έτσι αναζητάτε άλλα τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες σας.

  1. αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να έχει υγιεινές ή επιβαρυντικές συνέπειες στον οργανισμό σας. Όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ηπατική νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ καταστέλλει την καύση του λίπους και ότι οι υπερβολικές θερμίδες από το αλκοόλ εν μέρει αποθηκεύονται ως λίπος της κοιλιάς – εξ ου και ο όρος «κοιλιά».

Μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος σε αύξηση του βάρους γύρω από τη μέση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περίσσεια λίπους της κοιλιάς από τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ. Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται σε διάστημα 24 ωρών φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο.

  1. Trans λιπαρά

Τα trans-λιπαρά οξέα είναι το χειρότερο θρεπτικό συστατικό στον πλανήτη. Δημιουργούνται  με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, προκειμένου να γίνουν πιο σταθερά στην σύσταση τους. Τα trans λιπαρά  χρησιμοποιούνται συχνά για να επεκτείνουν τη ζωή στο ράφι για τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως τα κέικ, και τα μείγματα ψησίματος. Τα  trans λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες. Υπάρχουν επίσης ορισμένες μελέτες σε ζώα που υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες που περιέχουν τρανς λιπαρά μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

  1. Αδράνεια – καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την κακή κατάσταση της υγείας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι άνθρωποι έχουν γίνει γενικά λιγότερο ενεργοί. Αυτό πιθανόν να έχει παίξει κάποιο ρόλο στην αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας.

Μια μελέτη δείχνει επίσης ότι η καθιστική ζωή  συμβάλλει στην ανάκτηση του λίπους στην κοιλιά μετά την απώλεια βάρους.

  1. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Η επαρκής πρόσληψη διατροφικής πρωτεΐνης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτροπή πρόσληψης βάρους. Υψηλή δίαιτα σε πρωτεΐνες σας κάνει να αισθάνεστε αίσθημα κορεσμούς, αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό σας και σας οδηγεί σε μια αυθόρμητη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

  1. Το λάθος βακτήρια του εντέρου

Εκατοντάδες είδη βακτηρίων ζουν στο έντερο σας, κυρίως. Μερικά από αυτά τα βακτήρια ωφελούν την υγεία, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα βακτήρια στο έντερό σας είναι επίσης γνωστά ως χλωρίδα του εντέρου ή microbiome σας. Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή νόσου. Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων Firmicutes από τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι τύποι των βακτηρίων μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα των θερμίδων που απορροφώνται από τα τρόφιμα.

  1. Χυμοί φρούτων

Ο χυμός φρούτων είναι ένα μεταμφιεσμένο ζαχαρούχο ποτό. Ακόμη και χωρίς ζάχαρη 100% φυσικός χυμός φρούτων περιέχει πολλή ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, 250 ml χυμός μήλου και cola περιέχουν το καθένα 24 γραμμάρια ζάχαρη.  Αν και χυμός φρούτων παρέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, η φρουκτόζη που περιέχει μπορεί να οδηγήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την προώθηση της αποθήκευσης του λίπους της κοιλιάς.

Αυτό που είναι περισσότερος, αυτό είναι μια άλλη πηγή υγρών θερμίδων που είναι εύκολο να καταναλώνουν πάρα πολύ, αλλά εξακολουθεί να μην ικανοποιήσουν την όρεξή σας με τον ίδιο τρόπο όπως τα στερεά τρόφιμα.

  1. Το άγχος και η κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Παράγεται από τα επινεφρίδια και είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες», επειδή βοηθά το σώμα σας για να εξαπολύσουν μια αντίδραση στο στρες. Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, όταν παράγονται σε περίσσεια, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή. Σε πολλούς ανθρώπους, το άγχος οδηγεί την υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά αντί οι υπερβολικές θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος σε όλο το σώμα, η κορτιζόλη προωθεί την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

  1. Δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή υγεία και τον έλεγχο του βάρους σας. Ορισμένοι τύποι ινών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό, να σταθεροποιούν τις ορμόνες της πείνας και να μειώνουν την απορρόφηση θερμίδων από τα τρόφιμα.

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες και χαμηλή σε φυτικές ίνες φαίνεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στην όρεξη και να οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στο λίπος της κοιλιάς.

   10. Γενετική

 

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ομοίως, φαίνεται ότι η τάση να αποθηκεύετε λίπος στην κοιλιά είναι εν μέρει επηρεάζεται από τη γενετική. Αυτό περιλαμβάνει το γονίδιο για τον υποδοχέα που ρυθμίζει την κορτιζόλη και το γονίδιο που κωδικοποιεί για τον υποδοχέα της λεπτίνης, η οποία ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων και το βάρος. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα πρέπει να διεξαχθεί σε αυτόν τον τομέα.

Από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ζιώγου Γεωργία.

 

 

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

903907e237edbfe73c0d8625be379244.jpg Πώς να μην βάλετε κιλά στις γιορτές…. - Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις αγαπημένες γιορτές σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται πολύ εμπορική καθώς όλα τα καταστήματα περιμένουν να αυξηθούν οι πωλήσεις τους ,αφού όλοι φροντίζουν να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους  πρόσωπα. Μέσα, λοιπόν, στο γιορτινό αυτό κλίμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το κομμάτι της διατροφής. Ένα μήνα σχεδόν πριν […]
dna_diet_h_645_450.jpg Τι είναι διατροφογενετική; - Τα γονίδια είναι αυτά που κρύβουν το μυστικό της ζωής και χαρίζουν τη διαφορετικότητα ανάμεσα μας. Τελευταία γίνεται συχνά λόγος για τον έλεγχο γονιδίων και την εφαρμογή θεραπειών σύμφωνα με αυτό. Τα γονίδια είναι αυτά που κρύβουν το μυστικό της ζωής και χαρίζουν τη διαφορετικότητα ανάμεσα μας. Τα χαρακτηριστικά είτε αυτά που αφορούν την εξωτερική μας […]
32os-marathonios-athinas.jpg Διατροφή κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου - Ο Μαραθώνιος είναι ίσως ένα από τα πιο απαιτητικά αθλήματα. Η προετοιμασία που απαιτεί, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Βιβλιογραφικά υπάρχουν πολλές θεωρίες και απόψεις σε ότι αφορά τις διατροφικές απαιτήσεις τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα αλλά και την ίδια ημέρα. Θα δείτε πολλούς αθλητές να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν τον αγώνα, […]
shutterstock.jpg Ετοίμασε το πρωινό σου από το βράδυ! - Ψάχνεις ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό και δεν ξέρεις τι; Θέλεις να είναι κάτι που θα σε γεμίσει ενέργεια, θα σε χορτάσει για αρκετή ώρα μέχρι το επόμενο γεύμα και θα σε βοηθήσει στις απαιτήσεις του προγράμματος σου, εδώ θα βρεις μερικές συνταγές για εύκολο και γρήγορο πρωινό. μπορείς να το ετοιμάζεις από το βράδυ […]
koilia.jpg 10 πράγματα που σας κάνουν αποθηκεύετε λίπος στην περιοχή της κοιλιάς - Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και ενδοσπλαχνικά είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος. Ο ιατρικός όρος για το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι «σπλαχνικό λίπος», το οποίο αναφέρεται σε λίπος που περιβάλλει το ήπαρ και άλλα όργανα στην […]
vegan-diet-scale.jpg Τα κιλά των διακοπών; Να πώς θα χαθούνε. - Λίγο πριν την έναρξη του φθινοπώρου όλοι επιστρέφουμε από τις διακοπές και επανερχόμαστε σε καθημερινούς ρυθμούς δουλειάς και υποχρεώσεων. Από τις διακοπές και το καλοκαίρι σίγουρα μας μένουν ωραίες αναμνήσεις και μαζί με αυτές και μερικά κιλά. Το πιθανότερο είναι η ζυγαριά να δείχνει 3-4 κιλά παραπάνω σε σχέση με το συνηθισμένο βάρος μας, πράγμα […]
images-27.jpg Πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας με απλά βήματα - Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Είτε έχετε ανάγκη από πολλές αλλαγές είτε από λίγες μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα διατροφολόγο. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να σας επηρεάσει θετικά στην υγεία σας. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές και κάντε το πρώτο βήμα για μια καλύτερη υγεία με στόχο ένα υγιές σωματικό […]
vitamines-b-to-polidinamo-symplegma.jpg Ποιά είναι τελικά η δράση των βιταμινών; - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει τα μικροθρεπτικά συστατικά σαν τα «μαγικά ραβδιά» που επιτρέπουν στο σώμα να εκτελέσει τις χημικές διεργασίες που είναι απαραίτητες  για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη του οργανισμού. Όλοι μας έχουμε ανάγκη για βιταμίνες και μέταλλα αλλά το πόσο ανάγκη έχουμε από το καθετί μεταβάλλεται ανάλογα με το γονιδίωμά μας. Αυτό […]
sokolata_626_355.jpg Έχετε λαχτάρα για σοκολάτα,ντόνατς,αλμυρά σνακ,ζαχαρούχα τρόφιμα; Δείτε που οφείλεται! - Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει έντονη λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα κάποια στιγμή στη ζωή μας .Είτε πρόκειται για σοκολάτα, ντόνατς, αλμυρά σνακ ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το σώμα μας φαίνεται να τα επιζητά- και νιώθουμε έντονη ευχαρίστηση όταν τα καταναλώνουμε. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: αυτά τα τρόφιμα δεν φαίνεται να ικανοποιούν και να καλύπτουν τις ανάγκες […]
contentsegment_15786634w800_h_r0_p0_s1_v1jpg.jpg Τι πρέπει να προσέχoυμε στην ετικέτα των τροφίμων που αγοράζουμε; - Οι περισσότεροι από εμάς, όταν πάμε να ψωνίσουμε τρόφιμα είτε βιαζόμαστε, είτε επιλέγουμε κάποια προϊόντα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε και στις δυο όμως περιπτώσεις σπανίως κοιτάμε την ετικέτα με τη θρεπτική ανάλυση των τροφίμων. Κάθε συσκευασία ενός τροφίμου πρέπει να φέρει τον πίνακα ανάλυσης των θρεπτικών συστατικών σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες οδηγίες του Π. […]
images-10.jpg Η φρουκτόζη και οι επιπτώσεις της στην εγκυμοσύνη - Η κατανάλωση διατροφής πλούσια σε φρουκτόζη έχει αυξητικές τάσεις και φαίνεται να σχετίζεται με την προδιάθεση για παχυσαρκία και ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών. Η ερεύνα που πραγματοποιήθηκε είχε σκοπό να καθορίσει το ποσοστό κατά το οποίο μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι επιπτώσεις έχει στην […]
images-9.jpg Οι σπόροι Chia έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή superfoods! Ποιο είναι το διατροφικό τους προφίλ; - Οι σπόροι Chia έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή superfoods. Είναι εύκολο να τους χωνέψουμε, όταν είναι σωστά προετοιμασμένοι, και είναι ένα συστατικό που  μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί στις συνταγές. Αυτά τα σπόρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πολυδύναμα. Γίνονται συνεχώς έρευνες σε ότι αφορά τα οφέλη […]
contentsegment_7863034w800_h0_r0_p0_s0_v1jpg.jpg Τι είναι διατροφογενετική και που μπορεί να βοηθήσει; - Τελευταία γίνεται συχνά λόγος για τον έλεγχο γονιδίων και την εφαρμογή θεραπειών σύμφωνα με αυτό. Τα γονίδια είναι αυτά που κρύβουν το μυστικό της ζωής και χαρίζουν τη διαφορετικότητα ανάμεσα μας. Τα χαρακτηριστικά είτε αυτά που αφορούν στην εξωτερική μας εμφάνιση είτε αυτά που αφορούν στο χαρακτήρα μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια […]
ofeli-nero-708.jpg Γιατί το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον οργανισμό μας! - Το νερό είναι η πηγή της ζωής. Συνέχεια ακούμε πώς είναι σημαντικό και πρέπει να πίνουμε πολύ. Ποσότητες όπως 2 λίτρα, 1,5 λίτρο ή 8 ποτήρια νερό είναι τα πιο διαδεδομένα. Όμως δεν είμαστε όλοι το ίδιο και για το λόγο αυτό δεν είναι πάντα οι ίδιες ποσότητες ιδανικές για όλους. Πολλές φορές έρχονται στο […]
afksiste-to-vasiko-sas-metavolismo-icon1.png Πέντε τρόποι για να αυξήσω το μεταβολισμό μου! - Ο βασικός μεταβολισμός σας (BMR Basic Metabolic Rate) είναι ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός σας καίει θερμίδες και είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας για να διατηρηθεί στη ζωή. Κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται από το σώμα σας είναι υδατάνθρακες (γλυκογόνο) και μετά τα λίπη. Στόχος είναι να καταφέρετε το σώμα σας να καίει τα […]