Παχυσαρκία και Μεταβολικό Σύνδρομο

ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

28 Φεβρουαρίου, 2022

H παχυσαρκία είναι μία σύνθετη και πολυπαραγοντική νόσος με σημαντικές επιπλοκές για την υγεία. H διαχείρισή της προϋποθέτει εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και κατάρτιση ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και καταπολεμηθεί ριζικά. Η γιατρός κα Αγγελική Ανδρεάδου μας εξηγεί…

– Κυρία Ανδρεάδου, πώς ορίζεται επιστημονικά η παχυσαρκία;

Ο όρος παχυσαρκία δηλώνει την κατάσταση της υπερτροφίας των λιποκυττάρων (της αύξησης δηλαδή του μεγέθους τους), καθώς και της υπερπλασίας τους (της αύξησης του συνολικού αριθμού τους). Η κατανομή του λιπώδους ιστού στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι κεντρικού τύπου (κοιλιακή ή ανδρικού τύπου παχυσαρκία) ή περιφερικού τύπου (εναπόθεση λίπους στους γλουτούς και τα κάτω άκρα, γυναικοειδής παχυσαρκία). Ανάλογα με το πού εντοπίζεται το πλεονάζον κοιλιακό λίπος, η κεντρικού τύπου παχυσαρκία διακρίνεται σε υποδόριου τύπου (εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα), σπλαγχνικού τύπου παχυσαρκία (λίπος ανάμεσα στα σπλάγχνα) αλλά και έκτοπο λίπος, αυτό που βρίσκεται σε όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας κ.λπ.
Η παχυσαρκία καθορίζεται: 1) γενετικά 2) από περιβαλλοντικούς παράγοντες (κακή διατροφή, καθιστική ζωή κ.λπ.). Ο υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος δεν αρκεί για να αξιολογηθεί η παχυσαρκία γιατί δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την κατανομή του λίπους που έχει τη μεγαλύτερη μεταβολική σημασία.

– Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο και ποιους κινδύνους ενέχει;

Μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η σπλαγχνικού τύπου παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία (με χαμηλή HDL και υψηλά τριγλυκερίδια) και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου αίματος. Η βασική μεταβολική διαταραχή όμως, είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με τη σπλαγχνικού τύπου παχυσαρκία, ενώ η φλεγμονή και η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

– Ποιες είναι λοιπόν οι κατηγορίες ατόμων με παχυσαρκία;

Εκτός από την παχυσαρκία με αυξημένο βάρος σώματος και κοιλιακή εντόπιση του λίπους, η οποία συνοδεύεται από μεγάλο καρδιομεταβολικό κίνδυνο και ορίζεται ως ‘μεταβολική παχυσαρκία” διακρίνονται και οι εξής κατηγορίες:

Άτομα αυξημένου σωματικού βάρους χωρίς όμως κοιλιακή παχυσαρκία (Μεταβολικά Υγιή Παχύσαρκα Άτομα-MHO). Αυτά δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη αντίσταση στην ινσουλίνη και συνεπώς δεν έχουν αυξημένο σάκχαρο, αρτηριακή υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία. Φαίνεται επίσης πως δεν έχουν συχνά έκτοπο λίπος (σε συκώτι, καρδιά κα) με αποτέλεσμα η μεταβολική τους επιβάρυνση να είναι μικρότερη μεν από αυτήν των μεταβολικά παχύσαρκων, μεγαλύτερη ωστόσο σε σύγκριση με αυτή των μεταβολικά υγιών λεπτόσωμων ατόμων.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία των Μεταβολικά Παχύσαρκων ατόμων φυσιολογικού σωματικού βάρους (MONW) τα οποία, παρά το φυσιολογικό τους ΒΜΙ, παρουσιάζουν κοιλιακή κατανομή λίπους με αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένους καρδιομεταβολικούς κινδύνους. Η συσχέτιση λοιπόν της σπλαγχνικής παχυσαρκίας με το μεταβολικό σύνδρομο είναι δεδομένη.

Η αξιολόγηση του ασθενούς από τον γιατρό, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κατηγορία καρδιαγγειακού και μεταβολικού κινδύνου ανήκει έχει μεγάλη σημασία για τη μετέπειτα υγεία του. Αντίστοιχη σημασία έχει η αλλαγή στον τρόπο ζωής του σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς του, καθώς και οι ενδεδειγμένες φαρμακευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο καθώς και αυτόν της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στους ασθενείς με σπλαγχνικού τύπου παχυσαρκία.

Από την Αγγελική Ανδρεάδου, Ιατρό Παθολόγο με μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1029609676 min 1 Παχυσαρκία και Μεταβολικό Σύνδρομο - H παχυσαρκία είναι μία σύνθετη και πολυπαραγοντική νόσος με σημαντικές επιπλοκές για την υγεία. H διαχείρισή της προϋποθέτει εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και κατάρτιση ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και καταπολεμηθεί ριζικά. Η γιατρός κα Αγγελική Ανδρεάδου μας εξηγεί… – Κυρία Ανδρεάδου, πώς ορίζεται επιστημονικά η παχυσαρκία; Ο όρος παχυσαρκία δηλώνει την κατάσταση της υπερτροφίας των λιποκυττάρων (της αύξησης […]
healthcoaching1-min.jpg Lifestyle Medicine & Health Coaching - Τι είναι η Lifestyle Medicine και γιατί είναι σημαντική; Πως μας βοηθάει το Health Coaching; Lifestyle Medicine Οι βασικές αρχές του κλάδου αυτού της Ιατρικής, του οποίου η σημασία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, συνοψίζονται στη ρήση του Ιπποκράτη “Kάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν” – καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Oρισμός: Lifestyle […]