Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα τεστ για τη διάγνωση του SARS-CoV-2

Γράφτηκε από My Doctors :: [Δευτέρα, 18 Μάιος 2020 16:12]
Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα τεστ για τη διάγνωση του SARS-Co...

Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα αφότου η πανδημία του SARS-CoV-2 έπληξε και τη χώρα μας. Μετά τον πρώτο πανικό που δημιούργησε η επιδημία στη χώρα μας, χάρη στα έγκαιρα υγειονομικά μέτρα που ελήφθησαν, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει τις δραματικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες χώρες.
Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της λοίμωξης και στην επιδημιολογική της επιτήρηση παίζει ο εργαστηριακός έλεγχος του ιού. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να ελεγχθεί για τον ιό και να ξεδιαλύνουμε ορισμένους μύθους γύρω από την εργαστηριακή διάγνωση.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να διαγνώσει τον SARS-CoV-2 είναι τρείς:
Α. Ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού (αναφέρονται και ως μοριακές εξετάσεις-PCR)
Β. Ανίχνευση πρωτεϊνών (αντιγόνων) του ιού (αναφέρονται και ως rapid αντιγονικά test)
Γ. Ανίχνευση αντισωμάτων (ανθρώπινων) έναντι του ιού (αναφέρονται και ως rapid test αντισωμάτων)
Α. Η μοριακή ανίχνευση του ιού (PCR) είναι μέχρι στιγμής ο καλύτερος τρόπος ανίχνευσης του ιού σε δείγμα από το ανώτερο αναπνευστικό (ρινοφάρυγγας ή φάρυγγας). Υπερέχει διότι μπορεί να ανιχνευτεί απευθείας ο ιός από την πρώτη κιόλας μέρα της λοίμωξης, δηλαδή την πρώτη μέρα που ο ασθενής έχει συμπτώματα (πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, βήχα κ.λπ.). Επίσης ανάλογα με την πορεία της λοίμωξης με την PCR μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον ιό σε μερικές περιπτώσεις και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, στο χρόνο επώασης της λοίμωξης. Όμως αυτό δεν είναι πάντα 100% εφικτό, αλλά εξαρτάται από το ιικό φορτίο που έχει δημιουργηθεί στον μολυσμένο φορέα. Οι μοριακές μέθοδοι έχουν σχεδόν 100% ευαισθησία (ανιχνεύουν πάντοτε τον ιό) και σχεδόν 100% ειδικότητα (ανιχνεύουν τον σωστό ιό και δεν «μπερδεύονται» από κάτι άλλο). Μειονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το αυξημένο κόστος, ο σχετικά μεγάλος χρόνος διενέργειας (γύρω στις 3 με 5 ώρες, αν και υπάρχουν νεότερα τεστ που γίνονται σε 15 λεπτά) αλλά και το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Β. Με τα αντιγονικά rapid test, πραγματοποιείται ανίχνευση πρωτεϊνών του ιού πάλι σε δείγμα από το ανώτερο αναπνευστικό. Τα τεστ αυτά πραγματοποιούνται σε μικρό χρονικό διάστημα (~30 λεπτά), είναι φθηνότερα από τα μοριακά τεστ, ανιχνεύουν τον ιό από τις πρώτες μέρες των συμπτωμάτων (καθόλου κατά την περίοδο επώασης) αλλά έχουν ένα βασικό μειονέκτημα. Τη μειωμένη ευαισθησία, που σημαίνει ότι δεν ανιχνεύουν το 100% των περιστατικών, αλλά «χάνουν» το 30-40% των ασθενών. Επομένως με τα τεστ αυτά δεν είμαστε σίγουροι για το αρνητικό τους αποτέλεσμα.
Γ. Με τα rapid test αντισωμάτων, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Αυτό που ανιχνεύουμε είναι τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας έναντι του ιού. Το γεγονός ότι τα test αυτά βασίζονται στην αντίδραση του οργανισμού, τα καθιστά λιγότερο χρήσιμα για την διάγνωση ασθενών, καθώς απαιτούνται συνήθως αρκετές μέρες μέχρι να αναπτυχθούν αντισώματα, μετά τη λοίμωξη. Είναι μεν φθηνότερα από τα προηγούμενα, αλλά οι πληροφορίες που δίνουν δεν είναι τόσο σαφείς και δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι για το αν ανιχνεύουν ειδικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2. Αρκετές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να μας δείξουν αν μπορούμε με αυτή τη μέθοδο να επιτύχουμε ικανοποιητική διάγνωση για τους προσβεβλημένους ασθενείς.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι με τις μοριακές μεθόδους η διάγνωση πραγματοποιείται σε ποσοστό σχεδόν 100%, αλλά οι μέθοδοι είναι ακριβές και σε λίγα εργαστήρια, ενώ οι υπόλοιποι τρόποι είναι πιο προσιτοί αλλά με λιγότερο καλά αποτελέσματα.
Από τον Νικόλαο Σπανάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιολογίας.

Social share
Our website is protected by DMC Firewall!