10 + 1 απειλές του facebook

Γράφτηκε από My Doctors :: [Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 10:26]
10 + 1 απειλές του facebook

Το Facebook και γενικότερα τα social media θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πόση δύναμη όμως μπορούν να ασκήσουν πάνω μας; Μπορούν να θεωρηθούν σύγχρονη απειλή;

Μέσα από έρευνες αλλά και διαπιστώσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πράγματι, η κοινωνική δικτύωση έχει εκπληκτική επίδραση στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής με διάφορους τρόπους, όπου δυστυχώς κάποιοι από αυτούς καταλήγουν να θεωρούνται έμμεσα ή άμεσα απειλή για τον ψυχοσυναισθηματικό μας κόσμο, επηρεάζοντας τον τρόπο σκέψης αλλά και δράσης μας.

1. Ψεύτικη κοινωνικότητα: To facebook δίνοντας μια ψευδαίσθηση κοινωνικής επαφής, ταυτόχρονα εντείνει τη μοναξιά των πιο «κλειστών» ανθρώπων.
2. Απομάκρυνση των συντρόφων: Πιο παλιά, ήταν η τηλεόραση αυτή που στερούσε την επικοινωνία στο ζευγάρι. Σήμερα, τη θέση της την πήρε η κοινωνική δικτύωση, όπου μπορεί μεν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή και καθισμένοι δίπλα ο ένας στον άλλον οι δυο σύντροφοι αλλά ο καθένας «σερφάρει» στο δικό του διαδικτυακό κόσμο, συνομιλώντας – πιο σωστά συν-γράφοντας - ή και φλερτάροντας ακόμα, όχι όμως με τον δικό του σύντροφο.
3. Απειλεί την «προβληματική» σχέση: Εύκολα φλερτάρει κάποιος ή εμπιστεύεται τα προβλήματα της σχέσης του, πίσω από την ανωνυμία. Το ίδιο εύκολα μπορεί το άτομο που «μας ακούει» και συνήθως είναι του αντίθετου φύλου – χωρίς βέβαια να είναι τυχαία η επιλογή μας, να γίνει το τρίτο πρόσωπο στη σχέση μας.

4. Αύξηση μιας εθιστικής συμπεριφοράς: Όπως και το ίντερνετ γενικότερα, έτσι και το facebook προκαλεί εθισμό, μέσα από την ανάγκη να ελέγξω ποιος πόσταρε τι αλλά και πόσα likes έχω! Αλήθεια, πόση ώρα μπορείτε να μείνετε μακριά;
5. Αύξηση μιας ζηλότυπης συμπεριφοράς: Θέλω να μαθαίνω τι συμβαίνει στη ζωή των άλλων και τη συγκρίνω με τη δική μου, τι έχω καταφέρει να κάνω εγώ με αποτέλεσμα τη ζήλεια και την κακεντρέχεια. Στη σχέση επίσης, νιώθω να με απειλούν τα οποιαδήποτε likes προς το σύντροφό μου και συχνά κάνω σκηνές ζηλοτυπίας, ζητώντας ...διαγραφές!
6. Ghosting: Παρακολούθηση της ζωής των άλλων, όπως για παράδειγμα του πρώην συντρόφου, δημιουργώντας δυσκολία στη διαχείριση του πένθους χωρισμού και στο να πάμε παρακάτω.

7. Γοητεία ή παγίδα το μοίρασμα; Σίγουρα είναι όμορφο να μοιραζόμαστε τα προβλήματα και τις όμορφες στιγμές μας με άλλους. Δεν γνωρίζουμε όμως τους «φίλους μας», πόσοι άλλοι θα δουν τις αναρτήσεις μας, ούτε βέβαια πως θα τις χρησιμοποιήσουν...
8. Παγίδα στην εύρεση / διατήρηση της εργασίας: Δυστυχώς ξεχνάμε πως τις αναρτήσεις μας μπορεί να τις δει ο νυν ή και μελλοντικός μας εργοδότης με ότι συνεπάγεται αυτό!
9. Περιορίζει τη φαντασία: Όταν τόσο εύκολα «κολλάω» για να καταπολεμήσω ακόμα και την ανία μου, δεν μπαίνω στη διαδικασία να βρω τρόπους που θα με κάνουν να αισθανθώ πιο όμορφα, ούτε και να ανακαλύψω την δημιουργικότητά μου!

10. Μορφή εκβιασμού: Χρειάζεται προσοχή στις αναρτήσεις μας να μην μας εκθέτουν αλλά και στις φωτογραφίες ή βιντεάκια που στέλνουμε στο σύντροφό μας, σε φίλους ή και αγνώστους ακόμα. Ποτέ δεν ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό όταν έχουμε χαλάσει πλέον τη σχέση ή αν ο άγνωστος αρχίσει να μας παρενοχλεί ή να μας εκβιάζει.
11. Μορφή εκφοβισμού (bullying): Δυστυχώς το facebook μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά εξυπηρετώντας τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό από το θύτη, οδηγώντας το θύμα σε ακραίες καταστάσεις – αυτοκτονική.

Μην ξεχνάμε πως όλα μπορούν να γίνουν και να έχουν και θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία όταν υπάρχει μέτρο αλλά και γνώση στο «πως».
Από την κλινικό ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα.

Social share
DMC Firewall is a Joomla Security extension!