×

Προειδοποίηση

JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: http://www.iatronet.gr/rss.asp

22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής

Γράφτηκε από My Doctors :: [Πέμπτη, 08 Ιούνιος 2017 14:34]
22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ια...

Στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 11 έως και τις 15 Ιουνίου 2017, θα διεξαχθεί το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”.

Το συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας και Κλινικής Βιοχημείας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής.

Απευθύνεται στην τοπική και διεθνή κοινότητα των βιοχημικών, βιολόγων, εργαστηριακών ιατρών, κλινικών χημικών, χημικών και φαρμακοποιών καθώς και σε όλους όσους απασχολούνται σε διαγνωστικά και ερευνητικά κέντρα με συναφές αντικείμενο.

Στόχο έχει τη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και την εμβάθυνση σε θέματα αιχμής, μέσα από δημιουργικό διάλογο, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στην Εργαστηριακή Ιατρική.

Το “ΕUROMEDLAB 2017” αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 5.000 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

«Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου στην Αθήνα θα συμβάλει όχι μόνο στην προβολή της πόλης μας, αλλά και στην προβολή και αναγνώριση του επιστημονικού και κλινικού έργου που συντελείται στη Ελλάδα», επεσήμανε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξανδρος Χαλιάσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Χημείας-Κλινικής Βιοχημείας (Ε.Ε.Κ.Χ. – Κ.Β.), Δρ. Ιατρός, Κλινικός Χημικός, EurClinChem και πρόεδρος του 22ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 33 συμπόσια, έξι συνεδρίες “meet the expert”, ένα workshop για το πώς συντάσσεται μια επιστημονική εργασία, 35 workshops χορηγούμενα από εταιρείες διαγνωστικών μηχανημάτων και εξετάσεων, την εναρκτήρια ομιλία και τέσσερις διαλέξεις.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αναμένεται να προσελκύσουν τα συμπόσια “The role of laboratory in the management of ICU/critically ill patients”, που συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μπαλτόπουλος και “The role of laboratory in stroke diagnosis and monitoring of patients”, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τέσσερα θεματικά δορυφορικά συμπόσια. Το Σάββατο, 10 Ιουνίου, θα διεξαχθούν τα συμπόσια «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» και «Εγγενείς Νόσοι του Μεταβολισμού» και το διήμερο 15-16 Ιουνίου το θεματικό συμπόσιο για τον Διαβήτη, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Ενώ, το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί, στη Σαντορίνη, συμπόσιο για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της  Εργαστηριακής Ιατρικής.

Επίτιμος ομιλητής του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Μαλλιάρας από το Τμήμα Βιοηλεκτρονικής της Ecole des Mines του St. Etienne της Γαλλίας, ο οποίος θα μιλήσει για τις «Νέες τεχνολογίες διασύνδεσης ηλεκτρονικών με τον εγκέφαλο». Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται να προσφέρει νέα εργαλεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων, όπως η επιληψία και η νευροεκφύλιση (Alzheimer κ.λπ.).

Ωστόσο, στο πρόγραμμα του συνεδρίου ξεχωρίζουν τα, ανοιχτά στο κοινό, debates ανάμεσα σε παγκοσμίου κύρους επιστήμονες, με ενδιαφέροντα θέματα, όπως:

  • Πληθυσμιακός έλεγχος για Νεοπλασίες: 30 χρόνια εφαρμογή! Τι έχουμε διδαχθεί μέχρι σήμερα; (Δευτέρα 12/6 12.30-14.30)

Η Δρ. Ann McTiernan (Η.Π.Α.) θα υπερθεματίσει για τα οφέλη του διαγνωστικού ελέγχου στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε ορισμένες μορφές καρκίνου, και ειδικότερα του καρκίνου του μαστού, ενώ η Δρ. Laura Esserman (Η.Π.Α.) θα υποστηρίξει την άποψη ότι το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων είναι μεγαλύτερο του προσδοκώμενου οφέλους, ενώ έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υπερδιάγνωση και η υπερβολική θεραπεία.

  • Τροποποίηση  του DNA για θεραπευτικούς ή άλλους λόγους. Τι ηθικά ζητήματα ανακύπτουν; (Τρίτη 13/6 12.30-14.30)

Ο Δρ. Νικόλας Κατσάνης (Ελλάδα – Η.Π.Α.) and η Δρ. Françoise Baylis (Καναδάς) θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους για το πώς μπορεί να γίνει η γενετική τροποποίηση φυτών, ζώων και ανθρώπων, χωρίς να κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

  • Εργαστηριακές εξετάσεις στα ράφια των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ. Ηθικά προβλήματα και εμπιστευτικότητα (Τετάρτη 14/6 12.30-14.30)

Ο Δρ. Rodger Seccombe (Κανάδας) θα υποστηρίξει την άποψη ότι η ελεύθερη και ανώνυμη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ είναι ωφέλιμη για την κοινωνία, ενώ ο Δρ. Daniel Holmes (Καναδάς) θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι οι σημερινές τεχνολογίες αιχμής, στις οποίες βασίζονται τα εμπορικά διαγνωστικά τεστ, ενδεχομένως να παράγουν αναξιόπιστα αποτελέσματα και να συντελούν σε υπερδιάγνωση και υπερβολική θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, στις συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης.

  • Έλεγχος doping. Πρέπει να γίνεται ή να επιτραπεί το doping, αν είναι ιατρικά ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους; (Πέμπτη 15/6 10.30-12.30)

Ο Δρ. David Epstein (Η.Π.Α.) θα υποστηρίξει ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι antidoping , ενώ ο Δρ.Geoffrey S. Baird (Η.Π.Α.) θα προσπαθήσει να πείσει ότι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των αθλητών σε ασφαλείς ιατρικά φαρμακευτικές ουσίες που ενισχύουν τις σωματικές επιδόσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος doping.

«Η επιλογή της θεματολογίας των debates έγινε με γνώμονα να καταστούν τα επιστημονικά επιτεύγματα πιο κατανοητά στον πολίτη, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας για την αναγκαιότητα ή όχι διαγνωστικών εξετάσεων, η ύπαρξη των οποίων εγείρει και ηθικά διλήμματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε φυσικά και στη συμμετοχή του κοινού σε αυτά τα debates, αφού όσοι συμπολίτες μας, μας τιμήσουν με την παρουσία τους θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν απευθείας ερωτήσεις και να εκφέρουν άποψη για τα λεγόμενα των προσκεκλημένων ομιλητών», εξήγησε ο κ. Χαλιάσος.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο καθηγητής Howard Morris, επόμενος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής (IFCC), αναφέρθηκε στον ρόλο της Ομοσπονδίας στην προώθηση και εξέλιξη της Εργαστηριακής Ιατρικής και στη σημασία των κλινικών εργαστηρίων στη διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μακρής, Ph.D., EurSpLM, FACB, Κλινικός Βιοχημικός, Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής και υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος του 22ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”, σχολιάζοντας το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είπε ότι οι κύριες θεματικές ενότητες είναι:

  • Προτύπωση της διαδικασίας των εργαστηριακών εξετάσεων από τη συλλογή των βιολογικών δειγμάτων μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
  • Διαχείριση των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται εκτός των κλινικών εργαστηρίων (Point of Care testing)
  • Νέες τεχνολογίες και η συμβολή τους στη διάγνωση ασθενειών
  • Εξατομικευμένη Ιατρική (personalized medicine).

«Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στους τέσσερις κεντρικούς ομιλητές του “ΕUROMEDLAB 2017” που θα αναλύσουν τις εξελίξεις σε καίρια ζητήματα της επιστημονικής έρευνας. Μάλιστα, όπως θα δείτε και στο πρόγραμμα, οι τρεις εξ αυτών είναι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα “Η επιρροή του στρες στον κίνδυνο νόσησης”, o Διευθυντής του Τμήματος Ρετροϊών και Έρευνας του Καρκίνου στο Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α., Γεώργιος Παυλάκης, θα αναφερθεί στα νέα εμβόλια και τις ανοσοθεραπείες για το AIDS και τον καρκίνο, ενώ ο Νικόλαος Κατσάνης, Διευθυντής στο Κέντρο Μοντελοποίησης Ανθρωπίνων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α. θα αναλύσει τον ρόλο της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος στην υγεία και την ασθένεια. Τέλος, η καναδή Καθηγήτρια Βιοηθικής και Φιλοσοφίας, Françoise Baylis, θα αναλύσει τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τη γονιδιακή τροποποίηση (gene editing)», συμπλήρωσε ο κ. Μακρής.   

Social share
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd