Η χολολιθίαση αποτελεί μια συχνή νόσο στις ηλικίες άνω των 45 ετών, η οποία εμφανίζεται και σε άντρες και σε γυναίκες. Η εμφάνισή της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σύγχρονο τρόπο διατροφής, στην απουσία φυσικής άσκησης και φυσικά στην κληρονομικότητα.
Ο συνηθέστερος τρόπος εκδήλωσης της νόσου, στα πρώιμα στάδιά της είναι η επιγαστραλγία, σύμπτωμα το οποίο είναι και το μόνο για αρκετά χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί σε γαστροσκόπηση με πιθανή εύρεση γαστρίτιδας και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για γαστροπροστασία.
Η ασφαλέστερη, πλέον, ανώδυνη και οικονομικότερη μέθοδος διάγνωσης είναι το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ληφθεί και η κατάλληλη απόφαση για χειρουργείο ή συντηρητική αγωγή με αντιβίωση.
Το σύμπτωμα που τελικά θα φανερώσει τη χολολιθίαση είναι η κρίση κολικού χοληφόρων, δηλαδή οξύς πόνος στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα με ή χωρίς αντανάκλαση στην πλάτη ή στον δεξιό ώμο. Το επεισόδιο αυτό του πόνου μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και εμέτους, οπότε τότε μιλάμε για οξεία χολοκυστίτιδα.
Άμεση χειρουργική αντιμετώπιση ή αναμονή
Ο κ. Μίχας τονίζει ότι υπάρχει μια και μοναδική κατάσταση, η οποία μας απαγορεύει τη χειρουργική παρέμβαση, και η οποία δεν είναι άλλη από την πιο επικίνδυνη επιπλοκή της χολολιθίασης, την οξεία παγκρεατίτιδα.
Όταν, λοιπόν, διαγνωσθεί οξεία παγκρεατίτιδα λόγω χολολιθίασης, από τη μία βγαίνουμε από το δίλλημα «χειρουργείο ή όχι», αλλά από την άλλη μπαίνουμε σε μια περιπέτεια, η οποία θέτει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο και δυστυχώς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες.
Γίνεται αντιληπτό επομένως, ότι είναι επιθυμητό να μην φθάνει ο ασθενής, ούτε όμως και ο ιατρός, αντιμέτωπος με την “απρόβλεπτη εξέλιξη της οξείας παγκρεατίτιδας”.
Γνωρίζοντας ότι η οξεία παγκρεατίτιδα επιπλέκει τη μικροχολολιθίαση (λίθοι μικρότεροι του ενός εκατοστού-λάσπη-άμμος), γίνεται σαφές ότι όταν διαγνωσθεί μικροχολολιθίαση, ο ασθενής πρέπει να οδηγείται άμεσα στο χειρουργείο.
Στην περίπτωση που η υπερηχογραφική απεικόνιση θέσει τη διάγνωση χολολιθίασης με παρουσία ενός ή περισσοτέρων, μεγάλου μεγέθους, λίθων (μεγαλύτερων από ένα εκατοστό έκαστος), ο ασθενής μπορεί να επιλέξει είτε τον δρόμο της συντηρητικής αγωγής (αντιβίωση), είτε τον δρόμο της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς άγχος, διότι και οι δύο τρόποι είναι εξίσου αποτελεσματικοί.
Προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται στο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων, στη συνύπαρξη Σακχαρώδους Διαβήτη, στην εμφάνιση ίκτερου, καθώς και στην παραμικρή υποψία ανάπτυξης οξείας παγκρεατίτιδας, προτού ο ασθενής οδηγηθεί στο χειρουργείο.
Υπάρχουν τρία κομβικά δεδομένα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο χειρουργός αλλά και να γνωρίζει ο ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί.
- Στην περίπτωση της οξείας χολοκυστίτιδας, λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορεί να γίνει τις πρώτες 72 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (πόνος-πυρετός-έμετοι). Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος των τριών ημερών δεν συνιστάται η λαπαροσκοπική προσπέλαση, αλλά η συντηρητική αγωγή.
- Στην περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, νόσος η οποία καταστρέφει τις νευρικές απολήξεις και ο πόνος εμφανίζεται “πολύ αργά”, το παραπάνω χρονικό διάστημα έχει παρέλθει όταν ο ασθενής αναζητήσει ιατρική βοήθεια και, ως εκ τούτου, η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι πάντα ασφαλής.
- Τέλος, όταν κάποιος ή κάποιοι από τουςλίθους έχουν εισέλθει στον χοληδόχο πόρο χωρίς να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, αλλά ίκτερο, συνήθως προτιμούμε τη νοσηλεία κα την συντηρητική αγωγή, αρχικά, και μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, έπεται η χειρουργική επέμβαση.
Τα παραπάνω ισχύουν είτε σε περίπτωση τυχαίας ανεύρεσης, είτε σε περίπτωση οξείας χολοκυστίτιδας.
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της χολολιθίασης
Ο σύγχρονος τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης της χολολιθίασης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση η οποία όμως απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία και πολύ καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής από τον χειρουργό. Η λαπαροσκοπική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης μπορούν να συνοψιστούν σε δυο κατηγορίες: 1) η ακρίβεια και η ασφάλεια που επιτυγχάνεται χάρη στην ειδική κάμερα, η οποία προσφέρει μεγέθυνση και καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή και 2) ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χάρη στις πολύ μικρές τομές που γίνονται στο δέρμα.
Ο/Η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε 6 ώρες ή την επόμενη μέρα και μπορεί να επανέλθει στην εργασία του σε 5 με 7 μέρες.
Ευχαριστούμε τον Μίχα Σπυρίδωνα για τις πολύτιμες πληροφορίες. Ο Μίχας Σπυρίδων είναι Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος στο “Θεραπευτήριο Αθηνών”.
Το Τμήμα Γενικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Αθηνών έχει ένα πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό και είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων λαπαροσκοπικό πύργο τελευταίας γενιάς που επιτρέπει τη χρήση του από πολλές ειδικότητες με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Καλέστε στα τηλέφωνα 210 8236721-3 και κλείσετε το ραντεβού σας στην Κλινική με σκοπό να λάβετε αναλυτική και εξατομικευμένη ενημέρωση στο ζήτημα υγείας που σας ανησυχεί.
Το Θεραπευτήριο Αθηνών στα Social Media: Facebook, Instagram