Τριχόπτωση και στιγματισμός: Υπάρχει λύση;
My Doctors
Τριχόπτωση και στιγματισμός

Στιγματισμό και σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής μπορεί να προκαλέσει η έντονη τριχόπτωση σε εκπροσώπους και των δύο φύλων. Οι ασθενείς που χάνουν τα μαλλιά τους βιώνουν συχνά τη δυσαρέσκεια ή ακόμα και την απαξίωση των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, εσωτερικεύοντας ταυτόχρονα τα δικά τους συναισθήματα για την εμφάνισή τους.

Οι γυναίκες φαίνεται να υφίστανται περισσότερο την περιφρόνηση, όμως και τα δύο φύλα είναι πιθανό να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα, που έχουν επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

«Η αλωπεκία (τριχόπτωση) είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα, και ανεξάρτητα από την παθογένεια ή τη σοβαρότητά της, γίνεται αιτία βαθιάς στενοχώριας για τα προσβεβλημένα άτομα. Οι αιτίες της πάθησης ποικίλλουν, με πιο συχνή την ανδρογενή αλωπεκία, η οποία αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τον “παραπλανητικό” όρο που χρησιμοποιείται. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τύπο τριχόπτωσης για τον οποίο ευθύνονται οι πρόγονοι. Δηλαδή τα γονίδια που προκαλούν τη συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών και τη διακοπή της ανάπτυξης των τριχών κληρονομούνται, με την τριχόπτωση μερικές φορές να ξεκινά ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Εκτός από τη γήρανση, που φυσιολογικά επιφέρει αραίωση των μαλλιών και επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, η τριχόπτωση εμφανίζεται και εξαιτίας διαφόρων άλλων λόγων. Για παράδειγμα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών προκαλείται αλωπεκία areata, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τα μαλλιά αλλά μπορεί να αποτελέσει αιτία πτώσης όλων των τριχών του σώματος, περιλαμβανομένων των βλεφαρίδων και των φρυδιών (alopecia universalis). Ορμονικές διαταραχές γίνονται επίσης αιτία απώλειας των τριχών, είτε αφορούν σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είτε σε θυρεοειδοπάθεια, είτε σε εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή χημειοθεραπείας, έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό (σίδηρος, βιοτίνη, ψευδάργυρος), κακής φροντίδας των μαλλιών (χτενίσματα που τραβάνε τα μαλλιά και τεχνικές εργασίες) και συνηθειών λόγω στρες (τράβηγμα των μαλλιών).

Ενώ οι σύγχρονες θεραπείες συνεχώς εξελίσσονται, οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από στιγματισμό, ιδιαίτερα όταν η αιτία της τριχόπτωσης επιφέρει ορατά σημάδια στο δέρμα, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση με τις ευκόλως αντιληπτές ερυθρές πλάκες με τα αργυρόλευκα λέπια που προκαλεί.

Οι ειδικές μελέτες για το θέμα της αποδοχής ή μη από το κοινωνικό σύνολο των πασχόντων λόγω τριχόπτωσης είναι σχετικά σπάνιες. Προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα ο στιγματισμός και η υψηλή ψυχοκοινωνική επιβάρυνση που προκαλείται από την τριχόπτωση, Γερμανοί ερευνητές προέβησαν σε μια ανασκόπηση 16 μελετών, η πλειονότητα των οποίων προήλθε από την Ευρώπη και την Τουρκία και δημοσιεύθηκε κυρίως σε περιοδικά δερματολογίας και ψυχολογίας. Δύο από αυτές δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Trichology.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλωπεκία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική πάθηση. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τριχόπτωση υποφέρουν, ανεξάρτητα από την αιτία της τριχόπτωσης, από εσωτερικοποιημένο και εξωτερικό στιγματισμό, με αποτέλεσμα τη μαζική εξασθένηση της ποιότητας ζωής τους. Παρά την επακόλουθη υψηλή ψυχολογική επιβάρυνση για τα προσβεβλημένα άτομα, ο στιγματισμός σήμερα αξιολογείται μόνο ως ένας από τους πολλούς παράγοντες που περιορίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σε ένα ποσοστό τους, η παύση της πτώσης των μαλλιών επέρχεται με τη θεραπεία της υποκείμενης παθολογίας που προκαλεί την τριχόπτωση. Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις, η αναγέννησή τους χρειάζεται βοήθεια για να επιταχυνθεί. Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές από του στόματος, τοπικές θεραπείες, ενέσιμες θεραπείες, λέιζερ και PRP.

Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών έχουν κάνει τη μεταμόσχευση μαλλιών έναν όλο και πιο αποτελεσματικό, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο για τους ασθενείς που θέλουν να ανακτήσουν μια πιο νεανική και φυσική εμφάνιση των μαλλιών τους. Είναι μια μέθοδος που δίνει εγγυημένα οριστικά αποτελέσματα, αποκλείοντας τη λήψη φαρμάκων και αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειές τους και την ανάγκη προσήλωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην αγωγή ή επανάληψή τους.

Όπως επισημαίνει ο ιατρός Βελημβασάκης, παρότι δεν απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που παρουσιάζουν αραίωση μαλλιών, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική που επαναφέρει την πυκνότητά τους και σε λίγους μήνες ο ασθενής επανακτά την αυτοπεποίθησή του, γεγονός που τον φέρνει πιο κοντά σε ανθρώπους του κοινωνικού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος.

«Πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική σύγχρονη μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction) που δεν αφήνει κανένα σημάδι στο τριχωτό της κεφαλής και γι’ αυτό δεν γίνεται αντιληπτή η μεταμόσχευση ακόμα και από πολύ κοντά. Υπερτερεί, δε, από την παλαιότερη FUT (Follicular Unit Transplantation), η οποία απαιτούσε την αφαίρεση μιας ολόκληρης λωρίδας δέρματος από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, πλάτους 1,5-1,8 εκατοστών, αφήνοντας μια μεγάλη και ορατή ουλή», επισημαίνει.

Στη μέθοδο FUE τα μοσχεύματα συλλέγονται ένα-ένα από τη δότρια περιοχή με ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία και εμφυτεύονται ένα-ένα στη λήπτρια περιοχή. Γίνεται υπό τοπική αναισθησία, η ποσότητα της οποίας είναι μικρότερη από εκείνη που απαιτείται για μια οδοντιατρική πράξη. «Το δε αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό διότι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό τόσο της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής, όσο και ολόκληρης της μεταμόσχευσης μαλλιών, αφού λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Επίσης, σχεδιάζουμε τη μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας πιο ελεύθερα και όχι σε απόλυτα ευθείες γραμμές, και τοποθετούμε τα τριχοθυλάκια στο κατάλληλο βάθος, υπό κατάλληλη γωνία και σωστή κατεύθυνση, αφού τα φυσικά μαλλιά δεν φυτρώνουν κάθετα. Ταυτόχρονα λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του ατόμου, καθώς τα χαρακτηριστικά αλλά και οι ανάγκες είναι άλλες στα 25 και άλλες στα 65», διευκρινίζει ο ιατρός Βελημβασάκης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα νέα τριχοθυλάκια δεν πέφτουν ποτέ! Η όποια απώλεια τριχών αφορά σε εκείνες που προϋπήρχαν της μεταμόσχευσης οι οποίες θα πέσουν όποτε ήταν προγραμματισμένο γενετικά να χαθούν. Από τα νέα τριχοθυλάκια θα αναπτυχθούν μαλλιά και ο ασθενής σε ένα χρόνο θα απολαύσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα διαφέρει από εκείνο που υπήρχε πριν την αραίωση ή την απώλειά τους.

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...