Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται;
My Doctors

Η έκθεση του ανθρώπινου δέρματος σε τριτογενές κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αθηροσκλήρωση. Όπως όμως διαπιστώθηκε πρόσφατα, η επαφή με τους ρύπους που αφήνει το κάπνισμα στο περιβάλλον, όπως στα ρούχα, τις επιφάνειες των επίπλων, τις κουρτίνες ή τις ταπετσαρίες του αυτοκινήτου, πυροδοτεί και τους μηχανισμούς που ευθύνονται για την εμφάνιση φλεγμονωδών δερματικών νόσων, όπως η ψωρίαση.

«Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, εξαιτίας των 7.000 βλαβερών ουσιών που περιέχει. Στις άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνεται το κιτρίνισμα των δακτύλων και των νυχιών και η καθυστέρηση της επούλωσης των πληγών, ενώ εκείνες που εμφανίζονται μετά από χρόνια καπνίσματος είναι το ξηρό δέρμα και η πρόωρη γήρανση.

Έχει αποδειχθεί δε ότι οι καπνιστές με δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η παλαμο-πελματιαία φλυκταινώδης δερματίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, έχουν εντονότερα συμπτώματα. Επίσης, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, κυρίως μέσα και γύρω από το στόμα, ενώ διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος», επισημάνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Εξίσου επιβλαβές για το δέρμα είναι το παθητικό ή δευτερογενές κάπνισμα, το οποίο αφορά την εισπνοή του εκπνεόμενου από καπνιστή καπνού και την άμεση δερματική επαφή με τον καπνό που αφήνει η καύση προϊόντων του, δεδομένου ότι από τις 7.000 χημικές ουσίες τοξικές είναι αρκετές εκατοντάδες και περίπου 70 είναι καρκινογόνες.

Το τριτογενές κάπνισμα ή κάπνισμα από τρίτο χέρι, που αφορά στην επαφή με επιφάνειες που έχουν συσσωρευτεί ρύποι του καπνού, είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία του δέρματος. Αυτοί μπορεί να παραμείνουν πάνω σε μαλακές κυρίως επιφάνειες (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα και χαλιά) επ’ αόριστον. Επίσης, ουσίες που εκλύονται στον αέρα καθιζάνουν ως σωματίδια που μοιάζουν με σκόνη σε σκληρές επιφάνειες όπως πάγκοι, τραπέζια, τοίχοι, δάπεδα και μέσα σε οχήματα και μπορούν να παραμείνουν εκεί για πολλούς μήνες. Αυτοί οι ρύποι επανεκπέμπονται ως αέρια ή αντιδρούν με οξειδωτικά και άλλες ενώσεις στο περιβάλλον δίνοντας δευτερογενείς ρύπους, όπως οι νιτροζαμίνες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στο δέρμα», προσθέτει.

Οι τρεις κύριοι τρόποι έκθεσης στο τριτογενές κάπνισμα είναι η εισπνοή, η κατάποση και η δερματική επαφή. Δεδομένης της έκτασης του δέρματος, η έκθεση μέσω αυτού είναι η μεγαλύτερη και συνεπώς αυτή που δυνητικά έχει τις περισσότερες επιπτώσεις.

Για να αξιολογηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στη δερματική υγεία από το τριτογενές κάπνισμα, Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διεξήγαγαν μια έρευνα, -την πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους-, για να μετρήσουν τους βιοδείκτες οξειδωτικού στρες στα ούρα και στο πλάσμα και μεταβολών στο πρωτεώμιο (μια σειρά πρωτεϊνών που παράγονται σε έναν οργανισμό, ιστό, κύτταρο ή σύνολο κυττάρων) του πλάσματος.

Σε αυτήν συμμετείχαν 10 υγιείς ενήλικες, μη καπνιστές, οι οποίοι φόρεσαν ρούχα εμποτισμένα με ουσίες από τριτογενές κάπνισμα για 3 ώρες, και εκτελούσαν 15 λεπτά άσκησης κάθε ώρα για την πρόκληση εφίδρωσης ώστε να αυξάνεται η πρόσληψη των ουσιών μέσω του δέρματος. Όσοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου φόρεσαν καθαρό ρουχισμό για το ίδιο χρονικό διάστημα, κάνοντας την ίδια άσκηση.
Τα δείγματα ούρων συλλέχθηκαν πριν από την έκθεση, αμέσως μετά από αυτήν (3 ώρες), στις 8 ώρες, το επόμενο πρωί και 22 ώρες μετά από την έκθεση και αναλύθηκαν.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η οξεία έκθεση του δέρματος σε τριτογενές κάπνισμα αυξάνει τους βιοδείκτες που σχετίζονται με την έναρξη δερματικών παθήσεων, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής και η ψωρίαση.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο eBioMedicine της οικογένειας περιοδικών The Lancet, φάνηκε ότι η οξεία έκθεση σε τριτογενές κάπνισμα προκάλεσε αύξηση των βιοδεικτών ούρων για την οξειδωτική βλάβη του DNA, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, και αυτοί οι βιοδείκτες παρέμειναν υψηλοί μετά από τη διακοπή της έκθεσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους καπνιστές.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι όσοι κάνουν χρήση προϊόντων καπνού έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψωρίαση από τους μη καπνιστές, κυρίως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό. Επίσης, είναι σοβαρότερης μορφής και δυσκολότερο να θεραπευτούν.

Όσον αφορά στη γνώση μας σχετικά με τις επιδράσεις του καπνίσματος από τρίτο χέρι, αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως, φαίνεται ότι είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα και το δευτερογενές κάπνισμα.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να προστατεύουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους κάνοντας πιο σοφές επιλογές, όπως την αποφυγή παραμονής σε χώρους που επιτρέπουν το κάπνισμα (παρά την απαγόρευση) ή που έχουν εκτεθεί επί μακρόν σε καπνό τσιγάρων (π.χ. δωμάτια ξενοδοχείων, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα). Αυτή η επιμονή θα μας προστατεύσει από την εμφάνιση δερματικών παθήσεων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και φυσικά από κάθε επίπτωση που έχει στον οργανισμό», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Ημέρα κατά του Καρκίνου: Εξετάσεις σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

Ημέρα κατά του Καρκίνου: Εξετάσεις σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4/02) προσφέρει για όλο τον  Φεβρουάριο εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή. Συγκεκριμένα, οι...

Η ψυχολογική υποστήριξη και ο ρόλος της ψυχοεκπαίδευσης στον καρκίνο

Η ψυχολογική υποστήριξη και ο ρόλος της ψυχοεκπαίδευσης στον καρκίνο

Η λέξη καρκίνος ξυπνάει αυτομάτως ψυχολογικούς μηχανισμούς της σκέψης που κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείρισή του. Στην ψυχολογία παίζει πρωτεύοντα ρόλο πώς θα ερμηνευτεί η διάγνωση της νόσου τις πρώτες δύσκολες ώρες σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του κάθε ασθενή,...

Θυρεοειδής και κύηση – ένας πλήρης οδηγός

Θυρεοειδής και κύηση – ένας πλήρης οδηγός

Το άρθρο υπογράφει ο Ιωάννης Ράλλης, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Ιατρείου Affidea Αθηνών  Η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη γονιμότητα της γυναίκας, όσο και για τη φυσιολογική έκβαση...

14η HEALTH EXPO ATHENS, 18 & 19 Φεβρουαρίου 2023

14η HEALTH EXPO ATHENS, 18 & 19 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΓΑΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Συνεχίζοντας δυναμικά τον θεσμό της HEALTH EXPO ATHENS, η Χαραμή ΑΕ, με την πολυετή εμπειρία της στον χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων για επαγγελματίες υγείας, διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά, το μεγαλύτερο συνεδριακό και εκθεσιακό...

9 βασικά δεδομένα για το γλαύκωμα

9 βασικά δεδομένα για το γλαύκωμα

Ο Ιανουάριος είναι μήνας ενημέρωσης για το γλαύκωμα, μία συχνή πάθηση των ματιών που μπορεί να απειλήσει την όραση. Υπολογίζεται ότι 76 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτό, αλλά ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 111 εκατομμύρια έως το...

Τι σημαίνει η ταξινόμηση BIRADS στη μαστογραφία και γιατί είναι σημαντική

Τι σημαίνει η ταξινόμηση BIRADS στη μαστογραφία και γιατί είναι σημαντική

Το άρθρο υπογράφει ο Χρήστος Ι. Λούμπιας, Ειδικός Μαστολόγος - Χειρουργός Μαστού, Επιστημονικά Υπεύθυνος των Ιατρείων Μαστού Affidea Αθηνών, Κηφισιάς, Περιστερίου Πραγματοποιώντας την μαστογραφία τους, εννιά στις δέκα γυναίκες κάνουν την ίδια ερώτηση: «Γιατρέ, τι...

Χρήση ψηφιακής τεχνολογίας από παιδιά και εφήβους: Πώς θέτουμε όρια;

Χρήση ψηφιακής τεχνολογίας από παιδιά και εφήβους: Πώς θέτουμε όρια;

Οι εκπαιδευτικοί και οι παιδοψυχίατροι παρατηρούν ότι πλέον οι μαθητές έχουν μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης από προηγούμενες γενιές. Δυστυχώς, έχει μειωθεί η ηλικία που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία και την γρήγορη εναλλαγή των εικόνων της και θα...

Είστε ασφαλείς, όταν κάνετε ασφαλείς εξετάσεις

Είστε ασφαλείς, όταν κάνετε ασφαλείς εξετάσεις

Κάθε εξέταση Αξονικής Τομογραφίας που πραγματοποιείται στα διαγνωστικά κέντρα Affidea γίνεται με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας, για να σας προσφέρουμε ασφαλείς και ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα βελτιστοποίησης της δόσης...

Οδηγός για να γλιτώσετε από τις ιώσεις την Πρωτοχρονιά

Οδηγός για να γλιτώσετε από τις ιώσεις την Πρωτοχρονιά

Δύσκολα Χριστούγεννα πέρασαν πολλές οικογένειες στη χώρα μας, με τη γρίπη, τον κορωνοϊό και τις κάθε είδους ιώσεις του αναπνευστικού να προσβάλλουν μικρούς και μεγάλους, παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, το μεγάλο ερώτημα είναι πως...