ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ – ΜΑΖΙ!»
Το μητρικό γάλα είναι πολύ περισσότερο από μία τροφή
Έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην κατάλληλη αναλογία είτε πρόκειται για προωρο ή τελειόμηνο νεογνό, είτε πρόκειται για βρέφος ή παιδί μεγαλύτερο του έτους, είτε πρόκειται για άρρεν ή θήλυ φύλο. Υδατάνθρακες, εύπεπτες πρωτεϊνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία προσφέρουν την πιο κατάλληλη και υγιεινή τροφή.
Είναι ένας ζωντανός ιστός καθώς παρέχει ανοσιακά κύτταρα και πρωτεϊνες , αμυντικούς παράγοντες που στηρίζουν το ευαίσθητο ανοσιακό σύστημα του νεογνού και βρέφους προστατεύοντας το από λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος.
Περιέχει νευροπροστατευτικούς παράγοντες εξαιρετικής βιολογικής σημασίας για την ψυχική, συναισθηματική και αναπτυξιολογική πρόοδο του βρέφους. Έχουν καταγραφεί γρηγορότεροι ρυθμοί ανάπτυξης του εγκεφάλου καθώς και υψηλότερος δείκτης νοημοσύνης κατά 2,6 μονάδες στα θηλάζοντα άνω του έτους βρέφη.
Προστατεύει τη θηλάζουσα μητέρα από επιλόχειο κατάθλιψη, από καρκίνο των ωοθηκών και από καρκίνο του μαστού.
Είναι οικονομικό, αποστειρωμένο, στην κατάλληλη και ασφαλέστερη θερμοκρασία, πάντα διαθέσιμο, και οικολογικό.
Το υψηλότερο ποσοστό θηλασμού στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο ζωής κατέχουν οι Νορβηγίδες (80%), ενώ ακολουθεί η Γερμανία (22%), η Σουηδία ( 12%), η Αυστρία (9,7%) και τελευταίο έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστα κάτω του 1%.
Η Ελλάδα το 2007 είχε ανάλογο ποσοστό 0,9% στον θηλασμό τον έκτο μήνα ζωής, με 88% των μητέρων να ξεκινούν το θηλασμό στη γέννηση και το ¼ αυτών να συνεχίζουν το θηλασμό στο τέλος του πρώτου μήνα.
Σε έρευνα του 2014 όμως 8 στις 10 γυναίκες με παιδιά κάτω των 2 ετών δήλωσαν ότι θήλασαν και μάλιστα 7 στις 10 αποκλειστικά. Από αυτές τον 6ο μήνα ζωής έφτασε να θηλάζει πλέον το 20% και επίσης το 29,4% θήλασε τα παιδιά από τον 6ο μήνα εώς το πρώτο έτος ζωής. Το 16% θήλασε και μετά τον πρώτο χρόνο.
Στηρίζουμε το Θηλασμο- ΜΑΖΙ λοιπόν, για έναν υγιή και βιώσιμο πλανήτη με ευημερούντες πληθυσμούς. Ο θηλασμός είναι πολλά παραπάνω από όσα πιθανώς νομίζουμε. Ας εργαστούμε όλοι, επαγγελματίες υγείας και πολυάριθμοι φορείς και εθελοντές προς την εξάπλωση του μητρικού θηλασμού.
Μαριάννα Παμπούκα,
Παιδίατρος Νεογνολόγος