Πώς θα «σβήσετε» τα σημάδια του καλοκαιριού στο δέρμα
My Doctors

Το καλοκαίρι πέρασε αφήνοντας, λόγω της έκθεσης στον καυτό ήλιο, ανεπιθύμητα σημάδια στο δέρμα μας, τα οποία θα θέλαμε να «σβηστούν». Ο ήλιος, η ζέστη και η θάλασσα αφήνουν το «αποτύπωμά» τους στο δέρμα αφυδατώνοντάς το, κάνοντας τις ρυτίδες εντονότερες, προκαλώντας ή επεκτείνοντας προϋπάρχουσες μελαγχρωματικές βλάβες (πανάδες, ευρυαγγείες) και επιδεινώνοντας τη φωτογήρανση.

Παράλληλα, μπορεί να «αδειάσουν» τα χείλη, ενώ σε περίπτωση απώλειας κιλών με το κολύμπι και τις δραστηριότητες του καλοκαιριού, το πρόσωπο και ο λαιμός χάνουν το «γέμισμά» τους.

Το “summer recovery” επιβάλλεται κατά την περίοδο του φθινοπώρου και περιλαμβάνει θεραπείες προσώπου για βαθύ καθαρισμό και ενυδάτωση, υαλουρονικό οξύ για «γέμισμα» σε βαθιές ρυτίδες (ρινοχειλικές αύλακες, ρυτίδες «της μαριονέτας») και κενά ή τοξίνη για τις ρυτίδες έκφρασης.

«Ο καθαρισμός γίνεται με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μηχανημάτων, τα οποία επιτρέπουν στα εξειδικευμένα συστατικά των προϊόντων που εφαρμόζονται να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα. Για να είναι η επιδερμίδα πιο υγιής, απαιτείται βαθιά ενυδάτωση των ιστών αλλά και απολέπιση του δέρματος για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των ρύπων που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, προκειμένου να διεισδύουν τα ενυδατικά συστατικά, όπως πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ευκολότερα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας χρησιμοποιούνται ειδικά εκσυγχρονισμένα μηχανήματα για βαθύτερη διείσδυση στο δέρμα», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Όπως η ίδια εξηγεί, «σε πρόσωπο και ντεκολτέ εφαρμόζεται υαλουρονικό οξύ, το οποίο τονώνει το δέρμα, ενώ προσελκύει και δεσμεύει το νερό. Ενέσιμα υλικά, όπως είναι αυτά της μεσοθεραπείας, χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ενυδάτωσης». Για απάλυνση των ρυτίδων έκφρασης συχνά χρειάζονται ενέσιμες θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη, ενώ σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας (PRP).

Πανάδες και άλλες μελαγχρωματικές βλάβες

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή κατάλληλη και για θεραπείες προσώπου με πολωμένο φως, λέιζερ και ραδιοσυχνότητες. Παρόλο που υπάρχει ακόμα ηλιοφάνεια, μπορούν να εφαρμοστούν, αφού η έκθεση στον ήλιο δεν είναι άμεση και πάντα με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται η κατάλληλη ηλιοπροστασία.

«Οι θεραπείες αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προϋπάρχουσες μελαγχρωματικές βλάβες που προκαλούνται από την αυξημένη παραγωγή μελανίνης, όπως πανάδες, σκουρόχρωμες κηλίδες και ευρυαγγείες, ούτως ώστε να μην επαυξηθούν και να καθαρίσει το δέρμα. Ακόμη, όμως, και οι πρωτοεμφανιζόμενες βλάβες πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν πολλαπλασιαστούν, γιατί εάν πολλαπλασιαστούν θα χρειαστούν περισσότερες θεραπείες και πιο μακροχρόνια αγωγή», αναφέρει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

«Με τη χρήση λέιζερ και ραδιοσυχνοτήτων, εξαχνώνεται η στοιβάδα του δέρματος όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, αφαιρώντας παράλληλα το πλεόνασμα της μελανίνης. Τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα αφαιρούν τις μελαγχρωματικές βλάβες γρήγορα και χωρίς να αφήνουν σημάδια, επιτρέποντας έτσι την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες», εξηγεί.

Ανάλογα με το πρόβλημα, όλες οι παραπάνω θεραπείες εφαρμόζονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Οι συνεδρίες είναι ανώδυνες, γίνονται στο ιατρείο και διαρκούν περίπου μία ώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μία επιπλέον συνεδρία, όπως για παράδειγμα σε μία βαθιά πανάδα που έχει παραμεληθεί.

Φωτογήρανση

Είναι αποτέλεσμα της σωρευτικής καθημερινής έκθεσης στον ήλιο, εντούτοις μετά από κάθε καλοκαίρι τα «σημάδια» της γίνονται πιο εμφανή. Το δέρμα είναι στεγνό και αφυδατωμένο και παρουσιάζει διάφορους χρωματισμούς, ενώ οι ρυτίδες είναι πιο έντονες. Τα χέρια μπορεί να είναι επίσης πιο αφυδατωμένα και να εμφανίζουν δυσχρωμίες. Λόγω της απώλειας του κολλαγόνου και της ελαστίνης που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου αλλά και της έκθεσης σε βλαπτικούς παράγοντες, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και προκαλείται μία χαλάρωση.

«Η φωτογήρανση είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, η οποία ξεκινά από την εφηβεία και κλιμακωτά επιδεινώνεται και γίνεται εμφανής από την ηλικία των 30 ετών. Το μέγεθος της βλάβης είναι ανάλογο με τη συχνότητα και τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο αλλά εμπλέκονται και τα γονίδια.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες η φωτογήρανση είναι εντονότερη, ωστόσο, τα άτομα που κάνουν πρόληψη με ενυδάτωση και άλλες θεραπείες εμφανίζουν ηπιότερες βλάβες. Σε κάθε περίπτωση, οι μεσοθεραπείες και οι θεραπείες με μηχανήματα μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα», τονίζει η ειδικός.

Ηλιακοί φαγέσωρες

Με την έκθεση στον ήλιο, στα άτομα με ακμή, επεκτείνονται τα μαύρα στίγματα και οι φαγέσωρες, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός κερατινοκυττάρων, που αναμειγνύονται με το σμήγμα και φράζουν τους πόρους.

Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με θεραπείες καθαρισμού αλλά και μηχανημάτων (clear light) για την ακμή.

Ακτινική υπερκεράτωση

Οι υπερκερατώσεις προκαλούνται από μία καταστροφή του DNA των κυττάρων που έχουν δεχθεί την ακτινοβολία. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα μηχανήματα μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις.

Ελάστωση

Παρατηρείται στο λαιμό και στην περιοχή του θώρακα, όπου το δέρμα αποκτά εμφάνιση «χήνας» ή «γαλοπούλας». Προκαλείται από την απώλεια της ελαστίνης και, σε συνδυασμό με την έκθεση στη UV ακτινοβολία, το δέρμα αποκτά ανάγλυφη και τραχιά εικόνα. «Αντιμετωπίζεται με μεσοθεραπείες με αντιοξειδωτικές ουσίες και μηχανήματα. Το αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί με PRP θεραπείες, οι οποίες αξιοποιούν τα επουλωτικά συστατικά του αίματος και έτσι επιταχύνουν τον φυσικό ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, αποκαθιστώντας τις βλάβες», εξηγεί η ειδικός.

Θεραπείες για το σώμα

Όπως συμβαίνει και στο πρόσωπο, η θάλασσα, ο ήλιος και το σολάριουμ αφυδατώνουν το δέρμα και το σώμα, με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπό και στεγνό, ενώ σε άτομα που έχασαν βάρος εμφανίζονται και λεπτές ρυτίδες. Παράλληλα, λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης, μπορεί να υπάρξουν μελαγχρωματικές βλάβες.

«Και σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων. Αν οι βλάβες εγκατασταθούν γίνονται πιο ανθεκτικές στη θεραπεία, επεκτείνονται και οδηγούν σε υπερκερατώσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά», τονίζει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Όλες οι θεραπείες εφαρμόζονται στο ιατρείο και ο αριθμός τους εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και το στόχο. Σε κάθε περίπτωση, στις περισσότερες εξ αυτών, οι απαιτούμενες συνεδρίες δεν ξεπερνούν τις δύο.

Μετά το καλοκαίρι σημαντικό είναι να γίνει και ένα skin scanner έτσι ώστε να εξεταστούν τυχόν νέοι σπίλοι και άλλες «ύποπτες» βλάβες.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Άσθμα: Στα 400 εκατομμύρια οι ασθενείς μέχρι το 2025

Άσθμα: Στα 400 εκατομμύρια οι ασθενείς μέχρι το 2025

Σημαντικός παράγοντας θνητότητας, θνησιμότητας και οικονομικού κόστους κάθε χώρας Το άρθρο υπογράφει η  Σοφία Ραυτοπούλου MD, MSC, MRSM(UK), MBGS(UK), Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Affidea Περιστερίου, MSc Ειδικός Ιατρός Διαταραχών Ύπνου Το βρογχικό άσθμα είναι μία...

Καρδιολογικός Έλεγχος: Γιατί χρειάζεται μετά από λοίμωξη COVID-19;

Καρδιολογικός Έλεγχος: Γιατί χρειάζεται μετά από λοίμωξη COVID-19;

Ανάμεσα στα όργανα που προσβάλλει ο νέος κορωνοϊός είναι και η καρδιά. Η προσβολή αυτή μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της νόσησης, είτε μετά από αυτήν, οπότε αφορά και το σύνδρομο long covid. Το σύνδρομο εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές, που...

Οστεοπόρωση: Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος της σιωπηλής νόσου

Οστεοπόρωση: Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος της σιωπηλής νόσου

Το άρθρο υπογράφει ο Ιωάννης Ράλλης, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Ιατρείου Affidea Αθηνών H οστεοπόρωση είναι μια πολύ κοινή μεταβολική νόσος των οστών που συχνά αγνοείται και δεν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, κυρίως...

Μύθοι και Αλήθειες για την Αιμορροϊδική Νόσο

Μύθοι και Αλήθειες για την Αιμορροϊδική Νόσο

Η αιμορροϊδοπάθεια, η νόσος των αιμορροΐδων, εμφανίζεται στο ίδιο σχεδόν ποσοστό σε γυναίκες και άντρες. Αφορά κυρίως άτομα 45-65 ετών, ενώ αποτελεί τη συχνότερη καλοήθη πάθηση, καθώς υπολογίζεται ότι αφορά έναν στους δύο ανθρώπους μετά την ηλικία των 50. «Γενικότερα,...

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανακηρύσσει το 2023 ως έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο και ανακοινώνει τους βασικούς άξονες δράσης του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανακηρύσσει το 2023 ως έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο και ανακοινώνει τους βασικούς άξονες δράσης του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου

Σύντομη παρουσίαση της ΕΚΕ  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιστημονική ιατρική εταιρεία της χώρας με 3.500 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και μία από τις πιο ενεργές επιστημονικές εταιρείες στην...

Γλαύκωμα: O «ύπουλος εχθρός» της όρασης

Γλαύκωμα: O «ύπουλος εχθρός» της όρασης

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA), με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Το γλαύκωμα...

Ευρυαγγείες κάτω άκρων στις γυναίκες: Πρόληψη και θεραπεία

Ευρυαγγείες κάτω άκρων στις γυναίκες: Πρόληψη και θεραπεία

Οι ευρυαγγείες είναι ένα συχνό αισθητικό πρόβλημα, που απασχολεί πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τι όμως τις προκαλεί, τι μπορείτε να κάνετε για να τις προλάβετε και ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές; Γνωστές και ως «φλεβίτιδα», είναι πιο συχνές στις...

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συχνή νόσος που απαντά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, που προσβάλλει κυρίως το στομάχι και το έντερο. «Κατά τη διάρκεια των μηνών που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, παρατηρείται αύξηση...

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Γνωστός ως ο σιωπηλός δολοφόνος, αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 34 εκατομμύρια...