Με την πτώση των οιστρογόνων, κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο, αυξάνεται ο κίνδυνος –μεταξύ άλλων– και για καρδιακές παθήσεις. Στο χέρι κάθε γυναίκας, όμως είναι να καταπολεμήσει τα αρνητικά στατιστικά και την αύξηση οποιουδήποτε κινδύνου για την υγεία της με προσεκτική διατροφή και άσκηση.
Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση, η επάρκεια του οργανισμού σε οιστρογόνα αρχίζει να μειώνεται. Χάνοντας αυτές τις προστατευτικές ορμόνες σας, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων όπως των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και του καρκίνου.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση είναι τα 51 έτη. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν τα οιστρογόνα τους οι γυναίκες σε μια φάση της ζωής τους που και το σώμα τους ωριμάζει και τα χρειάζεται ακόμα περισσότερο. «Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία σας», επισημαίνει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός, Γυναικολόγος, Δημήτρης Μπιλάλης.
Ο λόγος που οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, είναι η απώλεια των οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν να διατηρούνται τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων πιο ευέλικτα. Με λιγότερα οιστρογόνα, τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο σκληρά, κάτι που μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος. Με την πάροδο της ηλικίας, επίσης, οι γυναίκες –όπως και οι άνδρες– γίνονται πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους και να αναπτύσσουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίζετε την υγεία της καρδιάς σας μετά την εμμηνόπαυση είναι να ακολουθείτε μια διατροφή προσεγμένη και να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», συμβουλεύει ο κ. Μπιλάλης. Η κατάλληλη διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας, σύμφωνα με τις επιστημονικές καρδιολογικές εταιρείες. Αν έχετε υπερβάλλον βάρος, χάνοντας κάποια κιλά μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας.
Επίσης, καλό είναι να κάνετε τακτικά έναν αιματολογικό έλεγχο για να γνωρίζει ο γιατρός σας τους δείκτες της χοληστερόλης σας. Τα οιστρογόνα βοηθούν να κρατήσετε τη χοληστερόλη σας – δηλαδή την ποσότητα του λίπους στο αίμα σας – υπό έλεγχο. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χοληστερόλης: με την πτώση των οιστρογόνων, το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλής» χοληστερόλης μπορεί να μειωθεί, ενώ το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης μπορεί να αυξηθεί.
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με έλεγχο της χοληστερόλης και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους δείκτες σας, εάν είναι πάρα πολύ υψηλοί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός της υγιεινής διατροφής, τη λήψη φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, αν χρειαστεί.