Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα;
My Doctors

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιώσει τραυματισμό ή συμβάν που τους προκάλεσε αυχενικό πόνο, έστω κι αν αυτό αφορούσε μόνο στην κακή στάση ύπνου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των ενηλίκων υποφέρουν από αυχενικό πόνο, με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών.

«Συνήθως ο πόνος στον αυχένα προκύπτει από καταπόνηση των μαλακών μορίων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα όταν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα στην περιοχή, όπως σπονδυλική στένωση, κήλη δίσκου ή σπονδυλοαρθρίτιδα. Πέραν όμως από τους εμφανείς λόγους πρόκλησής του, είτε δηλαδή από παθήσεις είτε από τραυματισμούς, ο αυχενικός πόνος μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προφανή λόγο και κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ορισμένες καθημερινές συνήθειες, που ούτε καν προκαλούν υποψίες στον πάσχοντα ότι είναι επιβαρυντικές για τον αυχένα του», εξηγεί ο Φυσικοθεραπευτής Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab ενώ δίνει ορισμένες πρακτικές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε τον αυχενικό πόνο:

 1. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή στο σωστό ύψος-εργονομία
  Το κέντρο της οθόνης του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσετε το κατάλληλο σημείο είναι να καθίσετε στη σωστή θέση στην καρέκλα του υπολογιστή και να κλείσετε τα μάτια. Όταν τα ανοίξετε θα πρέπει εστιάζουν στη μέση της οθόνης του υπολογιστή.
  Η αυχενική καταπόνηση, που προκύπτει από τη λάθος στάση κατά τη χρήση φορητών υπολογιστών (σκύψιμο του κεφαλιού), μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύνδεση μιας ξεχωριστής οθόνης.
 2. Ελαχιστοποιείστε την αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο κινητό
  Το σκύψιμο του κεφαλιού, για τη σύνταξη sms ή email -ακόμα και όταν πρόκειται για σύντομα μηνύματα που δεν απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποστολή τους- αλλά και γενικά για την ενασχόληση με οποιαδήποτε κινητή συσκευή, ασκεί υπερβολική πίεση στον αυχένα.
  «Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι αυτή η καταπόνηση που υφίσταται ο αυχένας από την καθημερινή χρήση κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών λειτουργεί συσσωρευτικά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και πόνο. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρήση τους, αλλά η ελαχιστοποίηση του χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου απαιτείται κλίση του αυχένα προς τα κάτω, οπότε η τοποθέτησή τους στο ύψος των ματιών θα μπορούσε να περιορίσει τις βλάβες», συμβουλεύει ο κ. Κακαβάς.
 3. Χρησιμοποιήστε handsfree
  Είναι συνήθεια όλων όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, είτε να σκύβουμε το κεφάλι εκτελώντας παράλληλα και άλλη εργασία, είτε να το γέρνουμε στο πλάι προκειμένου να συγκρατήσουμε το τηλέφωνο με τον ώμο. Οι κινήσεις αυτές ασκούν πιέσεις στον αυχένα, οι οποίες αποφεύγονται πλήρως εάν γίνεται χρήση κάποιας συσκευής handsfree.
 4. Δυναμώστε τους αυχενικούς μυς
  Η ακίνητη στάση επί πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, ή το σκυμμένο κεφάλι για την εκτέλεση εργασιών προς εκπλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης του αυχένα, ούτε στην ευθυγράμμιση του κεφαλιού με τους ώμους. Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων πρέπει να εκτελούνται καθημερινά, προκειμένου να αποφευχθεί ο αυχενικός πόνος.
 5. Πιείτε αρκετό νερό
  Η κατανάλωση νερού βοηθά στην ενυδάτωση τους μεσοσπονδύλιων δίσκων, καθώς η σύνθεσή τους αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από νερό. Η κατανάλωση 8 μεγάλων ποτηριών νερό την ημέρα που συστήνεται από τους ειδικούς για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού καλύπτουν και τη συγκεκριμένη ανάγκη.
 6. Σωστή κατανομή φορτίου όταν σηκώνετε βάρος
  Η άνιση κατανομή του βάρους κατά τη μεταφορά της τσάντας ή του χαρτοφύλακά σας προκαλεί στροφή του σώματος προς τη μια πλευρά, τεντώνοντας τους μυς του αυχένα και της πλάτης. Η σωστή στάση, η διατήρηση δηλαδή των ώμων στο ίδιο ύψος και της σπονδυλικής στήλης σε ευθεία γραμμή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ορθή χρήση σακιδίου, προστατεύει από βλάβες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.
 7. Διόρθωση της στάσης του σώματος
  Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον αυχένα και εν τέλει πόνο. Τέτοια στάση είναι η προβολή του κεφαλιού και των ώμων προς τα εμπρός. Η διόρθωση της στάσης με τη διατήρηση του πηγουνιού προς τα μέσα προσφέρει σημαντική προστασία του αυχένα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για κάθε 2,5 εκ. μετατόπισης του κεφαλιού προς τα εμπρός, προστίθεται βάρος περίπου 4,5 κιλών στους μυς του αυχένα και του επάνω μέρους της πλάτης.
 8. Ο ρόλος του ύπνου
  Έχει παρατηρηθεί πως όσοι κοιμούνται μπρούμυτα αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα με τον αυχένα τους, καθώς στρίβουν το κεφάλι στο πλάι για να μπορούν να αναπνέουν, με αποτέλεσμα την απώλεια της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να οδηγήσει σε κακώσεις ακόμα και σε κήλη των δίσκων.
  Η ύπτια θέση είναι η καλύτερη προκειμένου να ξεκουράζεται επαρκώς η σπονδυλική στήλη. Όμως, αν προτιμάτε να κοιμάστε στο πλάι, επιλέξτε ένα κατάλληλο μαξιλάρι.
  «Στις περιπτώσεις που έχει ήδη προκληθεί βλάβη στους σπονδύλους του αυχένα και ο πόνος δεν ανακουφίζεται σε λίγες ώρες, όπως συμβαίνει όταν ξυπνάμε με πονοκέφαλο ή αυχενικό πόνο λόγω κακής στάσης ύπνου, υπάρχει τρόπος μη επεμβατικής θεραπείας, που εστιάζει στο αίτιο και όχι απλά στο σύμπτωμα. Η μέθοδος Fysiotek χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην Αμερική και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων και ασκήσεων θεραπεύει βλάβες της σπονδυλικής στήλης, χωρίς παρενέργειες και ακτινοβολίες, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη λήψης φαρμάκων ή την υποβολή τους σε χειρουργική επέμβαση» καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Επεμβατική διερεύνηση και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Επεμβατική διερεύνηση και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος είναι γνωστό ότι αποτελεί μαζί με άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα την πλέον συχνή αιτία θανάτου. Η πρόληψη με υγιεινό τρόπο ζωής ή/και φάρμακα έχει σημαντικότατο ρόλο στη μείωση της συχνότητας και των επιπτώσεών της. «Όταν όμως εκδηλωθεί κλινικά π.χ. με...

Ασφαλείς εξετάσεις και για παιδιά στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea

Ασφαλείς εξετάσεις και για παιδιά στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea

Το Dose Excellence είναι μία πρωτοβουλία του Ομίλου Affidea με σκοπό την πραγματοποίηση εξετάσεων αξονικής τομογραφίας με όσο το δυνατόν χαμηλότερη εφικτή δόση στους εξεταζόμενους, διατηρώντας την ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας. Το Dose Excellence ξεκίνησε το 2014...

7 + 1 μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

7 + 1 μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

Μέχρι πρόσφατα οι διατροφικές οδηγίες συνιστούσαν να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά και χοληστερόλη, όπως βούτυρο, κρόκους αυγών και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Τα τρόφιμα αυτά, αντικαθίστανται συχνά με υποκατάστατα χαμηλών λιπαρών...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μία σοβαρή απειλή, καθώς όταν συμβεί, το αίμα δεν φτάνει στον μυ της καρδιάς, λόγω της απόφραξης των αρτηριών που τροφοδοτούν το μυοκάρδιο, προκαλώντας έτσι νέκρωση των τοιχωμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. Η απόφραξη συνήθως...

Εκτινασσόμενος δάκτυλος: 10 αλήθειες για μια από τις συχνότερες νόσους των χεριών

Εκτινασσόμενος δάκτυλος: 10 αλήθειες για μια από τις συχνότερες νόσους των χεριών

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) αναφέρεται στην ιατρική ορολογία ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα. «Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή του καμπτήρα τένοντα του δακτύλου, με ταυτόχρονη πάχυνση του δακτυλικού συνδέσμου στο ύψος της παλάμης. Σε πολλές περιπτώσεις...

Παιδική τερηδόνα: Είναι αναγκαία η πανοραμική ακτινογραφία;

Παιδική τερηδόνα: Είναι αναγκαία η πανοραμική ακτινογραφία;

Στα πιο διαδεδομένα προβλήματα των δοντιών των ανηλίκων συγκαταλέγεται η τερηδόνα, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά. Η πρώιμη παιδική τερηδόνα αφορά σε βρέφη και παιδιά έως 6 ετών και επηρεάζει περισσότερα από 530 εκατομμύρια άτομα σε όλον...

Ο ρόλος της ιατρικής απεικόνισης στην ογκολογία

Ο ρόλος της ιατρικής απεικόνισης στην ογκολογία

Το άρθρο υπογράφει ο Θεοδόσιος Αλεξόπουλος, Ιατρός Ακτινολόγος, Υπεύθυνος Ακτινοδιαγνώστης Αξονικής Στεφανιογραφίας Ομίλου Affidea Ο καρκίνος, στις περισσότερες από 200 μορφές του, είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Εκτός από τη συνεχιζόμενη αναζήτηση...

Ιώσεις: Πρόληψη και θεραπεία

Ιώσεις: Πρόληψη και θεραπεία

Υπάρχουν εκατομμύρια ιοί στο σύμπαν αλλά περίπου χίλιοι θεωρούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν κάποια νόσο στους ανθρώπους. Οι ιοί είναι λοιμογόνοι παράγοντες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν μόνο σε ζωντανά κύτταρα, χρησιμοποιώντας τις δομές και τους μηχανισμούς του...

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (04/02) προσφέρει, για όλο τον Φεβρουάριο, εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή. Συγκεκριμένα, οι...