Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια
My Doctors

Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική διαταραχή η οποία δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα -μάλιστα χρησιμοποιείται από την ιατρική παγκόσμια με την ελληνική της ονομασία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με μεταμορφοψία βλέπουν παραμορφωμένες εικόνες γύρω τους, με τις ευθείες γραμμές π.χ. να μοιάζουν κυματιστές και τα αντικείμενα πιο μικρά ή πιο μεγάλα απ’ ό,τι στ’ αλήθεια είναι-συνήθως για λίγα λεπτά.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές ή οφθαλμολογικές παθήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στην ωχρά κηλίδα – το κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Ο αμφιβληστροειδής είναι πρακτικά η εσωτερική «επίστρωση» του ματιού, και αποτελεί μέρος του εγκεφάλου. Φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός (τα ραβδία και τα κονία). Η ωχρά κηλίδα-το πιο σημαντικό μέρος του αμφιβληστροειδή- είναι υπεύθυνη για την έγχρωμη όραση, την κεντρική όραση και την οπτική οξύτητα. Όταν ο αμφιβληστροειδής ή η ωχρά κηλίδα επηρεαστούν από τη γήρανση, έναν τραυματισμό ή μια πάθηση, το επακόλουθο μπορεί να είναι η κεντρική μεταμορφοψία.

Πόσο συχνή είναι;

Το σύμπτωμα αυτό είναι πάρα πολύ συχνό, αν και σε μεγάλο βαθμό δεν το γνωρίζει (ή δεν το αξιολογεί επαρκώς) το ευρύ κοινό. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι ποσοστό άνω του 65% των πασχόντων από υγρή (νεοαγγειακή) εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εκδηλώνει μεταμορφοψία-αυτό αφορά βέβαια συνήθως άτομα άνω των 70 ετών- οι οποίοι εκτιμώνται σε 200 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Η λεπτομέρεια «κλειδί» εδώ, είναι ότι αφορά την απόλυτα κεντρική όραση και πρέπει να εξεταστεί το κάθε μάτι χωριστά!

Η οπτική διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα ή και στα δύο μάτια, καθώς και να αφορά μόνο ένα τμήμα της όρασης. Όταν η αιτία είναι κάποια οφθαλμοπάθεια, η μεταμορφοψία συνήθως εκδηλώνεται στο ένα μάτι.

«Η μεταμορφοψία μπορεί να προσβάλλει την κεντρική όραση ή την περιφερική, γεγονός που σημαίνει ότι τα αντικείμενα είναι παραμορφωμένα», εξηγεί ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Πώς εκδηλώνεται η μεταμορφοψία;

Η οπτική παραμόρφωση μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Τα αντικείμενα που φυσιολογικά είναι ίσια (λ.χ. ένας στύλος της ΔΕΗ) μοιάζουν κυρτά. Άλλα αντικείμενα που φυσιολογικά είναι επίπεδα μοιάζουν να έχουν καμπύλη (π.χ. μία ίσια πιατέλα μοιάζει με μπολ).

Επιπλέον, τα όρια των αντικειμένων (π.χ. η κορνίζα ενός πίνακα) μπορεί να μοιάζουν θολά ή «μουτζουρωμένα». Ή μπορεί ο ασθενής να βλέπει παραμορφωμένα τα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων (σε τέτοια περίπτωση η οπτική διαταραχή λέγεται προσωπομεταμορφοψία).

Τα αντικείμενα μπορεί ακόμα να έχουν διαφορετικό σχήμα από το φυσιολογικό. Το ορθογώνιο πλαίσιο μίας πόρτας, λ.χ., μπορεί να σχηματίζει παράταιρη γωνία. Μερικοί ασθενείς εξάλλου βλέπουν τα αντικείμενα σημαντικά μεγαλύτερα από το φυσιολογικό (σε τέτοια περίπτωση η μεταμορφοψία λέγεται μακροψία). Άλλοι τα βλέπουν πολύ μικρότερα (μικροψία).

Σε ποια αίτια οφείλεται η μεταμορφοψία;

«Στην ανάπτυξη όλων αυτών των οπτικών παραμορφώσεων πιστεύεται ότι εμπλέκονται ποικίλοι μηχανισμοί που αφορούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά και τον κερατοειδή στην επιφάνεια του ματιού. Οι μηχανισμοί αυτοί ενεργοποιούνται λόγω διαφόρων υποκείμενων παθήσεων» εξηγεί ο δρ Κανελλόπουλος και συνεχίζει:

«Εκτός από την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που προαναφέρθηκε και αποτελεί την πιο σημαντική πάθηση, άλλες πιθανές αιτίες που μπορεί να παρουσιάσετε μεταμορφοψία από τα μάτια είναι κατά συχνότητα:

  • Oπτική ημικρανία (εδώ κλασικά τα περιφερικά παραμορφωμένα είδωλα «τρεμοπαίζουν» και έχουν οδοντωτά όρια και διαρκεί 10-15 λεπτά.
  • H αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή, η αποκόλληση του υαλοειδούς όταν προκαλεί ρωγμή ή οπή στην ωχρά κηλίδα, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, το οίδημα της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμοπάθειες είναι προφανώς πιο σοβαρά συμπτώματα και απαιτούν άμεση αξιολόγηση. Ακόμα και η πολύ υψηλή μυωπία (πάνω από 6 βαθμούς διόρθωση) μπορεί να προκαλέσει μεταμορφοψία, επειδή επιμηκύνει το μάτι και «τεντώνει» τον αμφιβληστροειδή. Με την πάροδο του χρόνου, το συνεχές τέντωμα μπορεί να οδηγήσει στη νέκρωση των κυττάρων της ωχράς κηλίδας, με συνέπεια παραμόρφωση της όρασης», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Από τις εξωοφθαλμικές αιτίες της μεταμορφοψίας, η συχνότερη και αφορά άτομα μικρότερα των 65 ετών και συνήθως γυναίκες, είναι όπως προαναφέραμε η ημικρανία. Πολλοί ασθενείς έχουν ημικρανία με αύρα, η οποία εμπεριέχει οπτικά συμπτώματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται φωτεινές λάμψεις, σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο και παραμορφωμένες εικόνες», συμπληρώνει.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση για τη μεταμορφοψία γίνεται με σειρά ειδικών εξετάσεων, με τις οποίες ελέγχεται και η σοβαρότητά της. Ο οφθαλμίατρος συνήθως ζητά από τον ασθενή να κοιτάξει κάποιο είδος διαγράμματος και να περιγράψει τι βλέπει. Το πιο γνωστό είναι το διάγραμμα (ή πίνακας) Amsler, που αποτελείται από ένα πλέγμα με οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Όταν αυτές οι γραμμές περιγράφονται ως κυματοειδείς, τότε ο ασθενής έχει κεντρική μεταμορφοψία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για τη μεταμορφοψία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Πολλές από τις πιθανές αιτίες της μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (π.χ. φάρμακα) ή/και επεμβατικά (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις). Αναλόγως με την αιτία ο οφθαλμίατρος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή θα παραπέμψει τον ασθενή σε άλλη ειδικότητα αν η αιτία της δεν είναι οφθαλμολογική.

«Μπορεί να χρειασθεί λίγος καιρός έως ότου αντιληφθούν οι ασθενείς ότι βλέπουν παραμορφωμένα αντικείμενα ή και ανθρώπους γύρω τους. Σε κάθε περίπτωση, μόλις συνειδητοποιήσουν ότι η διαταραχή της όρασής τους είναι τακτική ή συνεχής, πρέπει αμέσως να συμβουλευθούν τον οφθαλμίατρό τους. Ανεξάρτητα από το αν η αιτία εντοπίζεται στο μάτι ή στον εγκέφαλο, αν η μεταμορφοψία αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Επομένως, κάθε αλλαγή ή ανωμαλία στην όραση, πρέπει να διερευνάται από τον οφθαλμίατρο, διότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια με πολλούς τρόπους», καταλήγει ο δρ Κανελλόπουλος.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;

Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;

Παραπλανητικός αποδεικνύεται πολλές φορές ο πόνος στο αφτί. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που προβλήματα της οδοντικής και εν γένει στοματικής υγείας αντανακλούν τον πόνο στο αφτί της ίδιας πλευράς με εκείνην της πηγής του πόνου, εξαιτίας της εγγύτητας των...

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (19 Μαΐου) προσφέρει εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις σε προνομιακή τιμή. Για...

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε αύξηση των λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σε μικρό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων που νοσούν. «Ωστόσο,...

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

 Ενώ το πλούσιο στήθος τονίζει τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα στις γυναίκες, το επίπεδο, σφριγηλό στέρνο είναι σύμβολο αρρενωπότητας για τους άντρες. Ωστόσο, ένας στους δύο άντρες εμφανίζει ήπια ή προχωρημένου βαθμού γυναικομαστία, γεγονός που προκαλεί αμηχανία...

Διατροφή και γονιμότητα: Πώς συνδέονται;

Διατροφή και γονιμότητα: Πώς συνδέονται;

Η διαδικασία της σύλληψης αποτελεί μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ οργανικών συστημάτων, ορμονικών μονοπατιών και άλλων διεργασιών. Είναι αποτέλεσμα της ένωσης ενός σπερματοζωαρίου με ωάριο, που γονιμοποιείται με αποτέλεσμα τη δημιουργία του επονομαζόμενου ζυγώτη....

«The Future of Medicine»: με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Harvard

«The Future of Medicine»: με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Harvard

Με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου της υγείας και της ιατρικής ακαδημαϊκής κοινότητας πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, η επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Ιατρικής, η οποία διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου...

Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;

Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;

Η κεφαλαλγία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας, καθώς θα απασχολήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Οι κεφαλαλγίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την αιτιολογία τους διακρίνονται σε πρωτοπαθείς...

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Εντάσσεται στη Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος την αναγνωρίζει και επίσημα ως νόσημα....

Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;

Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αυτός δηλαδή που προκαλεί τα κονδυλώματα, είναι πιθανόν να αυξάνει τη θνησιμότητα εξαιτίας αθηροσκλήρωσης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal. Τα ευρήματά...