Matrix: Τρισδιάστατη απεικόνιση στις αρθροπλαστικές γόνατος
My Doctors
image-17.jpg

Συνδυάζοντας τον εξατομικευμένο σχεδιασμό της άρθρωσής μας μέσω ειδικών γυαλιών τρισδιάστατης απεικόνισης η τεχνική Matrix οριοθετεί μία νέα εποχή στην αρθροπλαστική του γόνατος, πέρα και από τη ρομποτική τεχνολογία που μας εντυπωσίαζε μέχρι σήμερα. Για τα επόμενα 50 χρόνια θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ασθενών και θα είναι το απόλυτο εργαλείο στα χέρια του χειρουργού, τονίζει ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Γόνατος και Ισχίου του Metropolitan General.

 

Η ολική αρθροπλαστική μέχρι σήμερα

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και συναντάται σε ηλικίες 80 και 90 ετών αλλά και σε αυτές των 40, 50 που έως τώρα ήταν σπάνια η εμφάνισή της και μας προβλημάτιζε η θεραπεία της.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στα προθετικά υλικά, που μας εγγυώνται μακροβιωσιμότητα 30 + χρόνων, τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και τα ταχύτατα μετεγχειρητικά προγράμματα αποκατάστασης, μελέτες δείχνουν ότι το 20% των ασθενών παραμένουν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματά τους.

Η δυσαρέσκεια των ασθενών πιστεύεται ότι είναι πολυπαραγοντική και εξαρτάται από την τοποθέτηση των προθετικών υλικών, το χαρακτήρα τους και τη διαχείριση των προσδοκιών τους, προεγχειρητικά.

Πρακτικά όμως, η σωστή τοποθέτηση των προθετικών υλικών, η ευθυγράμμιση του σκέλους και η εξισορρόπηση της τάσης των μαλακών μορίων είναι τα κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχημένη επέμβαση. Ένα λάθος στη διενέργεια των οστεοτομιών μέχρι 4°, που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στη συμβατική αρθροπλαστική, και αναφέρεται ως άνευ σημασίας, μπορεί να προκαλέσει λειτουργικό σφάλμα στην επέμβαση.

Γι’ αυτό το λόγο, την τελευταία δεκαετία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια στα ρομποτικά συστήματα με στόχο τον έλεγχο χειρουργικών μεταβλητών και τη μείωση των τεχνικών σφαλμάτων τόσο σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο όσο και με αυτή της πλοήγησης με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη χρήση των ρομποτικών συστημάτων για την αρθροπλαστική του γόνατος και όχι μόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωταρχικός στόχος για τους γιατρούς και τα σύγχρονα συστήματα περίθαλψης είναι η σχέση παρεχόμενης φροντίδας υγείας που συνδυάζεται με άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα αλλά και με το αντίστοιχο κόστος περίθαλψης.

 

Τι είναι η τεχνική Μatrix;

Από τη σχέση χειρουργικής ποιότητας, εγγύησης αποτελέσματος και κόστους, γεννήθηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική, η Matrix αρθροπλαστική γόνατος, που χωρίς να είναι τεχνική με βραχίονες ρομπότ, παρουσιάζει εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα, εφάμιλλα αν όχι και καλύτερα από τη χρήση των κλασικών ρομπότ, με στατιστικά πολύ μικρότερο κόστος επιβάρυνσης για τον ασθενή αλλά με άριστο αποτέλεσμα.

Η Matrix αρθροπλαστική αποτελεί την πρώτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και μοναδική στην Ελλάδα τεχνική που χρησιμοποιεί στην αρθροπλαστική την «επαυξημένη πραγματικότητα» υποβοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή ενσωματωμένο σε γυαλιά τρισδιάστατης απεικόνισης. Χρησιμοποιεί καινοτόμα εργαλεία καταγραφής ανατομικών σημείων στο γόνατο του ασθενούς και συνδυάζει εργαλεία ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS). Μια υπερ-κάμερα τεχνητής νοημοσύνης εγκατεστημένη σε «έξυπνα γυαλιά» μπορεί να δράσει κάτω από το δέρμα, να εντοπίσει αντικείμενα σε τρισδιάστατο χώρο με ακρίβεια χιλιοστού, να τα ανασυνθέσει σε τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο οστών και να τα ευθυγραμμίσει με το πραγματικό οστό.

 

Πλεονεκτήματα

Με τη Matrix αρθροπλαστική όπως εξηγεί ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, «η χειρουργική επέμβαση απλοποιείται γιατί στην πραγματικότητα, η τεχνολογία τρισδιάστατης οπτικοποίησης βελτιώνει το συντονισμό των χεριών-ματιών παρέχοντας στον ορθοπαιδικό χειρουργό τη “συγχωνευμένη χειρουργική σκηνή”, επιτρέποντάς του να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις εύκολα και γρήγορα».

Τα 30 λεπτά χειρουργικού χρόνου δεν επηρεάζουν τον ασθενή σε κανένα επίπεδο, δεν τον ταλαιπωρούν και δεν τον αγχώνουν. Το υψηλό κόστος του εμφυτεύματος καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η αγορά και χρήση του συστήματος τρισδιάστατων γυαλιών ειδικού λογισμικού και εργαλειοσειράς που χρησιμοποιείται στη Matrix αρθροπλαστική γόνατος, αποτελούν προσωπική του επένδυση και δεν επιβαρύνουν το κόστος νοσηλείας του ασθενούς.

Η βελτίωση των τεχνικών περιοχικής αναισθησίας χωρίς τη χρήση οπιούχων φαρμάκων και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (fast track-enhanced recovery protocols) ελαχιστοποιούν την παραμονή στην κλινική σε 1-2 ημέρες, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συνοδές παθήσεις, δεν απαιτείται καθόλου νοσηλεία.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ομάδας του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ασθενείς μετεγχειρητικά για να διασφαλίσει την ομαλή αποθεραπεία.

Ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Γόνατος και Ισχίου του Metropolitan General, παρουσίασε πρώτος σε πανελλήνια κλίμακα και τρίτος στην Ευρώπη στις 7 Μαΐου 2021 στο Μetropolitan General την “MATRIX” αρθροπλαστική γόνατος χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα ανθεκτικά εμφυτεύματα, με επιφάνειες από βιοεμφυτεύσιμα κράματα ευγενών μετάλλων μηδενικής φθοράς.

 

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...