Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
My Doctors

Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία: πάνω από 18,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Το 85% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι «Χρησιμοποιήστε την καρδιά, Γνωρίστε την καρδιά».

Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση σε όλους σε όλο τον κόσμο να φροντίζουν τις καρδιές τους. Η εκστρατεία εστιάζει στο πόσο ουσιαστικό είναι να γνωρίσουμε την καρδιά μας και την καρδιαγγειακή μας υγεία.

«Με το δεδομένο ότι σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού- οι γνώσεις για την υγεία της καρδιάς είναι ακόμα περιορισμένες, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στοχεύει συστηματικά να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τους παράγοντες κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων και για το πώς πρέπει να φροντίζουν την καρδιά τους και την υγεία τους συνολικά», αναφέρει ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Γ. Κοχιαδάκης.

Τι είναι η Καρδιαγγειακή Νόσος;

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μια κατηγορία ασθενειών που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία (φλέβες και αρτηρίες). Μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό κοινωνικοοικονομικών, συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ανθυγιεινή διατροφή, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης, ατμοσφαιρική ρύπανση, παχυσαρκία, χρήση καπνού, νεφρική νόσος, σωματική αδράνεια, επιβλαβής χρήση αλκοόλ και το άγχος. Το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, προσπαθούν να ελέγξουν τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ά., μπορούν να τροποποιηθούν μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και θεραπείας.

Κάθε άτομο που έχει έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, εκτός εάν ληφθούν μέτρα και με όπλο την γνώση και την πρόληψη, γίνει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποτραπούν οι παράγοντες κινδύνου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από μη επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων άφθονων φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, και να πίνετε πολύ νερό!

Ασκούμαστε τακτικά. Χρειάζονται μόνο 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την υγεία μας. Οι ενήλικες (ηλικίας 18-65 ετών) και οι ηλικιωμένοι (65+) θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75 λεπτά σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης, κάθε εβδομάδα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει και εκείνα να κάνουν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας συνήθως περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται από λίπη και σάκχαρα, την αύξηση της μερίδας της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών και την τακτική άσκηση.

Αποφύγετε τη χρήση καπνού και κάθε καπνικού προϊόντος. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου θα μειωθεί στο μισό μέσα σε ένα χρόνο και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Αποφύγετε περιβάλλοντα γεμάτα καπνό: η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όλες οι μορφές καπνού είναι επιβλαβείς και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα, μιλήστε με το γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου σχεδίου που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Αποφύγετε το αλκοόλ. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο για την κατανάλωση αλκοόλ και οι επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ υπερτερούν κατά πολύ των δυνητικών προστατευτικών οφελών. Ενώ το να πίνετε λιγότερο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδανική κατάσταση για την υγεία είναι να μην πίνετε καθόλου. Ακόμη και οι μέτριοι πότες παρατηρούν οφέλη για την υγεία όταν σταματούν να πίνουν αλκοόλ.

Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση των μυών σας και το να αφιερώνετε χρόνο για τα πράγματα που αγαπάτε είναι απ΄όσα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας.

Να ελέγχετε συνολικά την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Μάθετε να κάνετε σωστές τις μετρήσεις σας. Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε τακτική βάση είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό και τον έλεγχο του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Πάρτε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Εάν έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Πάρτε το φάρμακο που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τη θεραπεία σας.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα των αναπνευστικών ιών την προσεχή περίοδο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η έναρξη της εποχικής γρίπης και τα αυξημένα περιστατικά COVID-19 πρέπει να επιστήσουν την προσοχή των  ενηλίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων,...

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα. Εξελίσσεται συνεχώς και ιδίως τα τελευταία χρόνια βιώνει επαναστατικές εξελίξεις....

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2023, με την ευγενική υποστήριξη της Becton Dickinson Hellas A.E....

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα;

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιώσει τραυματισμό ή συμβάν που τους προκάλεσε αυχενικό πόνο, έστω κι αν αυτό αφορούσε μόνο στην κακή στάση ύπνου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των ενηλίκων υποφέρουν από αυχενικό πόνο, με τις γυναίκες να...

Πεσμένα βλέφαρα: Πώς αποκαθίστανται;

Πεσμένα βλέφαρα: Πώς αποκαθίστανται;

Καθώς μεγαλώνουμε τα βλέφαρα και γενικά η περιοχή γύρω από τα μάτια παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος και αύξηση του λίπους, προκαλώντας βλεφαρόπτωση, το φαινόμενο της «σακούλας» ή τους γνωστούς μαύρους κύκλους. Είναι γεγονός πως η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης...

Πώς συνδέονται οι καρωτίδες με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Πώς συνδέονται οι καρωτίδες με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι καρωτίδες αποτελούν τα κύρια αγγεία που αιματώνουν την κεφαλή συνδυαστικά με τις σπονδυλικές αρτηρίες. Χωρίζονται σε δεξιά και αριστερή κοινή καρωτίδα και διχάζονται στις έσω και έξω καρωτίδες. Οι έσω καρωτίδες αιματώνουν τον εγκέφαλο, ενώ οι έξω καρωτίδες...

Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού;

Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού;

Η εμφάνιση μιας κατακόκκινης κηλίδας αίματος στο λευκό τμήμα του ματιού είναι κάτι που πάντοτε τρομάζει όποιον την εκδηλώσει. Οφείλεται στη ρήξη ενός μικρού αιμοφόρου αγγείου στην επιφάνεια του ματιού, κάτω από τον επιπεφυκότα - τη διαυγή μεμβράνη που καλύπτει το...

Κυστική Ίνωση: Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος

Κυστική Ίνωση: Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος

Η εβδομάδα 20-25 Νοεμβρίου, έχει οριστεί ως η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση, τη συχνότερη κληρονομική νόσο της λευκής φυλής, που προσβάλλει στη χώρα μας περισσότερους από 800 ανθρώπους, ενώ περίπου 500.000 είναι φορείς του γονιδίου της νόσου χωρίς να...

Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση

Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση

Ο διαβήτης, μια χρόνια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι γνωστή για τις επιπτώσεις της στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον μεταβολισμό. Ωστόσο, έχει αναδειχθεί ότι ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά έχει και...