Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και παραδεχθείτε το, όλοι μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, ανυπομονούμε να γευτούμε τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Κι ενώ η πρώτη σκέψη μας συνήθως είναι, προσοχή στις θερμίδες για να μην πάρουμε κιλά, σπανίως ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των λουκούλλειων γευμάτων στην υγεία των δοντιών μας.
Όπως εξηγεί η Φωτεινή Καλιακάτσου, Οδοντίατρος – Στοματολόγος, «η προστασία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας δεν απαιτεί αναγκαστικά και στέρηση της απόλαυσης που μας προσφέρει το αγαπημένο μας φαγητό ή γλυκό.
Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων σωστής στοματικής υγιεινής, αλλά και η με μέτρο κατανάλωση στερεών και υγρών αποτελούν “μυστικό” για μέγιστη απόλαυση και βέλτιστη στοματική υγεία».
Επειδή φυσικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, σπιτικά και μη, είναι αυτά που συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους η κα Καλιακάτσου εξηγεί ότι «Η έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη και γενικά στις γλυκαντικές ουσίες είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας. Αν και πάντα έχει σημασία η ποσότητα της ζάχαρης και των γλυκαντικών που καταναλώνονται, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καίριας σημασίας για την υγεία των δοντιών είναι ο χρόνος που εκτίθενται τα δόντια στα συγκεκριμένα συστατικά. Για παράδειγμα, ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές καταναλώνεται ταχύτερα από ένα γλειφιτζούρι ή ένα ζαχαρωτό. Γενικώς, τα λεγόμενα “σκληρά” γλυκίσματα, δηλαδή αυτά που είναι πιο συμπαγή, μένουν περισσότερη ώρα στο στόμα και κατά κάποιο τρόπο “προετοιμάζουν” το έδαφος για την επίθεση των επιβλαβών οξέων στα δόντια. Όσο περισσότερο δηλαδή τα δόντια εκτίθενται στη ζάχαρη, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια του στόματος ώστε να ενεργοποιήσουν το “χτίσιμο” της μικροβιακής πλάκας», λέει η κα Καλιακάτσου.
Ακόμα, σημασία έχει ο χρόνος που καταναλώνονται τα γλυκά σε σχέση με τα ημερήσια γεύματα.
«Εάν το αγαπημένο σας γλυκό περιέχει αρκετή ζάχαρη προτιμήστε να το φάτε αμέσως μετά το κύριο γεύμα σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με τη λήψη νερού, αναψυκτικού ή κάποιου ποτού, θα εμποδίσει, ως έναν βαθμό, την επικόλληση της ζάχαρης στην οδοντική επιφάνεια», σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο.
Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι, ιδανικά μετά την κατανάλωση κάθε γλυκού ή αλμυρού γεύματος πρέπει να ακολουθεί το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας με νερό. Το νερό εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος, ειδικά μετά από γλυκό». Η ειδικός συμβουλεύει επίσης, να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιου γλυκού. Και αυτό γιατί, όταν τρώμε ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οξέα του στόματος αφήνουν τα δόντια εκτεθειμένα και ευαίσθητα. «Όταν τα δόντια έχουν ήδη εκτεθεί στα οξέα του στόματος το σμάλτο γίνεται μαλακό. Αφήστε να περάσει μισή ώρα προκειμένου το σμάλτο να σκληρύνει και το βούρτσισμα των δοντιών να μην επιφέρει περαιτέρω προβλήματα», εξηγεί.
Μερικά ακόμη έξυπνα «τρικ» που θα βοηθήσουν στην προστασία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας, γενικότερα κατά τη διάρκεια των εορταστικών συνεστιάσεων, είναι σύμφωνα με την Φωτεινή Καλιακάτσου:
- Να τρώτε τυρί με τα γεύματα, καθώς προστατεύει φυσικά τα δόντια από την τερηδόνα.
- Προτιμήστε μη ανθρακούχο νερό που περιέχει ουδέτερο PH, το οποίο εμποδίζει την τερηδόνα να αναπτυχθεί μετά από ένα πλούσιο σε οξέα γλυκό ή γεύμα.
- Συνοδεύετε το φαγητό σας με ψωμί ολικής άλεσης, καθώς είναι λιγότερο «τερηδονογόνο».
- Καταναλώστε γλυκά με βάση τη μαύρη σοκολάτα με 70% τουλάχιστον κακάο, ώστε να περιορίσετε την έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη.
Από την Οδοντίατρο – Στοματολόγο Φωτεινή Καλιακάτσου (www.dentality.gr)