Φακίδες και κηλίδες: Υπάρχει θεραπεία;
My Doctors
image-18.jpg

Αντιαισθητικές αλλά ακίνδυνες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δυσχρωμίες που προκαλούνται στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε λεπτό που ο ήλιος αγγίζει το πρόσωπο, τα χέρια ή τους ώμους είναι επιβαρυντικό. Στη χώρα μας, που η έντονη ηλιοφάνεια διαρκεί πολλούς μήνες, το ποσοστό των ανθρώπων που τις αποκτούν, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του δέρματός τους, είναι μεγάλο. Αν και ο τρόπος αποφυγής τους είναι ένας, η συστηματική χρήση αντηλιακού, οι επιλογές για τη θεραπεία τους είναι αρκετές.

«Οι φακίδες είναι μικρές σκούρες κηλίδες, συνήθως μικρότερες από 5 mm, όπου τα κύτταρα του δέρματος έχουν προκαλέσει έντονο χρωματισμό. Είναι συχνές στα παιδιά, καθώς με την πάροδο του χρόνου τείνουν να εξαφανίζονται ή να γίνονται λιγότερο αισθητές. Παρουσιάζονται το καλοκαίρι σε περιοχές του δέρματος που μένουν περισσότερο ακάλυπτες, όπως πρόσωπο, χέρια και ώμοι, ενώ το χειμώνα είναι πιθανό να εξαφανιστούν ή να γίνουν λιγότερο έντονες όταν νέα κύτταρα του δέρματος αντικαθιστούν τα παλιά. Οι περισσότερες έχουν ομοιόμορφο χρώμα, το οποίο ποικίλλει αναλόγως του τόνου του δέρματος. Σε άλλους είναι κόκκινες και σε άλλους ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο ή οποιοδήποτε χρώμα που είναι πιο σκούρο από το χρώμα της επιδερμίδας. Ουσιαστικά δεν αποτελούν ένδειξη βλάβης αλλά τρόπο άμυνας του δέρματος ενάντια στις ακτίνες UVA, UVB και UVC», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.


Ειδικότερα, η προστασία του σώματος από την ηλιακή ακτινοβολία γίνεται με την παραγωγή δύο τύπων μελανίνης που ονομάζονται φαιομελανίνη και ευμελανίνη. Η ευμελανίνη προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, ενώ η φαιομελανίνη όχι.
Ο τύπος μελανίνης που παράγει το σώμα εξαρτάται από ένα γονίδιο (MC1R). Τα άτομα με σκούρα μαλλιά, μάτια και δέρμα συνήθως παράγουν κυρίως ευμελανίνη και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες, ενώ εκείνα που έχουν κόκκινα, ξανθά ή ανοιχτά καστανά μαλλιά, ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια παράγουν κυρίως φαιομελανίνη και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες. Μόνο όσοι έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο αυτό, θα τις αποκτήσουν μετά την έκθεσή τους στον ήλιο. Χωρίς αυτήν, όσο χρόνο κι αν περάσει κάποιος στον ήλιο δεν θα παρουσιάσει φακίδες.
Η επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο με την πάροδο των ετών μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος, δηλαδή σε υπερπαραγωγή μελανίνης σε ορισμένα σημεία του, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση σκουρότερων κηλίδων. Αυτές είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις φακίδες και εντοπίζονται συχνότερα στα χέρια, το πρόσωπο, τους ώμους, την πλάτη, τα χέρια και στο πάνω μέρος των ποδιών. Ενώ είναι πιο συνηθισμένες σε άτομα άνω των 50 ετών, ακόμη και οι νεότεροι ενήλικες μπορούν να αναπτύξουν κηλίδες. Παρότι οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τις εμφανίσουν, είναι παράλληλα και τυχεροί, καθώς έχουν καλύτερη πρόγνωση συγκριτικά με εκείνους που έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα.
Υπάρχουν και υπερμελαγχρώσεις που οφείλονται σε άλλες αιτίες εκτός από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτοί είναι οι μεταφλεγμονώδεις, όσες προκαλούνται από ορμονικούς λόγους (π.χ. εγκυμοσύνη και λήψη αντισυλληπτικών χαπιών) και από τη λήψη κάποιων φαρμάκων.

Τόσο οι φακίδες όσο και οι κηλίδες είναι καλοήθεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν με άλλες δερματικές βλάβες που είναι ή μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθειες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθούνται.
Όμως, κάθε μελαγχρωματική βλάβη είναι αντιαισθητική. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες και η επιλογή της κατάλληλης μπορεί να σβήσει και το παραμικρό σημάδι.
Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικά αποτελεσματική είναι η εξάλειψη των υπερμελαγχρώσεων με λέιζερ. Η ακτίνα του απορροφάται από τα κύτταρα που έχουν παράγει περισσότερη μελανίνη, μετατρέπεται σε θερμική και διασπά τη μελανίνη, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Απαιτούνται από 1 έως 3 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι θεαματικά από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.
Άλλος ένας ανώδυνος τρόπος απαλλαγής από τα σημάδια του δέρματος είναι η θεραπεία microneedling, η οποία ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του δέρματος και ξεκινά τη διαδικασία διόρθωσης της άνισης κατανομής της μελανίνης. Ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, μέσω των τσιμπημάτων του δέρματος με μικροακίδες. Μετά από 4-6 θεραπείες, το δέρμα αποκτά ομοιόχρωμο τόνο και δείχνει πραγματικά ανανεωμένο.
Και οι δύο αυτές θεραπείες προκαλούν ένα ήπιο ξεφλούδισμα και κατόπιν την ανάδυση νέου δέρματος.
Η φωτοθεραπεία, οι ευεργετικές ιδιότητες της οποίας είναι γνωστές από τη θεραπεία πολλών παθήσεων, έχει βρει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση των φακίδων, πανάδων, κηλίδων κλπ. Το φως στοχεύει στα μελανοκύτταρα, ρυθμίζοντας την παραγωγή μελανίνης και διασπώντας την περίσσεια της. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται είναι 6 έως 8.
Για την εξαφάνιση των δερματικών δυσχρωμιών υπάρχουν επίσης μάσκες υδρογέλης, οι οποίες περιέχουν φυτικά συστατικά που έχουν λευκαντικές, αντιοξειδωτικές και επανορθωτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα ευχάριστες στην εφαρμογή τους. Σε ήπιες περιπτώσεις μια μάσκα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει την ομοιοχρωμία του δέρματος.
Μείωση του πολλαπλασιασμού των μελανοκυττάρων και της παραγωγής μελανίνης προσφέρει και το nanopeeling, μέσω της μεταφοράς με νανοκάψουλες ειδικών συστατικών στα μελανοκύτταρα. Ο μέγιστος αριθμός συνεδριών που χρειάζονται για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος είναι 4 έως 6.
«Όσο συντομότερα αναζητηθεί βοήθεια από κάποιον ειδικό, τόσο πιο εύκολη θα είναι η απαλλαγή από τις δυσχρωμίες του δέρματος και τόσο γρηγορότερα θα αποκτήσει το δέρμα και πάλι ομοιόμορφο χρώμα», καταλήγει ο ιατρός Βελημβασάκης.

 

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...