Εκτινασσόμενος δάκτυλος: 10 αλήθειες για μια από τις συχνότερες νόσους των χεριών
My Doctors

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) αναφέρεται στην ιατρική ορολογία ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα.

«Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή του καμπτήρα τένοντα του δακτύλου, με ταυτόχρονη πάχυνση του δακτυλικού συνδέσμου στο ύψος της παλάμης. Σε πολλές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική η ύπαρξη ενός σκληρού και επώδυνου οζιδίου, στην αντίστοιχη ανατομική περιοχή, ώστε να γίνεται ψηλαφητό ακόμα και από τον ασθενή, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενός γαγγλίου», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Τόλης MD, MSC Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιατρείο Άνω Άκρου – Μικροχειρουργικής, Metropolitan General. Στη συνέχεια ο κ. Τόλης απαντάει στις πιο κοινές ερωτήσεις ασθενών, για την τόσο συχνή νόσο του χεριού:

 1. Ποια είναι τα αίτια της νόσου και με ποιες παθήσεις συνδέεται;
  Η χρόνια φλεγμονή του καμπτήρα τένοντα του δακτύλου οδηγεί σε πάχυνση των ανατομικών στοιχείων, που περιβάλλουν τον τένοντα, με κατάληξη την εκδήλωση της νόσου.
  Ακριβής αιτιολογικός παράγοντας δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα. Σχετίζεται στενά με τη Νόσο Dupuytren, ενώ ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, Θυρεοειδοπάθεια, Νεφρική Ανεπάρκεια και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εμφανίζουν τη νόσο σε πολλαπλά δάκτυλα.
 2. Ποιους επηρεάζει πιο συχνά;
  Ο αντίχειρας, ο παράμεσος και το μικρό δάκτυλο προσβάλλονται περισσότερο, ενώ και τα δύο χέρια συνήθως πάσχουν ταυτόχρονα.
  Επηρεάζονται εντονότερα οι δεξιόχειρες, οι γυναίκες, οι ασθενείς άνω των 40 ετών, καθώς και οι χειρώνακτες εργάτες.
 3. Μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά;
  Στα παιδιά εμφανίζεται κατά τη γέννηση, σε βρεφική ηλικία, και προσβάλλει τον αντίχειρα.
  Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται ως Συγγενής Εκτινασσόμενος Αντίχειρας.
  Η συχνότητα είναι 3 πάσχοντες ανά 1.000 παιδιά, με το 25% των περιπτώσεων να αφορά και τα δύο χέρια. Δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
 4. Είναι διαφορετική η θεραπεία στα βρέφη;
  Κύρια συνιστάται η παρακολούθηση της νόσου, με δεδομένο ότι μεταξύ της ηλικίας των 6 μηνών ως και τα 2 έτη, περίπου στο 50% των περιπτώσεων παρατηρείται αυτόματη ίαση.
  Μετά την ηλικία των 2 ετών το ποσοστό αυτόματης ίασης δεν υπερβαίνει το 10%.
  Ως αποτέλεσμα και ιδιαίτερα στην περίπτωση που το δάκτυλο είναι σε σταθερή κάμψη, επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση.
 5. Πώς εκδηλώνεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
  Στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται πόνος στη βάση του δακτύλου, στην παλάμη, με ταυτόχρονο αίσθημα δυσκαμψίας.
  Καθώς η νόσος εξελίσσεται η δυσκαμψία αυξάνει, και τελικά το δάκτυλο “κλειδώνει” σε θέση κάμψης.
  Η χειροκίνητη επαναφορά του δακτύλου στη φυσιολογική του θέση, ακολουθείται από ένα χαρακτηριστικό “κλικ”, με ταυτόχρονη πρόκληση πόνου.
  Εφόσον τα επεισόδια επαναλαμβάνονται, το δάκτυλο καταλήγει σε μόνιμη, επώδυνη κάμψη, συνθήκη η οποία αναφέρεται ως fixed trigger finger.
 6. Μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά;
  Η χρήση ναρθήκων ανάπαυσης, η φαρμακευτική αγωγή (παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) και η έγχυση τοπικών στεροειδών μπορεί να οδηγήσουν ενίοτε σε ύφεση των συμπτωμάτων.
 7. Πότε χειρουργείται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
  Η αποτυχία της συντηρητικής αγωγής, ο καθημερινός πόνος, η δυσχέρεια στην πραγματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων και η σταθερή κάμψη του δακτύλου, σε παραμελημένη νόσο, οδηγούν τον ασθενή σε χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο χειρουργό Χεριού-Άνω Άκρου.
 8. Μπορώ να χειρουργήσω και τα δύο χέρια ταυτόχρονα;
  Δε συστήνεται η ταυτόχρονη χειρουργική αποκατάσταση, όταν νοσούν και τα δύο άκρα, για λόγους ασφάλειας του ασθενούς, αλλά και για να επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η διαχείριση της καθημερινότητάς του (προσωπική υγιεινή, προετοιμασία γεύματος, ένδυση).
 9. Είναι ασφαλής η χειρουργική επέμβαση;
  Η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, απαιτεί ελάχιστο χειρουργικό χρόνο, έχει ελάχιστη τομή (περίπου 1,5εκ.) και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.
  Τα επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης των ασθενών θεωρούνται υψηλά στη βιβλιογραφία.
 10. Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;
  Συνιστάται η αποφυγή έντονης χειρωνακτικής δραστηριότητας, όπως οδήγηση, χρήση πληκτρολογίου ή χρήση κρουστικών εργαλείων, για ένα μήνα μετεγχειρητικά.
  Στην αντίθετη περίπτωση αυξάνει η πιθανότητα εκδήλωσης οιδήματος και φλεγμονής στην χειρουργηθείσα περιοχή, ως αντίδραση στην αυξημένη πίεση.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

7 + 1 μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

7 + 1 μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

Μέχρι πρόσφατα οι διατροφικές οδηγίες συνιστούσαν να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά και χοληστερόλη, όπως βούτυρο, κρόκους αυγών και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Τα τρόφιμα αυτά, αντικαθίστανται συχνά με υποκατάστατα χαμηλών λιπαρών...

Ασφαλείς εξετάσεις και για παιδιά στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea

Ασφαλείς εξετάσεις και για παιδιά στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea

Το Dose Excellence είναι μία πρωτοβουλία του Ομίλου Affidea με σκοπό την πραγματοποίηση εξετάσεων αξονικής τομογραφίας με όσο το δυνατόν χαμηλότερη εφικτή δόση στους εξεταζόμενους, διατηρώντας την ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας. Το Dose Excellence ξεκίνησε το 2014...

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μία σοβαρή απειλή, καθώς όταν συμβεί, το αίμα δεν φτάνει στον μυ της καρδιάς, λόγω της απόφραξης των αρτηριών που τροφοδοτούν το μυοκάρδιο, προκαλώντας έτσι νέκρωση των τοιχωμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. Η απόφραξη συνήθως...

Παιδική τερηδόνα: Είναι αναγκαία η πανοραμική ακτινογραφία;

Παιδική τερηδόνα: Είναι αναγκαία η πανοραμική ακτινογραφία;

Στα πιο διαδεδομένα προβλήματα των δοντιών των ανηλίκων συγκαταλέγεται η τερηδόνα, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά. Η πρώιμη παιδική τερηδόνα αφορά σε βρέφη και παιδιά έως 6 ετών και επηρεάζει περισσότερα από 530 εκατομμύρια άτομα σε όλον...

Ο ρόλος της ιατρικής απεικόνισης στην ογκολογία

Ο ρόλος της ιατρικής απεικόνισης στην ογκολογία

Το άρθρο υπογράφει ο Θεοδόσιος Αλεξόπουλος, Ιατρός Ακτινολόγος, Υπεύθυνος Ακτινοδιαγνώστης Αξονικής Στεφανιογραφίας Ομίλου Affidea Ο καρκίνος, στις περισσότερες από 200 μορφές του, είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Εκτός από τη συνεχιζόμενη αναζήτηση...

Ιώσεις: Πρόληψη και θεραπεία

Ιώσεις: Πρόληψη και θεραπεία

Υπάρχουν εκατομμύρια ιοί στο σύμπαν αλλά περίπου χίλιοι θεωρούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν κάποια νόσο στους ανθρώπους. Οι ιοί είναι λοιμογόνοι παράγοντες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν μόνο σε ζωντανά κύτταρα, χρησιμοποιώντας τις δομές και τους μηχανισμούς του...

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (04/02) προσφέρει, για όλο τον Φεβρουάριο, εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή. Συγκεκριμένα, οι...

Λιθίαση του Ουροποιητικού στην Εγκυμοσύνη

Λιθίαση του Ουροποιητικού στην Εγκυμοσύνη

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζεται στο 2-3% του γενικού πληθυσμού, με αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών 3:1. Σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο η συχνότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Πρόκειται για καλοήθη νόσο με σημαντικές ιατρο-οικονομικές επιπτώσεις...

Υπογονιμότητα ανδρών: Προσοχή στην COVID-19!

Υπογονιμότητα ανδρών: Προσοχή στην COVID-19!

Την πατρότητα στερείται ένας στους έξι άνδρες παγκοσμίως, αφού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτό είναι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών. Ο αριθμός τους ελάχιστα διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών και είναι ανεξάρτητος από την οικονομική κατάστασή τους....