Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών που νόσησαν από κορωνοϊό.
Οι επιπτώσεις τoυ συνδρόμου “long-COVID” στη ζωή των ασθενών και των οικείων τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το IST College σε συνεργασία με τον Όμιλο διαγνωστικών κέντρων Affidea.
H ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Σύνδρομο long-COVID και η επόμενη μέρα» πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2022 από το Τμήμα Ψυχολογίας & Ανθρωπιστικών Επιστημών του IST College σε συνεργασία με τον Όμιλο Affidea, τον μεγαλύτερο φορέα παροχής υπηρεσιών διαγνωστικής απεικόνισης στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.
Προσκεκλημένοι από τον χώρο της υγείας εξήγησαν τι είναι το σύνδρομο “long-COVID”, αλλά κυρίως με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε την θετική μας σκέψη, να δυναμώσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα τελευταία ελληνικά και διεθνή δεδομένα για το σύνδρομο, τα συμπτώματα στην υγεία και την ψυχολογία των ασθενών, καθώς και τις δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους.
Η Dr. Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, νευρολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Affidea Αθηνών & Περιστερίου, εξήγησε ότι τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου “long–COVID” περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία, με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών. Όπως είπε, στις νευρολογικές εκδηλώσεις του “long-COVID” συγκαταλέγονται κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), πονοκέφαλος, διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης, ύπνου, διάθεσης, όσφρησης ή γεύσης, μυαλγίες, καθώς και διαταραχές του αυτονόμου νευρικού συστήματος. Σημείωσε δε ότι νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών που νόσησαν από κορωνοϊό.
Από το Τμήμα Ψυχολογίας & Ανθρωπιστικών Επιστημών του IST η Κωνσταντίνα Σταυρογιάννη, MSc in Clinical Neuropsychology, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Lecturer, αναφέρθηκε στις νευροψυχολογικές επιπτώσεις της COVID-19, ενώ η Νίκη Χριστούλη, MSc in Health Psychology, Cardiff Metropolitan University Program Tutor, μίλησε για τον ρόλο της υπερπληροφόρησης, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του άγχους με συγκεκριμένες ασκήσεις.
Οι επιπτώσεις του “long-COVID” σε επίπεδο κοινωνίας και δημόσιας υγείας έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται, και γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου. Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται με συνεχιζόμενα συμπτώματα του συνδρόμου. Η επιστημονική ομάδα της Affidea, αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία όσων νόσησαν από την COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν με συμπτώματα, παρέχει την κατάλληλη διάγνωση με ειδικά πακέτα εξετάσεων.
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση: https://www.youtube.com/watch?v=01ohvW6-5oA