Περιοδοντίτιδα: Πώς συνδέεται με την πανδημία COVID-19
My Doctors
oulitida-3-1.jpg

Η περιοδοντίτιδα είναι η προχωρημένη ουλίτιδα η οποία, πέραν των χαρακτηριστικών της ουλίτιδας, σχετίζεται επίσης με απώλεια του οστού και κατά συνέπεια της στήριξης του δοντιού. Με άλλα λόγια, εκτός από την φλεγμονή των ούλων, στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοδοντίτιδας συμπεριλαμβάνεται η μικρότερη ή μεγαλύτερη κινητικότητα των δοντιών και η αλλαγή της σχέσης των δοντιών της επάνω γνάθου με εκείνα της κάτω γνάθου (σύγκλειση).


Έρευνα στο Journal of Clinical Periodontology συνδέει τους ασθενείς με περιοδοντίτιδα να έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές εάν ασθενήσουν από την COVID-19.
Η στοματική υγιεινή θα πρέπει να είναι μέρος των συστάσεων υγείας για τη μείωση του κινδύνου για σοβαρή εξέλιξη στην COVID-19 επισήμανε ο καθηγητής Lior Shapira.
Η έρευνα έγινε στο Κατάρ, σε 568 ασθενείς με COVID-19, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2020. Από τους 568 ασθενείς με COVID-19, 258 είχαν περιοδοντίτιδα..

Ο καθηγητής Mariano Sanz, σημείωσε ότι βακτήρια στο στόμα μπορούν να εισπνευσθούν και να μολύνουν τους πνεύμονες, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε αναπνευστήρα. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιδείνωση ασθενών με COVID-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θνητότητας.
Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα (φλεγμονή ούλων – αιμορραγία), η οποία στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία οδηγεί σε καταστροφή του φατνιακού οστού, κινητικότητα στα δόντια έως και απώλεια του δοντιού, εάν έγκαιρα δεν γίνει η σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον οδοντίατρο εξηγεί η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, Διευθύντρια της Κλινικής Athens Life Smile κι εξηγεί:

Από τι επιβαρύνεται η περιοδοντίτιδα
Στην νόσο αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας οι τυχόν ορμονικές διαταραχές του οργανισμού όπως π.χ. (φάρμακα, διαβήτης, θυρεοειδής κ.ο.κ).
Γενικά τα αντισυλληπτικά η εμμηνόπαυση και εν γένει οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα, που εμφανίζονται ως ουλίτιδες – περιοδοντίτιδες.
Έλλειψη Ca όπως και A, D, και Β, Fe , C, φυλλικού και ασκορβικού οξέος, συμβάλλει στις φλεγμονές των ούλων όπως ουλίτιδα και στην περιοδοντική νόσο.
O διαβήτης επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς (ιστούς γύρω από το δόντι). Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία και δημιουργούνται διαταραχές στο κυκλοφορικό με αποτέλεσμα την στένωση των αρτηριών και έτσι την μειωμένη τροφοδοσία των ιστών με αίμα.
Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα ούλα και το οστούν να είναι πιο ευπαθή στην φλεγμονή.
Σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα σε τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, θεωρείται απαραίτητη η άριστη στοματική υγεία για την καλύτερη εξέλιξη του βρογχικού άσθματος και εν γένει των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Θεραπεία της περιοδοντίτιδας
Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου συνίσταται καταρχήν σε συντηρητική, δηλαδή σε αποτρύγωση και ριζική απόξεση από ειδικό οδοντίατρο, σημειώνει η κ. Κωστομοίρη.
Επίσης, απαιτείται καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και νήμα και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος υπό τις οδηγίες του θεράποντα οδοντιάτρου.

Θεραπεύεται οριστικά η περιοδοντίτιδα;
Η οστική απώλεια την οποία δημιουργεί η περιοδοντική νόσος είναι συνήθως μη ανατάξιμη. Η όλη θεραπεία από τον οδοντίατρο στηρίζεται στην συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα, και να παύσει να είναι ενεργό.
Η συμμετοχή του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας, πρέπει να είναι ενεργός στο να βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα και να συντηρεί την υγεία των δοντιών του, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες βουρτσίσματος που έχει δώσει ο οδοντίατρος.
Ταυτόχρονα οι επανεξετάσεις του περιοδοντικού ασθενή είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών, συνήθως ανά 3 μήνες.


Τι άλλο επιβαρύνει την περιοδοντίτιδα;
Κακές προσθετικές εργασίες (σφραγίσματα που δεν περνάει νήμα, γέφυρες χωρίς σωστά όρια), κακή σύγκλειση των δοντιών ή των προσθετικών εργασιών, μπορούν να επιβαρύνουν την καλή εξέλιξη του περιοδοντικού.

Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλή καλή στοματική υγεία;
1. Πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο στα χρονικά διαστήματα που εκείνος θα ορίσει.
2. Συστηματικό βούρτσισμα με επικουρικά μέσα καθαρισμού όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
3. Χρήση στοματικών αντισηπτικών (χλωρεξιδίνης). Πάντα υπό τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
4. Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας με καλή διατροφή και σωματική άσκηση.

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...